Thumbnail
ΤΥΠΟΣ: ΕΘΝΟΣ

 

ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ 10

Κατά περίπου 130 λιγότερα θα είναι τα τμήματα των πανεπιστημίων και ΤΕΙ που θα βρουν φέτος στο μηχανογραφικό τους δελτίο οι υποψήφιοι οι οποίοι θα πάρουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ θα βρεθούν αντιμέτωποι και με την επαναφορά της βάσης του δέκα.

Αντιμέτωποι με την επαναφορά της βάσης του 10 θα βρεθούν φέτος οι υποψήφιοι που θα πάρουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις

Το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» κοντεύει να πάρει την τελική του μορφή από το υπουργείο Παιδείας και περιλαμβάνει περικοπές και συγχωνεύσεις τμημάτων αλλά και ιδρυμάτων, ενώ τα ΤΕΙ της περιφέρειας -όπως ήταν αναμενόμενο- είναι οι μεγάλοι... χαμένοι, αφού θα υποστούν το μεγαλύτερο ψαλίδι.

Η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή του χάρτη των ΑΕΙ άρχισε. Το υπουργείο Παιδείας μπορεί να μην έχει διαμορφώσει πλήρως το σχέδιο, αλλά απο σήμερα αρχίζουν και οι άτυπες συναντήσεις με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Στη 1 το μεσημέρι το υπουργείο Παιδείας θα κάνει σχετική ενημέρωση στους τομεάρχες Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Ε. Χριστοφιλοπούλου και της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Ρεπούση, αφού για να προχωρήσει το σχέδιο αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουν οι κυβερνητικοί εταίροι, κάτι που δεν είναι καθόλου σίγουρο αφού ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί ούτε και το μέγεθος των πόρων που θα εξοικονομηθούν από τη συρρίκνωση των τμημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο υπουργός Παιδείας έχει ξεκαθαρίσει ότι τα τελικά σχέδια θα ανακοινωθούν σύντομα, διότι οι όποιες αλλαγές θα συμπεριληφθούν στο μηχανογραφικό που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι το καλοκαίρι, οι οποίοι επίσης αναμένουν να μάθουν εάν θα επανέλθει φέτος η βάση του 10, κάτι που θεωρείται βέβαιο σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Εθνους».

«Πόλεμος»
Στο μεταξύ, στο παρασκήνιο μαίνεται πραγματικός πόλεμος, καθώς οι πιέσεις που ασκούν προς τα κυβερνητικά στελέχη και προς βουλευτές τοπικοί παράγοντες αλλά και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι αφόρητες όσον αφορά τις συγχωνεύσεις των ΑΕΙ. Τελικός αποδέκτης είναι ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος δέχεται βροχή αιτημάτων να μην «κόψει» τμήματα από τα ιδρύματα της περιφέρειας κυρίως διότι θα βρει μπροστά του χιλιάδες πολίτες που θα αντιδράσουν.

Από το σύνολο των τμημάτων που θα περικοπούν, τα περισσότερα, κοντά στα 110, θα είναι στα ΤΕΙ και τα υπόλοιπα στα πανεπιστήμια (κοντά στα 20) και κυρίως σε τμήματα που έχουν ομοειδή αντικείμενα σπουδών, ενώ πιθανές είναι και οι συνενώσεις ιδρυμάτων όπως τα Πανεπιστήμια Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας ή τα ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Ηπείρου, Σερρών, Καβάλας κ.ά.

ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ

ΤΥΠΟΣ: ΕΘΝΟΣ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα