Thumbnail
Μια νέα επαναστατική μέθοδο για την ανάγνωση των ονείρων έφεραν εις πέρας Ιάπωνες ερευνητές κάνοντας χρήση τεχνολογίας λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας

 

Μια νέα επαναστατική μέθοδο για την ανάγνωση των ονείρων έφεραν εις πέρας Ιάπωνες ερευνητές κάνοντας χρήση τεχνολογίας λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) για την χαρτογράφηση της νευρωνικής δραστηριότητας του εγκεφάλου.
 
Με επικεφαλής τον Dr Yuki Kamitani, οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στο Κιότο της Ιαπωνίας σε τρεις εθελοντές, οι οποίοι καλούνταν να κοιμούνται ελαφρά ώντας συνδεδεμένοι σε ένα μηχάνημα λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας.
 
Κάθε φορά που έβλεπαν όνειρο, οι ερευνητές τους ξυπνούσαν και τους ζητούσαν να περιγράψουν το τι είχαν δει. Έπειτα από 200 περίπου αναφορές από τον κάθε συμμετέχοντα, όλα τα επαναλαμβανόμενα στοιχεία ομαδοποιήθηκαν σε 20 γενικές κατηγορίες (π.χ. παγοκόφτης, κλειδί και έμβολο στην κατηγορία “εργαλεία”).
 
Οι ερευνητές εξέτασαν τα όσα είχαν καταγράψει, αναζητώντας τυχόν επαναλαμβανόμενα πρότυπα που σχετίζονταν με την κάθε κατηγορία. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κοιτάξουν φωτογραφίες από το Internet σχετικές με τα όνειρα τους, ενώ την ίδια ώρα o τομογράφος κατέγραφε την εγκεφαλική τους δραστηριότητα.
 
Τα δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη ενός προγράμματος υπολογιστή ικανού να αναγνωρίσει συγκεκριμένα “σήματα” του εγκεφάλου που σχετίζονταν με καθεμιά από τις κατηγορίες. Αργότερα ζητήθηκε από τους εθελοντές να κοιμηθούν ξανά και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το πρόγραμμα ήταν σε θέση να διαβάζει τα όνειρα τους με ακρίβεια 60%!
 
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η συγκεκριμένη ανακάλυψη θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του ύπνου και την ψυχοθεραπεία πολλών ασθενών μέσα από τη βαθύτερη εξερεύνηση των ονείρων τους.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aeroplano
Αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου στη Θεσσαλονίκη – Άνδρας επιτέθηκε λεκτικά σε πλήρωμα και επιβάτη
Έκτακτη προσγείωση στη Θεσσαλονίκη λόγω επιθετικής συμπεριφοράς επιβάτη
Αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου στη Θεσσαλονίκη – Άνδρας επιτέθηκε λεκτικά σε πλήρωμα και επιβάτη