Thumbnail
ΕΕΧ

Δελτίο τύπου: Το Εκπαιδευτικό Σύστημα οργανώθηκε για να υπηρετεί τις ανάγκες των μαθητών και της κοινωνίας

Η  Ε.Ε.Χ. αναγκάζεται να επανέλθει στο μεταβατικό εξεταστικό σύστημα το οποίο ανακοίνωσε η ηγεσία του ΥΠΟΠΑΙΘ, μετά από ενημερωτικά δελτία τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας και με αντιεπιστημονικό και στενά συντεχνιακό τρόπο επειχειρούν έμμεσα να επαναφέρουν την «Τεχνολογική Κατεύθυνση ΙΙ», μέσω της οποίας χιλιάδες φοιτητών των Θετικών Σχολών εισήχθησαν χωρίς γνώσεις Χημείας ακόμη και στα Χημικά Τμήματα, τις Πολυτεχνικές σχολές, τις Γεωπονικές Σχολές, τις σχολές Περιβάλλοντος, Τεχνολογίας Τροφίμων κ.ά.

Το ΥΠΟΠΑΙΘ για πρώτη φορά στην ιστορία των εξεταστικών συστημάτων κατέθεσε ένα συμπαγές σκεπτικό στο οποίο στήριξε τις αλλαγές που προτίθεται να κάνει. Η Ε.Ε.Χ. ήδη έχει τοποθετηθεί σχετικά με το σκεπτικό αυτό εκτιμώντας ότι:

  • είναι αυστηρά προσανατολισμένο στην εξυπηρέτηση των αναγκών των μαθητών (διεύρυνση επιλογών των μαθητών- εξορθολογισμός των πεδίων),
  •  προσπαθεί, και με βελτιώσεις μπορεί να το επιτύχει πλήρως, να μην κάνει εκπτώσεις στη γνωστική υποδομή των υποψήφιων φοιτητών ( όπως για παράδειγμα η παντελής έλλειψη γνώσεων Χημείας των φοιτητών που εισέρχονταν επί 15 χρόνια στις σχολές Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών απο την Τεχνολογική Κατεύθυνση ΙΙ),
  • λαμβάνει υπόψη του τη διεθνή εμπειρία για τα προαπαιτούμενα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι τις προσπάθειες των διάφορων κλάδων να διευρύνουν το εργασιακό τους πεδίο, κυρίως στην αγορά των φροντιστηρίων ( είναι προφανές ότι στην επιλογή των μαθημάτων έχουν ληφθεί υπόψη τόσο τα Αμερικανικά SAT: https://sat.collegeboard.org στα οποία δεν υπάρχει καμία άλλη εξέταση εκτός των βασικών επιστημών, όσο και οι απαιτήσεις εξέτασης των μεγάλων Ευρωπαικών και Αμερικανικών Πανεπιστημίων, οι οποίες είναι στη διάθεση της Ε.Ε.Χ.).
  • κάνει μεγάλη προσπάθεια να μη διαταράξει τις εργασιακές ισορροπίες στο χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης και γι΄αυτό δημιουργεί εξαιρετικά ευνοικές συνθήκες για ορισμένα μαθήματα, αναντίστοιχες της διεθνούς εμπειρίας.

Η Ε.Ε.Χ. έχοντας σταθερό προσανατολισμό το όφελος της Εκπαίδευσης, των μαθητών και των οικογενειών τους, παρότι είναι η μοναδική Επιστήμη η οποία έχει απώλεια ωρών στο Λύκειο, τοποθετήθηκε αρχικά θετικά απέναντι στις αλλαγές και προσέφερε την τεχνογνωσία και τη βοήθειά της για βελτιώσεις.

Με μεγάλη έκπληξη και λύπη είδε επίσημες ανακοινώσεις οι οποίες στο όνομα εξασφάλισης περισσότερων ωρών, κυρίως σε φροντιστηριακά μαθήματα, προτείνουν λύσεις όπως την εισαγωγή στις σχολές Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών από την 3η ομάδα προσανατολισμού, των Οικονομικών Επιστημών, χωρίς Χημεία, δηλαδή μία νέα Τεχνολογική Κατεύθυνση. Πέρα από αυτό καθαυτό το γεγονός ότι μια τέτοια μονομερής ανακοίνωση δεν είναι σύμφωνη με τις προσπάθειες συνεργασίας των Επιστημών στις οποίες η ΕΕΧ πρωτοστάτησε, η θέση αυτή είναι αντιεπιστημονική και αντιπαιδαγωγική. Κατά την εκτίμησή μας οι Επιστημονικές Ενώσεις οφείλουν πρωτίστως να θεραπεύουν τον Επιστημονικό τρόπο σκέψης, τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των μαθητών και της κοινωνίας και δευτερευόντως τα στενά συμφέροντα των μελών τους και γι΄αυτό οι ευκαιριακές συνεργασίες στη βάση μπακάλικων υπολογισμών μόνο ζημιά μπορούν να επιφέρουν στην αξιοπιστία τους.

Η Ε.Ε.Χ. επαναβεβαιώνει την πίστη και την προσήλωσή της στις θεσμικές διεργασίες που στόχο έχουν τη βελτίωση της Εκπαίδευσης και τη σταθερή διάθεσή της να συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στο Carrefour και κέρδισε 2.000 ευρώ

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα