Thumbnail
Του Άκη Κατσούλα

Του Άκη Κατσούλα (Προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων)


Τις τελευταίες μέρες, με ανησυχία,  παρακολουθούμε, ακόμα και πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ να ασχολούνται με το σύστημα των πανελλαδικών, που θα ισχύσει το 2015-16 για τους σημερινούς μαθητές της Β’ Λυκείου. Πρόκειται για «διαρροές» από τον χώρο του Υπουργείου Παιδείας, στο οποίο γίνονται διεργασίες ώστε να αποτυπωθεί ένα σύστημα εξετάσεων που θα «διορθώνει» μειονεκτήματα του νόμου Αρβανιτόπουλού.  
Φαίνεται ότι «κάποιοι» προσπαθούν να  ξεπεράσουν την γνώση κόντρα «χημικών», «Πληροφορικής» σε βάρος των κοινωνικών επιστημών. Το αποτέλεσμα είναι μια Βαβέλ ανακοινώσεων, που προκαλεί αναστάτωση σε γονείς μαθητές και επιστημονικούς κλάδους, σχετικά με το τι θα γίνει τελικά.
Χρέος του υπουργείου Παιδείας είναι πριν από την οποιαδήποτε κατάληξη να συζητήσει με όλους τους επιστημονικούς φορείς (Πανεπιστήμια, Επιστημονικές Ενώσεις, ΟΛΜΕ κ.α) ώστε να προκύψει μια «σοβαρή» επιστημονικά και παιδαγωγικά πρόταση.
Γιατί φαίνεται (με βάση τα δημοσιεύματα)  τραγικό να εισάγονται στις ιατρικές σχολές μαθητές με Αρχαία, Λατινικά, Βιολογία και στις σχολές Κοινωνικών Πολιτικών Οικονομικών σπουδών με πληροφορική μαθηματικά, αλλά χωρίς τα Στοιχεία Κοινωνικών Επιστημών.
Είναι αδιανόητο για την νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, να σκέφτεται τον παραγκωνισμό ενός επιστημονικού αντικειμένου, που η ύπαρξη του έγκειται στη θεωρητική και πρακτική πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση και την βελτίωση της ζωής των ανθρώπων, προσφέροντας τους τα εφόδια για να πολεμήσουν την μοιρολατρία και την ομφαλοσκόπηση και ανοίγοντας το δρόμο για τον κοινωνικό στοχασμό, την κριτική προσέγγιση, την συμμετοχή τους στη συλλογική δράση.
Ελπίζουμε ότι οι Κοινωνικές Επιστήμες με τον επιστημονικά έγκυρο, παιδαγωγικά ισχυρό και πολιτικά νηφάλιο λόγο τους, θα έχουν τη θέση που τους αξίζει στην εκπαίδευση, όπως γίνεται σε κάθε ανεπτυγμένη κοινωνία, σε κάθε κοινωνία που δεν φοβάται, αλλά επιδιώκει να μορφώνει ενεργούς πολίτες, ενημερωμένους, ατομικά και κοινωνικά υπεύθυνους.

Κάνε εγγραφή στο newsletter στο Carrefour και κέρδισε 200€

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα