Thumbnail
Ο «Μεγάλος Αδελφός»...και η φάκα

ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 200 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Προϋπόθεση, να πεθαίνεις της πείνας!
Εγγύηση... φτώχειας προσφέρει η κυβέρνηση σε όσους επλήγησαν από την κρίση, με την τρόικα τελικά να συμφωνεί σε ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ποσού 200 ευρώ ανά μήνα για έναν δικαιούχο και 400 ευρώ για τετραμελή οικογένεια με δύο ανήλικα τέκνα.
     
Του Τζώρτζη Ρούσσου
 
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό αυξάνεται στα 500 ευρώ ανά μήνα αν η τετραμελής οικογένεια έχει δύο ενήλικα τέκνα που και εκείνα δεν έχουν εισόδημα και διαμένουν με τους γονείς τους. Βέβαια, για να μπορέσει η κυβέρνηση να κάνει τη μαύρη προπαγάνδα της, κάποιοι άνθρωποι θα χάσουν τα επιδόματά τους, αφού ουσιαστικά οι πόροι για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα προέλθουν από αναδιανομή επιδομάτων που τώρα δίνονται ως προνοιακά.
 
Πιλοτική εφαρμογή
 
Σύμφωνα λοιπόν με τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας (στις οποίες συναίνεσε η τρόικα), η πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος εκκινεί τον Σεπτέμβριο, οπότε θα ισχύσει σε 6-8 περιοχές της χώρας, ενώ η καθολική εφαρμογή στην ελληνική επικράτεια θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2015. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχουν καθοριστεί οι περιοχές (που μάλλον θα αφορούν δήμους της χώρας) στις οποίες θα ισχύσει η πιλοτική εφαρμογή. Ο λόγος είναι βέβαια οικονομικός, καθότι για την πιλοτική εφαρμογή μπορούν να διατεθούν μόλις 20 εκατομμύρια ευρώ. Οπως προϋπολογίζει δε η κυβέρνηση, όταν το μέτρο επεκταθεί, τον Μάρτιο του 2015, σε όλη την επικράτεια θα κοστίζει ετησίως από 850 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, ακόμη και αυτά τα ελάχιστα που χορηγεί στους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα η κυβέρνηση δεν είναι χωρίς απώλειες για την κοινωνική πολιτική, αφού ταυτόχρονα θα τεθούν όλοι οι δικαιούχοι σε ασφυκτικό οικονομικό έλεγχο.
Συγκεκριμένα, όσοι λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα ελέγχονται κάθε μήνα (σε πραγματικό χρόνο), όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Βασ. Κεγκέρογλου για το εισόδημά τους και θα περικόπτεται το ποσό αυτό από το εισόδημα που δικαιούνται. Για παράδειγμα, αν ένας πατέρας δύο ανήλικων παιδιών λαμβάνει 400 ευρώ και κάποιο μήνα εργαστεί δύο ημέρες μέσα στον μήνα και λάβει από αυτήν του την εργασία 60 ευρώ, άμεσα (τον ίδιο μήνα δηλαδή που έλαβε την αμοιβή) θα του περικόπτονται τα 60 ευρώ από το ποσό που κανονικά θα ελάμβανε.
 
Κατάργηση επιδομάτων
 
Παράλληλα, βέβαια, σχεδιάζεται η κατά περίπτωση κατάργηση προνοιακών επιδομάτων, τα οποία λαμβάνουν δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από τον Οκτώβριο. Αυτό θα συμβεί καθότι τα προνοιακά επιδόματα και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα ελέγχονται και θα καταβάλλονται από έναν φορέα υπαγόμενο στο υπουργείο Εργασίας, με εξαίρεση τα επιδόματα αναπηρίας.
Τέλος, θα μπει και περιουσιακό όριο για την καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που θα είναι το ποσό των 100.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας. Στα περιουσιακά κριτήρια θα λαμβάνονται υπόψη τυχόν ακίνητα που ανήκουν στους δικαιούχους, αυτοκίνητα, μετοχές, εισοδήματα από ενοίκια και άλλα περιουσιακά στοιχεία.
 
Τα εισοδηματικά κριτήρια
Για να μπορεί να λάβει κάποιος το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα πρέπει να έχει ετήσια εισοδήματα κάτω από 4.800 ευρώ (οικογένεια με δύο ανήλικα τέκνα). Μάλιστα, ανάλογα με τα εισοδήματά του, θα μειώνεται αντίστοιχα και η χορήγηση του επιδόματος. Στο εισοδηματικό όριο θα συνυπολογίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, εισοδήματα προερχόμενα από: 1) Μισθωτές υπηρεσίες, 2) Αυτοαπασχόληση, συμπεριλαμβανομένων των ελευθέριων επαγγελμάτων, 3)Γεωργικές δραστηριότητες, 4) Εμπορικές επιχειρήσεις, 5) Μισθώματα και άλλα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία, 6) Μερίσματα και κέρδη από κεφάλαια, 7) Εσοδα από τόκους, 8) Εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης, 9) Εισόδημα από προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης, 10) Εισόδημα από προγράμματα κοινωνικής βοήθειας, 11) Εισόδημα από τυχόν άλλα επιδόματα.
 
Ο «Μεγάλος Αδελφός»…
Αυτό που αναδείχθηκε μέσα από τη διαδικασία του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι το γεγονός ότι από τον Μάρτιο του 2015 τίθεται σε πλήρη λειτουργία ο «Μεγάλος Αδελφός» που θα ελέγχει τα εισοδήματα (και γιατί όχι και τις δαπάνες) όλων των Ελλήνων. Καθίσταται προφανές ότι στο επόμενο διάστημα θα ελεγχθούν και οι δαπάνες μας, με αποτέλεσμα να δεχόμαστε τον ασφυκτικό έλεγχο των οικονομικών μας από το ίδιο το κράτος. Αυτό, όπως προκύπτει μέσα από τη διαδικασία του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, θα γίνει εφικτό λόγω της διασύνδεσης όλων των βάσεων δεδομένων που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών (ΤΑΧΙS, ΑΤΛΑΣ, ΗΛΙΟΣ, ΕΡΓΑΝΗ, ΟΑΕΔ, ΑΡΤΕΜΙΣ, ΙΚΑ). Η εξέλιξη μπορεί να μοιάζει θετική στο άκουσμά της, αφού εύκολα -θα πουν οι πολίτες- θα ελεγχθεί η φοροδιαφυγή… Ομως όλο αυτό ενέχει τεράστιους κινδύνους για τις ατομικές ελευθερίες και μην ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που έχει αποδείξει ότι δεν σέβεται το Σύνταγμα…
 
…και η φάκα
 
Ενας εναγκαλισμός με τη φτώχεια είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αφού ουσιαστικά όσοι το λάβουν εγκλωβίζονται να λαμβάνουν μόνο αυτό ως μηνιαίο έσοδο και να χάσουν όλα τις υπόλοιπες (έστω και πενιχρές παροχές). Με πραγματικούς στόχους, την ελαχιστοποίηση του κόστους για τα κρατικά ταμεία και τη μεγιστοποίηση των επικοινωνιακών ωφελημάτων, η κυβέρνηση δίνει από τη μία το τυρί του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αλλά από την άλλη ετοιμάζεται να αφαιρέσει όλες τις υπόλοιπες παροχές, αφού όπως προκύπτει η κυβέρνηση σκοπεύει να καταργήσει ή να περιορίσει στο ελάχιστο το επίδομα θέρμανσης, τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τη δωρεάν φύλαξη παιδιών σε βρεφονηπιακούς ή παιδικούς σταθμούς και το φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα στο πλαίσιο του κοινωνικού τιμολογίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιτελείς του υπουργείου Εργασίας (που δεν φημίζονται για την κοινωνική τους ευαισθησία) αποδέχθηκαν πλήρως τις θεωρήσεις της τρόικας που, εν ολίγοις, εκτιμούν ότι όταν θα χορηγείται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δεν χρειάζονται καμία περαιτέρω κάλυψη σε χρήμα ή είδος οι άνθρωποι που έχουν πέσει θύματα της κρίσης!
 
Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑ
ΣΔΘΕ ΕΚΠΑ: Ένα ακόμη βήμα προς την κατάργηση της δημοκρατίας στο Πανεπιστήμιο και στη Σχολή μας
Ανακοίνωση του Συλλόγου Διδασκόντων Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ
ΣΔΘΕ ΕΚΠΑ: Ένα ακόμη βήμα προς την κατάργηση της δημοκρατίας στο Πανεπιστήμιο και στη Σχολή μας