Thumbnail
ΤΥΠΟΣ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΤΥΠΟΣ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Πουλώντας κατάρτιση στους εκπαιδευτικούς 

Βεβαιώσεις σε εκπαιδευτικούς, για να εφαρμόσουν πτυχές του «νέου σχολείου» πουλά το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο έναντι 230 ευρώ, εφαρμόζοντας το μοντέλο της ανώτατης εκπαίδευσης που θα παρέχει επί πληρωμή τίτλους σε... ποικιλία μεγεθών.

Ειδικότερα, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το εργαστήριο Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάλυσης της Οικογένειας και του Καταναλωτή του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας οργανώνει τον Β' κύκλο του επιμορφωτικού σεμιναρίου, διάρκειας 120 ωρών, με θέμα «Μεθοδολογία και εφαρμογή των projects (σχέδια εργασίας) στην εκπαίδευση».

Οπως αναφέρεται στη σχετική πρόσκληση που έχει σταλεί σε σχολεία της Αθήνας και είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος, το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε εκπαιδευτές όλων των θεματικών πεδίων της εκπαίδευσης ενηλίκων, σε φοιτητές αντίστοιχων τμημάτων όπως και σε κάθε πολίτη με ενδιαφέρον στις εναλλακτικές εκπαιδευτικές τεχνικές διδασκαλίας μέσα σε περιβάλλον μάθησης. Σε αυτό το διευρυμένο «πελατολόγιο» το Πανεπιστήμιο θα πουλά βεβαιώσεις, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις κατευθύνσεις για ανταποδοτική λειτουργία των ιδρυμάτων, σαν τα δεκάδες ΙΕΚ και τις άλλες δομές κατάρτισης.

Με ένα «μενού» προγραμμάτων ταχύρρυθμων μερικών ωρών, εξ αποστάσεως, τριετών ή διετών που θα οδηγούν σε αντίστοιχες βεβαιώσεις, πιστοποιητικά διπλώματα με το λογότυπο του Ιδρύματος και με γνώμονα το τι ζητά τη συγκεκριμένη στιγμή η «αγορά». Προοδευτικά, και λόγω της υποχρηματοδότησης αλλά και βάσει του νέου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους, τα πανεπιστήμια θα προσανατολίσουν τη λειτουργία τους στην παροχή τέτοιων υπηρεσιών, σε μια κερδοφόρα λειτουργία και στον τομέα της διδασκαλίας και σε αυτόν της έρευνας. Το Χαροκόπειο ειδικά έχει ήδη να επιδείξει τέτοια δραστηριότητα μέσα από τη συνεργασία του με επιχειρήσεις στον τομέα της έρευνας (Friesland).

Και δεν είναι η μόνη περίπτωση παροχής κατάρτισης επί πληρωμή από Πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ξεκίνησε εξ αποστάσεως «σχολή γονέων» με δίδακτρα αρκετών εκατοντάδων ευρώ, το Πανεπιστήμιο Αθήνας δραστηριοποιείται στο χώρο της κατάρτισης μέσω του Κέντρου Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης (ΚΕΚ - ΕΚΠΑ), ενώ ιδιαίτερα διαδεδομένα είναι τα προγράμματα εξ αποστάσεως κατάρτισης, πάντα με δίδακτρα.

Από την άλλη πλευρά, ο εκπαιδευτικός των 700 ευρώ, καλείται να πληρώσει το ένα τρίτο του μισθού του για να μάθει τεχνικές εφαρμογής των σχεδίων εργασίας - projects. Μίας τουλάχιστον αμφιλεγόμενης αλλά βασικής πλευράς των αλλαγών που έρχονται στο «νέο σχολείο», αφού τα projects αποτελούν μοχλό διαφοροποίησης, μέσο εκγύμνασης δεξιοτήτων αλλά και σύνδεσης του σχολείου με την αγορά, αφού προβλέπεται συμμετοχή σε αυτά της «τοπικής κοινωνίας».

Στην προκειμένη περίπτωση, καλείται λοιπόν ο εκπαιδευτικός να πληρώσει για να μάθει να κάνει projects, αύριο ίσως για άλλη πλευρά του σχολείου. Κάνοντας ατομική υπόθεση την όποια επιμόρφωσή του, αφού επιμόρφωση πραγματική με ευθύνη της πολιτείας δεν υπάρχει. Και έχοντας πάνω από το κεφάλι του και τη δαμόκλειο σπάθη της αξιολόγησης που τον ωθεί να κυνηγά βεβαιώσεις για να επιδείξει «προσωπική εξέλιξη»

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα