Thumbnail
Η ελληνική πολιτεία έχει αναγνωρίσει την εθνική αντίσταση και τη σημασία της για την απελευθέρωση του λαού της Ελλάδας από τον φασιστικό ζυγό.

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ηλείας για τις έξωθεν παρεμβάσεις 22/10/2013

Έχει καταντήσει συνήθης πρακτική τα τελευταία χρόνια η ανώνυμη ή επώνυμη παρέμβαση γονέων ή άλλων φορέων σε εκπαιδευτικά θέματα (πώς θα γίνεται η βαθμολόγηση, ποιος θα συμμετάσχει σε κάποιο πρόγραμμα, πώς θα γίνουν οι σχολικές γιορτές, τι επιτρέπεται να λέμε στα παιδιά μετά την πρωινή προσευχή, ποιανού παιδί θα πάρει παράνομη μετεγγραφή, κ.α.).  Οι παρεμβάσεις αυτές γίνονται είτε στη διεύθυνση του σχολείου, είτε προς το διδάσκοντα, είτε ακόμα και στη διεύθυνση εκπαίδευσης του νομού και της περιφέρειας. Το φαινόμενο είναι πανελλαδικό και συμβαίνει κατά κόρον και στην περιοχή μας.

Πρόσφατα λοιπόν, υπήρξε παρέμβαση – απαίτηση για το τι θα ακούγεται στις σχολικές γιορτές και συγκεκριμένα την 28η Οκτωβρίου. Παρέμβαση που δυστυχώς βρήκε ευεπίφορο έδαφος στη διεύθυνση του σχολείου και οδήγησε σε απαράδεκτους, αντιπαιδαγωγικούς αποκλεισμούς. Πρόκειται για ενέργεια που δυναμιτίζει το κλίμα στα σχολεία, μια και ο εκπαιδευτικός στο δύσκολο έργο που επιτελεί, κινδυνεύει να γίνει έρμαιο στις παράλογες ορέξεις του οποιουδήποτε νομίζει ότι πρέπει να έχει λόγο στα πάντα. Η μόρφωση των παιδιών μας αφορά όλους, αλλά ο καθένας μας έχει έναν συγκεκριμένο και διακριτό ρόλο. Οι διευθυντές των σχολείων οφείλουν να είναι ξεκάθαροι σε τέτοια ζητήματα χωρίς αμφιταλαντεύσεις και δεύτερες σκέψεις, ούτως ώστε να διαφυλάσσεται η ηρεμία και το διδακτικό έργο στο σχολείο.

Στην προκειμένη περίπτωση, αν κάποιοι ενοχλούνται από την εθνική αντίσταση και τον όρο «αντάρτης» ή από το μικρό όνομα του Βελουχιώτη, είναι δικαίωμά τους. Ας ενοχλούνται και από τους «Κλέφτες» του 1821. Η ελληνική πολιτεία έχει αναγνωρίσει την εθνική αντίσταση και τη σημασία της για την απελευθέρωση του λαού της Ελλάδας από τον φασιστικό ζυγό. Την αντίσταση αυτή αναγνώρισαν και όλοι οι ξένοι λαοί, μεταξύ αυτών και η Γερμανία με την Ιταλία. Χρησιμοποιήθηκαν παροιμιώδεις εκφράσεις για το μεγαλείο αυτού του αγώνα: «μέχρι τώρα ξέραμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά τώρα μάθαμε ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες» (Τσόρτσιλ). Ακόμα και ο Χίτλερ αναγνώρισε ότι οι Έλληνες προέβαλαν τη μεγαλύτερη αντίσταση. Οι μόνοι που έχουν άλλη γνώμη δεν είναι άλλοι από τους νοσταλγούς των καθεστώτων του Χίτλερ και του Μουσολίνι, από τους αμετανόητους οπαδούς του φασισμού.

Η ΕΛΜΕ Ηλείας δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι ο ρατσισμός και ο φασισμός είναι έννοιες, ιδεολογίες και πρακτικές ασύμβατες με το αγαθό της εκπαίδευσης. Καλούμε τον ηλειακό λαό να συμμετέχει στις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου ενάντια στο φασισμό. Η ΕΛΜΕ Ηλείας και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου καλούν τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους γονείς,  τα Α/θμια σωματεία και όλους τους Δημοκράτες πολίτες του Πύργου και του νομού την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 /10 στις 11.30 π.μ στην Κεντρική πλατεία του Πύργου (μπροστά στο Δημοτικό μέγαρο) να παρακολουθήσουν τη  2η Αντιφασιστική εκδήλωση –συναυλία. Συμμετέχουν μαθητές και μουσικά σύνολα από Γυμνάσια και Λύκεια του Πύργου καθώς και τοπικά μουσικά σχήματα νέων της πόλης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα