Thumbnail
ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Σε συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ στις 27/6  ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς

  • υπεραμύνθηκε του μνημονίου και της διαχείρισής του με "φιλολαϊκό" τρόπο,

  • διευκρίνισε ότι η φετινή σχολική χρονιά θα ξεκινήσει πάλι χωρίς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, ξεχνώντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματός του, επικαλέστηκε την σκληρή μνημονιακή αριθμητική και υποστήριξε ότι οι διορισμοί θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τον υπουργό οικονομικών και την τρόικα

  • ξέχασε τους υπολογισμούς των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών σύμφωνα με τις οποίες τα κενά στην εκπαίδευση θα φτάσουν τις 27000 και μίλησε μόνο για 20000 κενά

  • δήλωσε  ότι τα σχολεία θα δουλέψουν και φέτος με αναπληρωτές, ότι υπάρχουν χρήματα μόνο για την κάλυψη του 50% των κενών θέσεων  και ότι για τις προσλήψεις των υπόλοιπων αναπληρωτών το υπουργείο βρίσκεται ακόμα στη διαδικασία εύρεσης κονδυλίων,

  • Ενώ τέλος δήλωσε ότι : «Η χώρα βρίσκεται σε κρίση, όλοι πρέπει να βάλουμε τον όβολο μας για να ξεπεραστεί η κρίση. Αν χρειαστεί ένας δάσκαλος να κάνει μια ή δυο ώρες παραπάνω ως συμβολή στο ξεπέρασμα της κρίσης νομίζω ότι θα το δεχθεί. Ο καθένας οφείλει να συμβάλει με τον τρόπο του για να ξεπεραστεί η κρίση»

Είναι ολοφάνερο ότι το υπουργείο επικαλούμενο την κρίση και το 3ο μνημόνιο προωθεί αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, προσπαθώντας να εξασφαλίσει ελαστική και φθηνή εργασία χωρίς δικαιώματα.

Η επίκληση όμως  από τη μεριά της εξουσίας , της διάσωσης της πατρίδας  είναι έργο χιλιοπαιγμένο και δεν καταπίνεται με τίποτα.

Να θυμίσουμε στον κ. Υπουργό ότι

  • εμείς οι εκπαιδευτικοί έχουμε συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης με μείωση κατά 40% του μισθού μας, όντας ήδη  οι πιο κακοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι και ότι το ωράριό μας αυξήθηκε  πριν δύο χρόνια, κατά 2 ώρες .

  • έρευνες του ΚΕΜΕΤΕ έχουν αποδείξει ότι  ο έλληνας εκπαιδευτικός διδάσκει  στην τάξη, κατά μέσο όρο 20,5 ώρες την εβδομάδα, τόσο στο Γυμνάσιο όσο και στο Λύκειο, ενώ την ίδια στιγμή, ο αντίστοιχος μέσος όρος στις 25 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. είναι 19,1 για τη βαθμίδα του Γυμνασίου και 18,4 για τη βαθμίδα του Λυκείου. Επομένως, οι Έλληνες εκπαιδευτικοί βρίσκονται σαφώς πάνω   από    το   μέσο    όρο  της   Ε.Ε.  σε    όλη  την  Δευτεροβάθμια     Εκπαίδευση.

  • οι  έλληνες εκπαιδευτικοί φορτώνονται, επιπλέον, με εργασίες γραμματείας, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού, πράγμα που δε συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

  •  οι μνημονιακές πολιτικές των πέντε τελευταίων χρόνων με την υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης, το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις σχολείων, την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών  έχουν οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση το δημόσιο σχολείο, πλήττοντας έτσι στην πραγματικότητα τη μέση ελληνική οικογένεια η οποία  δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να σπουδάσει τα παιδιά της.

 Φτάνει όμως. Ως εδώ.  Ζητάμε να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, ζητάμε κάλυψη τώρα όλων των κενών με μόνιμους διορισμούς. Κανείς συνάδελφος μας αναπληρωτής άνεργος. Ούτε ένα λεπτό αύξηση του ωραρίου. Μείωση του αριθμού των παιδιών στην τάξη.

Ο Υπουργός ξεχνά πως οι έλληνες εκπαιδευτικοί έχουμε  συνηθίσει να αγωνιζόμαστε . Το έχουν αποδείξει αγώνες δεκαετιών. Κανένα από τα δικαιώματά μας δεν μας χαρίστηκε. Έχουμε συνηθίσει να δίνουμε μάχες. Και  μάχη αυτή δεν θα δοθεί μόνο για να μην μεγαλώσει η εκμετάλλευσή μας. Είναι μια μάχη για το μέλλον της  δημόσιας - δωρεάν εκπαίδευσης, μια μάχη για τους νέους συναδέλφους αναπληρωτές, μια μάχη ενάντια στην ανεργία, μια μάχη για την ανατροπή των πολιτικών των μνημονίων και της Τρόικας. 

 

 

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος

Δέσποινα Νικολάου

Ο Γραμματέας

Πέτρος Παπαδάκης

ΕΛΜΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
e-mail: [email protected]
http://elme-rethymno.blogspot.com
facebook: ΕΛΜΕ Ρεθύμνου
    Ρέθυμνο, 28/07/2015

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πιερρακακης
Πιερρακάκης: Ερχεται «Εθνικό Απολυτήριο», αναμόρφωση πλαισίου εκδρομών και «ψηφιακές τάξεις» σε δυσπρόσιτα σχολεία
Άρθρο του υπουργού Παιδείας για τις παρεμβάσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης
Πιερρακάκης: Ερχεται «Εθνικό Απολυτήριο», αναμόρφωση πλαισίου εκδρομών και «ψηφιακές τάξεις» σε δυσπρόσιτα σχολεία
hsap-ilektrikos-stasi-ergasias-18-maiou-1021x576_0.jpg
Τρόμος για 21χρονο στον ΗΣΑΠ -Τον ακινητοποίησαν και του άρπαξαν χρυσή αλυσίδα από τον λαιμό
Εξαφανίστηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση, με τον 21χρονο να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ
Τρόμος για 21χρονο στον ΗΣΑΠ -Τον ακινητοποίησαν και του άρπαξαν χρυσή αλυσίδα από τον λαιμό