Thumbnail
Τα νέα μέτρα των 13,5 δις (που είνα γνωστά σαν 3ο μνημόνιο), είναι η ανατροφοδότηση του φαύλου κύκλου μέτρα-δάνεια/δόσεις-νέα αδιέξοδα-μεγαλύτερη ύφεση-νέα μέτρα.

Κοινή πρόταση απόφασης για ΓΣ ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Τα νέα μέτρα των 13,5 δις (που είνα γνωστά σαν 3ο μνημόνιο), είναι η ανατροφοδότηση του φαύλου κύκλου μέτρα-δάνεια/δόσεις-νέα αδιέξοδα-μεγαλύτερη ύφεση-νέα μέτρα. Ένας φαύλος κύκλος ταξικά προσδιορισμένος, που οικοδομεί πραγματικά μια αγνώριστη Ελλάδα. Μια Ελλάδα εργασιακή έρημο, κοινωνικά και παραγωγικά κατεστραμμένη, «Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη» όπως απαίτησε ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Βιομηχάνων. Η μεταμόρφωση της Ελλάδας σε παράδεισο για το κεφάλαιο και πρότυπο προς εξαγωγή για την διέξοδο από την κρίση προς όφελος του, με την συντριπτική ήττα των εργαζομένων. Μία νέα Ελλάδα, οδηγό για μια νέα Ευρώπη που θα συναγωνίζεται το κοινωνικό και εργασιακό μοντέλο της Κίνας, της Ινδίας κοκ. Τα μέτρα δεν είναι ούτε για δημοσιονομική εξυγίανση, ούτε για την αποπληρωμή του χρέους, αφού όλοι γνωρίζουν οτι δεν μπορεί να αποπληρωθεί. Τα μνημόνια δημιουργούν το νέο κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο, το γκρέμισμα των κατακτήσεων του 20ου αιώνα.

Στο νέο πακέτο μέτρων επιβεβαιώνεται ότι κανείς δεν θα τη γλιτώσει. Δημόσιοι υπάλληλοι, εργάτες, ελεύθεροι επαγγελματίες. Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς:

  • Η νέα περικοπή των μισθών, μέσα από την κατάργηση των υπολειμμάτων του 13ου και 14ου

μισθού,  η νέα μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων, η νέα κατακρεούργηση του εφάπαξ, η νέα περικοπή των δαπανών για την υγεία.

  • οι απολύσεις και η εφεδρεία, ανεξάρτητα  από  τη μορφή που θα έχουν, σε συνδυασμό με την αξιολόγηση και τη σύνδεση μισθού και «απόδοσης», θα οδηγήσουν στην περαιτέρω  φτωχοποίηση τους εκπαιδευτικούς. Οι νέοι εκπαιδευτικοί  ειδικότερα,  με τα 600 ευρώ μισθό και την υποχρεωτική παραμονή για χρόνια μακριά από την κατοικία τους, οδηγούνται σε εργασιακή και κοινωνική εξαθλίωση.
  •  οι δραματικές περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων και οι νέες  σαρωτικές συγχωνεύσεις σχολείων, το 10% των σχολικών μονάδων. Ήδη πολλά σχολεία δεν έχουν χρήματα ούτε για φωτοτυπίες ενώ ερωτηματικό αποτελεί πως θα βγάλουμε τον φετινό χειμώνα και αν θα βρεθούν λεφτά για πετρέλαιο και για θέρμανση.

Για τους εκπαιδευτικούς πρέπει να γίνει σαφές ότι η αξιολόγηση που προωθείται, δείχνει την μοναδική αξιολόγηση που μπορεί να γίνει στο παρόν κοινωνικό πλαίσιο. Μία αξιολόγηση φίλτρο για να επιλεχθούν αυτοί που θα απολυθούν και φίλτρο μισθολογικής καθήλωσης (μόνο το 12% έτσι κι αλλιώς θα φτάνει στον Α’ βαθμό!!!). Και το σύστημα με τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και με την επερχόμενη αύξηση ωραρίου γνωρίζει καλά πως θα εμφανίσει «υπεραριθμίες». Για τους εκπαιδευτικούς είναι ζωτικό να μην πάμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την μάχη ο καθένας μόνος του και με τις ατομικές του δεξιότητες ή προσόντα, αλλά να γίνουμε όλοι μια γροθιά! Ή όλοι ή κανένας!

Μετά τις μνημονιακές κυβερνήσεις του ΓΑΠ και την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ του τραπεζίτη Παπαδήμου, έχουμε την νέα μνημονιακή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που προωθεί την συνέχιση αυτής της βάρβαρης και χωρίς προηγούμενο ταξικής επίθεσης, κάτω από τις εντολές και τους ρυθμούς των εκπροσώπων της ΕΕ και της Τρόικας. Οι όποιες πιρουέτες του μέχρι πρόσφατα «αντιμνημονιακού» Κουβέλη (μετά τον «αντιμνημονιακό» Σαμαρά), που δυϊλίζει τον κώνωπα ενώ έχει καταπιεί την κάμηλο, γίνονται εκ του ασφαλούς και με τις διαβεβαιώσεις «ότι δεν θέλουμε να προκαλέσουμε κυβερνητική κρίση». Η ταχεία προσαρμογή των πάλαι ποτέ «αντιμνημονιακών», δείχνει περίτρανα ότι όσο το ευρωπαϊκό-αστικό πλαίσιο αποτελεί θέσφατο και δεν μπαίνει στόχος ανατροπής του, τόσο άτακτη είναι η υποχώρηση τους.

Αναζητείται επειγόντως ελπίδα και προοπτική. Η ραγδαία άνοδος του φασιστικού φαινομένου και της Χρυσής Αυγής, δείχνει ότι αν η απελπισία και η κοινωνική κατάρρευση δεν βρει θετική διέξοδο, υπάρχουν άλλες λύσεις του συστήματος. Πιο επιθετικές και αντιλαϊκές. Η ιστορία του εργατικού κινήματος και η άνοδος των φασιστικών κινημάτων μέσα στις κρίσεις δεν πρέπει να αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό.

Η δικιά μας προοπτική και ελπίδα, δεν μπορεί να βασιστεί στο μεταπολιτευτικό «κοινωνικό συμβόλαιο». Δεν υπάρχει επιστροφή στο 2008 ή στο 2000 ή γενικότερα στην εποχή που κάτω από την πίεση του κινήματος είχαν προέλθει συμβιβασμοί που έδιναν την ψεύτικη εντύπωση ύπαρξης ενός «ήπιου καπιταλισμού». Δεν αρκούν οι τυπικές συνδικαλιστικές διαμαρτυρίες πίεσης. Δεν περιμένουμε κάποιον Μεσσία, κάποιον να μας λύσει το πρόβλημα. Η αγριότητα του ιμπεριαλισμού και του κεφαλαίου δεν θα σταματήσει μέσα από κάποια κυβερνητική εναλλαγή σε κάποιες εκλογές. Η δικιά μας ελπίδα και προοπτική βασίζεται:

  • Στην συμμετοχή μας στους αγώνες, στην οργάνωσή μας στο σωματείο μας και σε όποια άλλη μορφή κρίνουμε! Να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας! Κανείς δεν θα λύσει το πρόβλημα για μας, χωρίς εμάς. Να βάλουμε τέλος στην λογική της ανάθεσης!
  • Στην ενότητά μας! Ενότητα των εκπαιδευτικών με τους μαθητές και του γονείς. Ενότητα των εκπαιδευτικών μεταξύ τους. Ενότητα δημόσιων και ιδιωτικών υπαλλήλων, όλων των εργαζομένων ανεξαρτήτως εθνικότητας. Ενότητα με τους μικροβιοτέχνες και ελευθεροεπαγγελματίες που πλήτονται επίσης σκληρά από την πολιτική του συστήματος.
  • Στο ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε μια προοπτική ανατροπής των συσχετισμών στην κοινωνία αλλά και σε επίπεδο εξουσίας. Για μια διαφορετική-αντιθετική εναλλακτική απέναντι στον ζουρλομανδύα του χρέους, των μνημονίων, της Ε.Ε. Ότι υπάρχει άλλος δρόμος για να ζουν οι εργαζόμενοι με αξιοπρέπεια, παιδεία, υγεία, δικαιώματα. Και ότι ένας τέτοιος δρόμος βρίσκεται σε σύγκρουση με το αντιδραστικό μόρφωμα της ΕΕ - ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και το αστικό πολιτικό και οικονομικό προσωπικό που φιγουράρει σε λίστες, ενώ κόπτεται ότι «σώζει την χώρα».

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία δεν θα παίξει αυτόν τον ρόλο. Δεν είναι μόνο η άρνησή τους να κηρύξουν και να οργανώσουν έναν αποφασιστικό αγώνα με ζύμωση στους χώρους δουλειάς, απεργίες με διάρκεια, καταλήψεις Υπουργείων και κυβερνητικών κτιρίων, συλλαλητήρια και περικυκλώσεις. Έναν αγώνα που θα σηματοδοτούσε ότι «πάμε για να μην περάσουν τα μέτρα», «διεκδικούμε την ίδια τη ζωή μας - με δικαιώματα στο εισόδημα, στη στέγαση, στο φαγητό, στη σύνταξη, στην υγεία, στην παιδεία, στις πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες».  Είναι παράλογο να ζητάμε κάτι τέτοιο από τον Παναγόπουλο και από τους λοιπούς μισθοφόρους σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από τις επιτροπές και τα ΔΣ των οργανισμών.

Αυτοί είναι το παλιό, εμείς πρέπει να φτιάξουμε το καινούριο. Με όργανα και θεσμούς που να υποδέχονται και να οργανώνουν τον κόσμο, με πραγματικό συντονισμό, με πολιτικοποίηση του αγώνα ενάντια σε αστική τάξη, Ε.Ε., κυβέρνησεις τους.

  • Αγώνας η μόνη λύση! Ξεσηκωμός παντού για να μην περάσει το μνημόνιο 3! Ενάντια σε κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ!
  • Όχι στους εκβιασμούς των δόσεων! Να σπάσουμε τον ζουρλομανδύα του χρέους και της Ε.Ε.! Αυτό το χρέος δεν είναι δικό μας, δεν το αναγνωρίζουμε. Υπάρχει προοπτική έξω από την Ε.Ε., το ευρώ, την επιτήρηση των δανεικών συμβάσεων οι οποίες και πρέπει να καταγγελθούν στο σύνολό τους!
  • Να φύγει η Τρόικα από την Ελλάδα!
  • Δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά! Ούτε ευρώ από την τσέπη των γονιών! Ξεσηκωμός σε κάθε σχολείο, σε κάθε Δήμο ενάντια στην ασφυξία των σχολείων! Άμεσα να δοθούν οι χρηματοδοτήσεις για την μεταφορά των μαθητών!
  • Καμία αξιολόγηση, καμία απόλυση! Ή όλοι ή κανείς!

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ:

 

  1. Συνδιοργάνωση εκδήλωσης όλων των σωματείων των δημόσιων υπαλλήλων του Πειραιά με θέμα «πως αντιμετωπίζουμε την αξιολόγηση και τις απολύσεις στο Δημόσιο».
  2. Συντονισμός της ΕΛΜΕ Πειραιά με τους φορείς της Αττικής (ΕΛΜΕ, Δήμους) που κινητοποιούνται για το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών.
  3. Άμεσα το ΔΣ της ΕΛΜΕ συγκεντρώνει με την βοήθεια κάθε σχολείου την «λίστα της ντροπής», με τις βασικές υλικοτεχνικές ελλείψεις και τα προβλήματα των σχολικών επιτροπών και της βγάζει στην δημοσιότητα!
  4. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ εκδίδει ανακοίνωση ιδεολογικής παρέμβασης προς τους μαθητές με αντιφασιστικό περιεχόμενο, που να αφορά την χούντα και τους νεοναζιστικούς μύθους γι΄ αυτήν.
  5. Κάλεσμα της ΕΛΜΕ Πειραιά προς το ΔΣ της ΟΛΜΕ να σταματήσει την αναμονή και να καλέσει άλλες ομοσπονδίες και σωματεία, σε ένα ανοιχτό κάλεσμα ενός ανεξάρτητου κέντρου κλιμάκωσης ομοσπονδιών και σωματείων για απεργιακό ξεσηκωμό (με επαναλαμβανόμενες 3ωρες στάσεις από το ΔΣ της ΟΛΜΕ και 3ωρες από τις τοπικές ΕΛΜΕ) για να μην ψηφιστούν τα νέα μέτρα!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – «Δ. ΓΛΗΝΟΣ»

Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα