Thumbnail
Καταλήψεις σχολείων

ΚΥΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

«Πανελλαδική» των καταλήψεων μέσω «Facebook»!

* Είκοσι δύο Γυμνάσια και Λύκεια σε κατάληψη, 10 σε αποχή, στον νομό Λάρισας

Της Λένας Κισσάβου

Τη δύναμή της έδειξε η κοινωνική δικτύωση μέσω του «Facebook», αφού ήταν αρκετό ένα κάλεσμα, που διακινήθηκε στον γνωστό ιστότοπο, … για να μπει λουκέτο χθες, γυμνάσια και λύκεια σε όλη τη χώρα.Αιφνιδιαστική κινητοποίηση διαμαρτυρίας, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτή η μαζική εκδήλωση καταλήψεων σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από τον μαθητικό πληθυσμό σε όλη τη χώρα, ο οποίος ανταποκρίθηκε στην «ηλεκτρονική πρόταση» να προβούν σε καταλήψεις με το σύνθημα «όχι στο Νέο Λύκειο, όχι στην Τράπεζα Θεμάτων».

Η πρόταση μάλιστα, που είχε τουλάχιστον 50.000 «λάικ» από χρήστες του «Facebook», τιτλοφορήθηκε «Πανελλήνια ημέρα κατάληψης»!Από την Αλεξανδρούπολη, μέχρι και την Κρήτη, μαθητές προχώρησαν σε καταλήψεις στα σχολεία τους και αποχή από τα μαθήματά τους, συμμετέχοντας σε ένα μαζικό κύμα αντίδρασης.

Εκατοντάδες μαθητές σε γυμνάσια και λύκεια και του νομού Λάρισας (σε Λάρισα, Συκούριο, Αμπελώνα, Βαμβακού, Φάρσαλα, Πλατύκαμπο κ.α.), έκλεισαν επίσης τις πόρτες των σχολείων τους, με τη δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης του νομού, να καταγράφει καταλήψεις σε είκοσι δύο σχολεία και αποχές μαθητών σε άλλα δέκα.Στην πόλη της Λάρισας κατάληψη έκαναν μαθητές οκτώ σχολείων (9ο, 14ο, 15ο Γυμνάσια, 12ο, 13ο, 5ο, 6ο Λύκεια, 7ο ΕΠΑΛ κ.α ) και σε κάποια άλλα γυμνάσια και λύκεια οι μαθητές έκαναν αποχή.Η εκπαιδευτική κοινότητα, παρατηρούσε «παγωμένη» τη μαζική μαθητική αντίδραση, πόσο μάλιστα όταν ειδικά η φετινή σχολική χρονιά, καταγράφει (μέχρι και χθες) τη μικρότερη σε βαθμό ένταση, εμφάνισης τέτοιου είδους αντιδράσεων μαθητών, από κάθε προηγούμενη.Σε σελίδα του facebook με τίτλο «Πανελλήνια κατάληψη, όχι στο νέο σύστημα» αναρτήθηκε ένας μεγάλος κατάλογος σχολείων, που ήταν υπό κατάληψη, μεταξύ αυτών και τα εξής: ΓΕΛ Καρπενησίου, ΓΕΛ Άνδρου, Γυμνάσιο-Λύκειο Πάργας, ΓΕΛ Καλαμπάκας 7ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, 1ο Γυμνάσιο Σύρου, ΓΕΛ Σαμοθράκης, ΓΕΛ Σητείας Κρήτης, 2ο και 5ο Γυμνάσια Πετρούπολης, 5ο ΓΕΛ Ηράκλειο Κρήτης, Γυμνάσιο Ελασσόνας, 2ο Γυμνάσιο Πάτρας, 3ο ΓΕΛ Ευόσμου Θεσσαλονίκης, 4ο ΓΕΛ Αθηνών, 1ο ΓΕΛ Ραφήνας, 1ο ΓΕΛ Αλεξάνδρειας, 14ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, ΓΕΛ Ωρωπού, 1ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας, ΓΕΛ Αναβύσσου, 3ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας κ.ά.

Αυτό που επίσης αποδεικνύεται περίτρανα, από τη μεγάλη πανελλήνια κινητοποίηση, είναι ότι τελικά η «ηλεκτρονική επικοινωνία» που έχει γίνει τρόπος ζωής της νέας γενιάς -και κατηγορείται γι’ αυτό - όχι μόνο δεν αποξενώνει, αλλά ενώνει.

Έτσι, «ηλεκτρονικά» εκφράστηκε και μαθήτρια του 9ου Γυμνασίου Λάρισας, η οποία απέστειλε στην «Ελευθερία», κείμενό της για να εξηγήσει τους λόγους αυτής της κινητοποίησης, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Καταλήψεις Γυμνασίων και Λυκείων οργανώνονται σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, κατά του νέου συστήματος του Λυκείου και ειδικότερα κατά της Τράπεζας Θεμάτων, μίας ρύθμισης που μόνο σε αδιέξοδα οδήγησε τους μαθητές αλλά και τους καθηγητές.

Τα βασικότερα επιχειρήματα που έχουμε ως μαθητές είναι η απίστευτη προχειρότητα και σωρεία λαθών από μέρους του Υπουργείου. Ένα από τα επιχειρήματα του Υπουργείου Παιδείας για την «Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας (Τ.Θ.Δ.Δ.) είναι ότι έτσι επιτυγχάνεται όλα τα σχολεία να ολοκληρώνουν την ύλη και πρακτικά όλοι οι μαθητές να μαθαίνουν τα ίδια πράγματα. Κρύβει όμως επιμελώς ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τον όγκο και το περιεχόμενο της διδακτέας ύλης και πως το μάθημα δεν διεξάγεται σε όλα τα σχολεία κάτω από τις ίδιες συνθήκες. Το σύστημα αυτό ανοίγει επομένως το δρόμο για τη σύγκριση σχολείων, καθηγητών κτλ.Θεωρούμε λοιπόν δικαίωμά μας τη διαμαρτυρία.

Τονίζουμε πως έχουμε ένα στόχο και μέσω των καταλήψεων θέλουμε να τον πετύχουμε.

Ο στόχος αυτός δεν είναι «να χάσουμε μάθημα», αλλά να ασκήσουμε πίεση στους αρμόδιους, έτσι ώστε να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους απέναντι στους μαθητές. Στο κάτω- κάτω, εσείς είστε αυτοί που μας διδάσκετε πως πρέπει να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας.Για πρώτη φορά, οι καταλήψεις αυτές δεν είναι αποτέλεσμα οργανωμένης μειοψηφίας, αλλά της πλειοψηφίας των μαθητών και δεν προκύπτουν έπειτα από οποιασδήποτε μορφής εκφοβισμό ή εξαναγκασμό. Επίσης, διοργανώνονται χωρίς την καθοδήγηση πολιτικών κομμάτων, αλλά μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Τα αιτήματά μας είναι κοινά:

Όχι άλλα πειράματα επάνω μας. Όχι στο Νέο Λύκειο της μαθητείας, της βαθμοθηρίας και της εντατικοποίησης. Όχι στην Τράπεζα Θεμάτων που μετατρέπει το σχολείο μας σε κάτεργο συνεχών πανελλαδικών εξετάσεων».

eleftheria.gr/

Για όποια μαθητική κοινότητα ενδιαφέρεται να αναρτηθούν τα αιτήματά της μπορεί να στείλει το κείμενο στο [email protected] 

Στείλτε φωτογραφίες και βίντεο στο [email protected], ανεβάστε vine και στείλτε το λινκ 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pikantika-fagita.jpg
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά
Μαγειρέψτε σαν Έλληνες στην πατρίδα του Τσελεμεντέ - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχώρισε γαστρονομικά το βρετανικό περιοδικό National Geographic
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά