Thumbnail
"Βόμβα" Αρβανιτόπουλου για την κατάργηση των σχολικών φυλάκων

Παπαγιάννης Κώστας

    |
 
 
Με αιχμές για την κατάργηση των σχολικών φυλάκων προσήλθε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητήθηκε σε δεύτερη ανάγνωση το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος. «Σας λέω ευθαρσώς και ειλικρινώς ότι υπάρχει μια ανησυχία, τα σχολεία πρέπει να προφυλάσσονται, διότι καραδοκούν τα ακραία στοιχεία, τα οποία θέλουν να διεισδύσουν στις σχολικές μονάδες», επισήμανε στους βουλευτές ο Κ. Αρβανιτόπουλος συμπληρώνοντας ότι «πιστεύω ότι το θέμα θα λυθεί κατά έναν τρόπο ο οποίος να διαφυλάσσει τις σχολικές μας μονάδες», σε μια τοποθέτηση που δείχνει σαφώς δυσαρέσκεια για το ζήτημα, αν και δεν είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητάς του.
 
    «Υπάρχει μια ανησυχία, τα σχολεία πρέπει να προφυλάσσονται», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας
 
Η απουσία του υπουργού Παιδείας κατά τις υπόλοιπες μέρες της συζήτησης είχε επικριθεί έντονα από βουλευτές κι από την αντιπολίτευση, αλλά κι από τη συμπολίτευση. Κατά τη συζήτηση, ο Κ. Αρβανιτόπουλος υπερασπίστηκε την απόφαση για κατάργηση ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ υποστηρίζοντας ότι αυτές οι ειδικότητες δεν καταργούνται, αλλά αντίθετα μεταφέρονται στα δημόσια ΙΕΚ, κάνοντας λόγο για μεταφορά «προς τα πάνω». Ο υπουργός Παιδείας ισχυρίστηκε ότι στα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ υπάρχουν 120 ειδικότητες και ότι με αυτόν τον τρόπο «μικραίνουμε την πανσπερμία».
 
Σύμφωνα με τον Κ. Αρβανιτόπουλο, η κατάργηση των ειδικοτήτων εντάσσεται στο σχέδιο για αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης που η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις και ότι «με αξιολόγηση δομών και διαδικασιών αποφύγαμε την οριζόντια περικοπή». Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας απέφυγε να απαντήσει στο θέμα που έθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Θ. Φωτίου, καθώς έδωσε ονόματα εκπαιδευτικών που μπαίνουν στην κινητικότητα πριν καν ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο.
Αποσύρεται η ρύθμιση για την ασυλία στη διοίκηση του ΤΧΣ
 
Το πολυνομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και οδηγείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Το υπουργείο Οικονομικών υποσχέθηκε ικανοποίηση των αιτημάτων του ΠΑΣΟΚ για αλλαγές, οι οποίες όμως θα ανακοινωθούν στη συζήτηση στην Ολομέλεια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα αποσυρθεί το επίμαχο σημείο της διάταξης που δίνει αστική και ποινική ασυλία στα μέλη της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς το ΠΑΣΟΚ επέμενε στην κατάργηση του σκέλους της παροχής ποινικής ασυλίας. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Ν. Βαλαβάνη συνέδεσε την πρόθεση για απόδοση ασυλίας στα στελέχη του ΤΧΣ με την εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από την Eurobank, σημειώνοντας ότι «το πιστωτικό ίδρυμα με τις καλύτερες επιδόσεις στο stress test δίνεται ώστε να ενισχυθεί η Eurobank χωρίς να βάλει ούτε ένα ευρώ ο κ. Λάτσης».
 
Παράλληλα, θα αποσυρθεί και η τροπολογία του υπουργείου Άμυνας που ρύθμιζε διάφορα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και το δικαίωμα του υπουργού Άμυνας (αλλά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης) να χρησιμοποιεί τα προεδρικά αεροσκάφη για τις μετακινήσεις του. Στην υπό απόσυρση τροπολογία περιλαμβάνονται ακόμα ρυθμίσεις για την επανασύσταση της Γενικής Γραμματείας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων, όπως και για τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής για κάθε υπογραφή σύμβασης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Ιδιώτες ελεγκτές στην Υγεία
 
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας κατέθεσε αλλαγές για τα τμήματα του πολυνομοσχεδίου που αφορούν το υπουργείο του, ενώ τόνισε ακόμα μια φορά ότι δεν θα υπάρξει καμία απόλυση στον τομέα της Υγείας, ενώ προανήγγειλε γρήγορη ολοκλήρωση της κινητικότητας. Όπως παρατήρησε ο Άδ. Γεωργιάδης, τα κενά στην Υγεία είναι «περισσότερα από την κινητικότητα» και οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε κινητικότητα θα μεταφερθούν σε κενές οργανικές θέσεις σε «γειτονικές μονάδες». Ακόμα δεσμεύτηκε ότι θα απορροφηθούν από το υπουργείο Υγείας και οι καθηγητές με εξειδίκευση στην Υγεία, οι οποίοι θα απομακρυνθούν από τα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ μετά την κατάργηση των ειδικοτήτων.
 
Σχετικά με τις αλλαγές στα άρθρα 95 και 100 του πολυνομοσχεδίου, μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι θα μπορούν να ανατεθούν με κοινή υπουργική απόφαση και σε ιδιωτικούς ελεγκτικούς φορείς ο έλεγχος ορθής τιμολόγησης και των παραστατικών, καθώς και η εκκαθάριση των λογαριασμών μεταξύ ΕΟΠΥΥ και των συμβεβλημένων με αυτόν παρόχων υπηρεσιών Υγείας. (Αναλυτικό ρεπορτάζ, σελ. 22).
Γ. Μαυραγάνης: «Απλός, συνοπτικός, λειτουργικός ο νέος φορολογικός κώδικας»
 
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών συνέχισε να δέχεται επικρίσεις για τον φορομπηχτικό χαρακτήρα και του νέου φορολογικού κώδικα. Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, σχολίασε ότι ο νέος κώδικας ήταν «αίτημα της εποχής» ώστε να αντιμετωπιστεί ένα μωσαϊκό διατάξεων που δεν προσέφερε ασφάλεια δικαίου και δεν ήταν εύχρηστο. Το νέο σύστημα είναι «απλό, συνοπτικό, λειτουργικό», σύμφωνα με τον Γ. Μαυραγάνη, ο οποίος απάντησε και στις κατηγορίες ότι πολυεθνικές και όμιλοι συνεχίζουν να μην πληρώνουν αυτό που τους αναλογεί. Ο υφυπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι παρόμοιες ρυθμίσεις ισχύουν και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και ότι αν ελληνικές εταιρείες που είναι μητρικές ή εξαγωγικές επιβαρύνονταν περισσότερο, δεν θα ήταν λιγότερο ανταγωνιστικές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες.
 
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Δ. Γελαλής, κάλεσε τα κόμματα της κυβέρνησης «να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες για το αντιπαραγωγικό κράτος» και σημείωσε ότι όλοι οι φορείς που κλήθηκαν να εκφράσουν γνώμη για το πολυνομοσχέδιο ήταν αντίθετοι. Ο Δ. Γελαλής παρατήρησε ότι «ενώ οι περισσότεροι δεν έχουν να πληρώσουν, αυξάνονται οι υποχρεώσεις τους», στηλιτεύοντας τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους ομίλους, τις πολυεθνικές και τα φυσικά πρόσωπα με παγκόσμιο εισόδημα.
 
Ο εισηγητής της Ν.Δ., Απ. Βεζυρόπουλος, επιχείρησε να αποδώσει την ευθύνη για το οριζόντιο των παρεμβάσεων στο Δημόσιο στην πρώην υπουργό, Αντ. Μανιτάκη. Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, φάνηκε ικανοποιημένος από τις διαφαινόμενες αλλαγές περιορίζοντας την κριτική του σε περιφερειακά ζητήματα, όπως ο χειρισμός της κατάργησης ειδικοτήτων σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ. Ο Ν. Μαριάς από τους ΑΝ.ΕΛΛ. μίλησε για «συνέχεια της γνωστής φορομπηχτικής πολιτικής», ενώ ο χρυσαυγίτης Ηλ. Παναγιώταρος σημείωσε ότι «αυτά που φέρνετε δεν έχουν καμία σχέση με μεταρρυθμίσεις, είναι αυτούσιες οι εντολές της τρόικας και του ΔΝΤ».
 
Η εισηγήτρια της ΔΗΜ.ΑΡ., Ασ. Ξηροτύρη, τόνισε ότι «έχει αποτύχει το μοντέλο 'περισσότεροι φόροι, περισσότερα έσοδα'» και επέκρινε την υπερβολική επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρών επιχειρήσεων. Κατέθεσε μάλιστα κατάλογο των άρθρων που υπερψηφίζει και αυτών που καταψηφίζει, μεταξύ των οποίων τις ρυθμίσεις για το Δημόσιο και τους ΟΤΑ, τον κατώτατο μισθό και αυτές του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ η ΔΗΜ.ΑΡ. έχει καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο και επί της αρχής. Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος επέμεινε στην για ακόμη μια φορά ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπιση του εφοπλιστικού κεφαλαίου.
 
Το αίτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για ονομαστική ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο υπενθύμισε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε πως "η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει προτείνει ονομαστική ψηφοφορία ώστε ο λαός να δει τι ψηφίζει ο κάθε βουλευτής εκεί που έχει πάει με την ψήφο του λαού, στο Κοινοβούλιο".
 
Υπενθυμίζεται ότι στο πολυνομοσχέδιο έχουν εισαχθεί ως τροπολογίες και ρυθμίσεις για το Εθνικό Τυπογραφείο, την παράταση της θητείας των Ανεξάρτητων Αρχών, τα στρατιωτικά νοσοκομεία, αλλά και ρυθμίσεις για την εξάντληση των δυνατοτήτων απορρόφησης επιτυχόντων του ΑΣΕΠ ώστε να στελεχωθούν οι υπηρεσίες Ασύλου, καθώς και την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
 
Η ΑΥΓΗ, 17/7/2013

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pikantika-fagita.jpg
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά
Μαγειρέψτε σαν Έλληνες στην πατρίδα του Τσελεμεντέ - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχώρισε γαστρονομικά το βρετανικό περιοδικό National Geographic
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά