Thumbnail
«Είναι ώρα να φύγει η κυβέρνηση» και «οι τραπεζίτες είναι αυτοί που χρωστάνε λεφτά εδώ» φώναξαν οι άνθρωποι χθες στους δρόμους 40 πόλεων στην Πορτογαλία.

Συγκινητικό βίντεο από τη μεγάλη συγκέντρωση στην Πορτογαλία όπου ο κόσμος τραγουδά ξανά το τραγούδι της Επανάστασης των γαρυφάλλων.

«Είναι ώρα να φύγει η κυβέρνηση» και «οι τραπεζίτες είναι αυτοί που χρωστάνε λεφτά εδώ» φώναξαν οι άνθρωποι χθες στους δρόμους 40 πόλεων στην Πορτογαλία.
 
Οι δια­δη­λώ­σεις χθες 2 Μάρτη, σε 40 πό­λεις, συ­γκέ­ντρω­σαν –σύμ­φω­να με ανα­φο­ρές στον Τύπο- 1,5 εκα­τομ­μύ­ριο αν­θρώ­πους ενά­ντια στην τρόι­κα (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ) και τη δεξιά συμ­μα­χι­κή κυ­βέρ­νη­ση η οποία, υπό το πρό­σχη­μα της «απο­πλη­ρω­μής του χρέ­ους» -ένα χρέος που δεν είναι δη­μό­σιο, αλλά ιδιω­τι­κό, και που «εθνι­κο­ποι­ή­θη­κε» προς εξυ­πη­ρέ­τη­ση των ιδιω­τι­κών φο­ρέ­ων που το είχαν συσ­σω­ρεύ­σει- επι­χει­ρεί μια μα­ζι­κή αντι­με­ταρ­ρύθ­μι­ση της οποί­ας στό­χος είναι να κα­τα­στρέ­ψει το κοι­νω­νι­κό κρά­τος, να κόψει μι­σθούς και επι­δό­μα­τα, να προ­ω­θή­σει τις δια­θε­σι­μό­τη­τες, να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει μια μα­ζι­κή με­τα­φο­ρά πόρων από την ερ­γα­σία στο κε­φά­λαιο.
 
Στη Λισ­σα­βό­να, οι δρό­μοι γέ­μι­σαν από αν­θρώ­πους που θέ­λουν να απαλ­λα­γούν από την δεξιά κυ­βέρ­νη­ση και την τρόι­κα, οι οποί­οι βά­δι­σαν την από­στα­ση 2,6 χι­λιο­μέ­τρων από την Πλα­τεία Marques de Pombalό που άρ­χι­ζε η δια­δή­λω­ση ως το Terreiro do Paço, απέ­να­ντι από τον πο­τα­μό Tagus, όπου κα­τέ­λη­γε. Όταν η κε­φα­λή της δια­δή­λω­σης ξε­κί­νη­σε να κι­νεί­ται, ήδη η μακρά Λε­ω­φό­ρος Ελευ­θε­ρί­ας (Avenida da Liberdade) που εκτει­νό­ταν πίσω της ήταν γε­μά­τη από ένα αν­θρώ­πι­νο κύμα που φώ­να­ζε συν­θή­μα­τα όπως «Είναι ώρα να φύγει η κυ­βέρ­νη­ση» και «οι τρα­πε­ζί­τες είναι αυτοί που χρω­στά­νε λεφτά εδώ». Όπως στις 25 Απρί­λη, 1974, στην αρχή της Επα­νά­στα­σης των Γα­ρυ­φάλ­λων, ο λαός τρα­γού­δη­σε ξανά «Λαός ενω­μέ­νος ποτέ νι­κη­μέ­νος» (O povo unido jamais será vencido). Η διε­θνής διά­στα­ση των προ­βλη­μά­των που αντι­με­τω­πί­ζουν οι Πορ­το­γά­λοι και οι λαοί της νό­τιας Ευ­ρώ­πης δεν ξε­χά­στη­κε κι αυτή: «Ισπα­νία, Ελ­λά­δα, Ιρ­λαν­δία, Πορ­το­γα­λία – ο αγώ­νας μας είναι διε­θνής» τρα­γου­δού­σαν οι δια­δη­λω­τές («Espanha, Grécia, Irlanda, Portugal – a nossa luta é internacional»).
 
Στο Πόρτο, τη δεύ­τε­ρη με­γα­λύ­τε­ρη πόλη της χώρας, κα­τέ­βη­καν 400.000 άν­θρω­ποι στους δρό­μους -η με­γα­λύ­τε­ρη δια­δή­λω­ση στην ιστο­ρία της πρω­τεύ­ου­σας του πορ­το­γα­λι­κού βορ­ρά- η οποία γέ­μι­σε ασφυ­κτι­κά την τε­ρά­στια Πλα­τεία των Συμ­μά­χων.
 
«Κλέ­φτες», «διεθ­φαρ­μέ­νοι», «λη­στές» ήταν κά­ποιες από τις λέ­ξεις που εμ­φα­νί­ζο­νταν σε αυ­το­σχέ­διες αφί­σες που κρα­τού­σαν οι άν­θρω­ποι. «Ψη­φί­στε κα­λύ­τε­ρα Αλί Μπα­μπά, του­λά­χι­στον ξέ­ρου­με πως έχει μόνο 40 κλέ­φτες», έλεγε μία.
 
Οι δια­δη­λώ­σεις κα­λέ­στη­καν από την κο­λε­κτί­βα Que se Lixe aTroika (στμ: κάτι σαν «στο διά­ο­λο η τρόι­κα») μια ένωση ακτι­βι­στι­κών ομά­δων, και όχι από τα αρι­στε­ρά κόμ­μα­τα και τα συν­δι­κά­τα. Όμως το Μπλό­κο της Αρι­στε­ράς και το ΚΚ Πορ­το­γα­λί­ας ανα­κοί­νω­σαν την υπο­στή­ρι­ξή τους και κά­ποιοι από τους ηγέ­τες και βου­λευ­τές αυτών των αρι­στε­ρών κομ­μά­των ήταν πα­ρό­ντες, όπως και από το Σο­σια­λι­στι­κό Κόμμα. Για πρώτη φορά, το με­γα­λύ­τε­ρο συν­δι­κά­το, η CGTP, κα­θο­δη­γού­με­νο από το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμμα, συμ­με­τεί­χε δη­μό­σια σε μια πρω­το­βου­λία που δεν την ξε­κί­νη­σε το ίδιο.
 
Από την άλλη, ο António José Seguro, γε­νι­κός γραμ­μα­τέ­ας των Σο­σια­λι­στών, το με­γα­λύ­τε­ρο κόμμα της αντι­πο­λί­τευ­σης, επέ­λε­ξε να λεί­πει σε μια μικρή πόλη στο Alentejo όπου δεν είχε δια­δή­λω­ση και να κάνει αμ­φι­λε­γό­με­νες δη­λώ­σεις, ανα­φε­ρό­με­νος στην ανά­γκη αλ­λα­γής πο­λι­τι­κής, αλλά όχι κυ­βέρ­νη­σης.
 
Ένα ση­μά­δι κρί­σης είναι ότι σχε­δόν 24 ώρες μετά από αυτά τα γε­γο­νό­τα ούτε ο πρό­ε­δρος ούτε η κυ­βέρ­νη­ση έχουν πει λέξη για τις μα­ζι­κές δια­δη­λώ­σεις.
 
Ένα άλλο ση­μά­δι, της σύν­δε­σης των χθε­σι­νών δια­δη­λώ­σε­ων με την δη­μο­κρα­τι­κή επα­νά­στα­ση της 25 Απρί­λη 1974 ήταν πως το «Grândola, vila morena», το τρα­γού­δι που χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε ως σι­νιά­λο για τους στρα­τιώ­τες που κι­νή­θη­καν για να ανα­τρέ­ψουν τη δι­κτα­το­ρία, τρα­γου­δή­θη­κε από πολ­λές χι­λιά­δες στό­μα­τα, από το νότο ως το βορρά της χώρας, ακόμα και στο εξω­τε­ρι­κό, όπως στο Πα­ρί­σι, όπου εκατό δια­δη­λω­τές συ­γκε­ντρώ­θη­καν στο Πορ­το­γα­λι­κό Προ­ξε­νείο.
 
«Την (επα­νά­στα­ση της) 25 Απρί­λη που έκανε ο πα­τέ­ρας μου θα πρέ­πει να την ξα­να­κά­νω εγώ η ίδια», δή­λω­σε η Isabel Mora, μια 46χρο­νη γυ­ναί­κα που δια­δή­λω­νε δίπλα στην 16χρο­νη κόρη της. 

rproject.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ασεπ
ΑΣΕΠ: Αλλάζουν όλα σε τίτλους σπουδών αλλοδαπής, αναγνώριση εμπειρίας και γλωσσομάθεια
Σαφής διαχωρισμός εμπειρίας σε ημεδαπή, αλλοδαπή και ειδικές περιπτώσεις - Νέα προσθήκη για εξαιρέσεις αναγνώρισης τίτλων σπουδών αλλοδαπής (ΦΕΚ)
ΑΣΕΠ: Αλλάζουν όλα σε τίτλους σπουδών αλλοδαπής, αναγνώριση εμπειρίας και γλωσσομάθεια
μολύβια
Στον σκουπιδοντενεκέ της Ιστορίας το δόγμα «όποιος δεν σκύβει το κεφάλι, απολύεται»
Το  «δόγμα Μητσοτάκη» —ότι δηλαδή όποιος δημόσιος λειτουργός δεν συμμορφώνεται, θα διώκεται ή θα απομακρύνεται— αποκαλύπτεται στην πράξη ως μια...
Στον σκουπιδοντενεκέ της Ιστορίας το δόγμα «όποιος δεν σκύβει το κεφάλι, απολύεται»
νηπιαγωγείο
ΠΑ.Σ.Α.Ν.: «Άμεσοι μόνιμοι διορισμοί νηπιαγωγών – Ζητάμε κάλυψη των πραγματικών αναγκών»
Επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αναπληρωτών Νηπιαγωγών
ΠΑ.Σ.Α.Ν.: «Άμεσοι μόνιμοι διορισμοί νηπιαγωγών – Ζητάμε κάλυψη των πραγματικών αναγκών»