Thumbnail
Ε.Σ.Α.μεΑ.

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Δικαίωμα των μαθητών με αναπηρία στην Εκπαίδευση!

Με επιστολή της στον νέο υφυπουργό Παιδείας Αλ. Δερμεντζόπουλο η ΕΣΑμεΑ σκιαγραφεί τα φλέγοντα θέματα για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία κατά το σχολικό έτος 2014-2015. Η διευθέτηση των θεμάτων που παρατίθενται αποτελεί το προαπαιτούμενο, ώστε το κουδούνι των σχολείων να χτυπήσει την ίδια ώρα και την ίδια ημέρα για όλους τους μαθητές χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Κατάθεση του νομοσχεδίου για την «ειδική εκπαίδευση», με τις αλλαγές που έχει προτείνει η ΕΣΑμεΑ. Μετά από συνεχείς συναντήσεις με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Παιδείας η Συνομοσπονδία κρίνει ότι το νομοσχέδιο για την «ειδική εκπαίδευση», όπως είχε κατατεθεί σε διαβούλευση στην επίσημη ιστοσελίδα www.opengov.gr, έχει  υποστεί σημαντικές θετικές αλλαγές σε σειρά θεμάτων που απασχολούν την ένταξη και τη φοίτηση των μαθητών με αναπηρία είτε στα σχολεία ειδικής εκπαίδευσης είτε στα τμήματα ένταξης.

Διασφάλιση πιστώσεων για την ειδική εκπαίδευση από τον τακτικό προϋπολογισμό. Η ειδική εκπαίδευση υποχρηματοδοτείται  σταθερά, ειδικά μετά την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης. Αυτονόητο είναι ότι η εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία και διαπιστωμένες εκπαιδευτικές ανάγκες, δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Η ειδική εκπαίδευση είναι αναπόσπαστο τμήμα της ενιαίας δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευση και πρέπει να χρηματοδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ για την ειδική εκπαίδευση. Παρόλο που ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού στην  ειδική εκπαίδευση θεσμοθετήθηκε με το νόμο 3848/2010, ουδέποτε διενεργήθηκε, με αποτέλεσμα η εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία να στηρίζεται ολοκληρωτικά στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, κάτι που ότι οδηγεί στην παροχή υποβαθμισμένων εκπαιδευτικών υπηρεσιών.

Άρση διαθεσιμότητας εξειδικευμένων εκπαιδευτικών ειδικής εκπαίδευσης με τον κωδικό γενικής αγωγής και εκπαίδευσης και προέκταση «50» και επανασύσταση των καταργούμενων οργανικών τους θέσεων. Αυτή τη στιγμή, οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης απειλούνται με απόλυση, ενώ ταυτόχρονα το  κεφάλαιο που έχει διατεθεί για την αγορά τεχνικού εξοπλισμού των ΕΕΕΕΚ και ΤΕΕ απαξιώνεται, και μαζί με αυτό υποβαθμίζεται και η ποιότητα της ίδιας της εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία.

Άμεση συγκρότηση των ΕΔΕΑΥ και λειτουργία αυτών σε κάθε σχολική μονάδα της Γενικής Εκπαίδευσης που φοιτά η πλειονότητα των μαθητών με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Η πλειονότητα των μαθητών με αναπηρία ή με εκπαιδευτικές ανάγκες φοιτούν σε σχολικές μονάδες της Γενικής Εκπαίδευσης. Από τις 38.000 των μαθητών με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Α/Βάθμιας και Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης μόνο οι 9.500 φοιτούν σε ΣΜΕΕ και οι υπόλοιποι σε Σχολικές Μονάδες Γενικής Εκπαίδευσης στις οποίες υπηρετούν εκπαιδευτικοί που γνωρίζουν ελάχιστα από ειδική εκπαίδευση.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά χωρίς τα προβλήματα των περασμένων ετών. Το σχολικό κουδούνι να χτυπήσει την ίδια ώρα και την ίδια ημέρα για όλους τους μαθητές,  χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Η επιστολή με τις προτάσεις αναλυτικά επισυνάπτεται.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937157193.

Τώρα μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στο χώρο της Αναπηρίας στη νέα ιστοσελίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ. www.esaea.gr και www.esamea.gr .

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ

Πληροφορίες: Ε. Μπαρμπαλιά                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Αθήνα: 04.07.2014

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

tempi
Τέμπη: Ξεσπά η μητέρα θύματος - «Το χειροκρότημα στον Καραμανλή μάς τρύπησε τα αυτιά»
Ευδοκία Τσαγκλή: «Ζητώ συγγνώμη από τον κ. Καραμανλή που μπήκα σε ένα τόσο καλό τρένο
Τέμπη: Ξεσπά η μητέρα θύματος - «Το χειροκρότημα στον Καραμανλή μάς τρύπησε τα αυτιά»