Thumbnail
"Χωρίς ανάσα" θα υφίστανται ανελέητα μέτρα λιτότητας τα ελληνικά νοικοκυριά, όχι μόνο για τα επόμενα χρόνια, αλλά και για τις επόμενες δεκαετίες, εάν δεν περικοπεί δραστικά -πέρα δηλαδή από τα ημίμετρα που αποφάσισε το Εurogroup- το χρέος της χώρας.

"Χωρίς ανάσα" θα υφίστανται ανελέητα μέτρα λιτότητας τα ελληνικά νοικοκυριά, όχι μόνο για τα επόμενα χρόνια, αλλά και για τις επόμενες δεκαετίες, εάν δεν περικοπεί δραστικά -πέρα δηλαδή από τα ημίμετρα που αποφάσισε το Εurogroup- το χρέος της χώρας.

 
Επιπλέον 4 δισ. ευρώ μέτρα το 2013 για τη διετία 2015-16
 
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Θάνου Παναγόπουλου στην εφημερίδα Η ΑΥΓΗ (2/12/2012) η δυσοίωνη αυτή πρόβλεψη έρχεται με τον πιο επίσημο τρόπο από την ίδια την Κομισιόν, η οποία προβλέπει νέα κρίση του ελληνικού χρέους μετά από 10 χρόνια, λόγω της μετάθεσης των δόσεων από τα απανωτά δάνεια με τα οποία επιβαρύνεται η χώρα από τους δανειοστές της. Αλλά και για τα αμέσως προσεχή χρόνια η τρόικα προβλέπει με το προσχέδιο του νέου Μνημονίου, με ημερομηνία 27 Νοεμβρίου, το οποίο είδε προχθές το φως της δημοσιότητας, ακόμη σκληρότερη πολιτική. Μειώσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, εφεδρείες στο Δημόσιο, νέους φόρους προβλέπει ανάμεσα στα άλλα το νέο Μνημόνιο.
 
Ένα από πλέον ενδεικτικά για την πιεστική τους φύση μέτρα είναι πως ούτε λίγο ούτε πολύ η τρόικα απαιτεί να θεσπιστούν δικλίδες που θα διασφαλίζουν ότι, αν δεν εισπραχθούν τα προσδοκώμενα έσοδα, τότε θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα το 2014, όπως επίσης θα ληφθούν και πρόσθετα μέτρα αν παρατηρηθούν αστοχίες σε σχέση με τις προβλεπόμενες εισπράξεις από τις ιδιωτικοποιήσεις (τα τελευταία αυτά μέτρα θα είναι ύψους έως 1 δισ. ευρώ κάθε χρόνο).
 
Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, άλλος ένας γύρος επιβαρύνσεων θα προκύψει επίσης από τον προσδιορισμό των μέτρων για τη διετία 2015-2016, τα οποία θα φθάσουν τα 4 δισ. ευρώ και δεν έχουν εξειδικευθεί επί του παρόντος (αυτό πρέπει να "διευθετηθεί" έως τον ερχόμενο Αύγουστο).
 
Μονόδρομος το "κούρεμα"
 
Εκτός όμως αυτών, στην έκθεσή της για το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω των ελεγκτών της εκτιμά ότι, λόγω των μεταθέσεων στις πληρωμές των δόσεων των δανείων της, η Ελλάδα θα βρεθεί μετά το 2022 αντιμέτωπη με έναν σημαντικό όγκο χρεών τα οποία θα πρέπει να εξοφληθούν, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά στην επιστροφή της στις αγορές. Όπως είναι ευνόητο, η πρόβλεψη αυτή της Ε.Ε. επιβεβαιώνει με τον πιο πανηγυρικό τρόπο τη βασιμότητα όσων εισηγήσεων προτείνουν ως μονόδρομο το δραστικό “κούρεμα” του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή πλέον και του δημοσίου τομέα.
 
Η εν λόγω έκθεση όμως της 27ης Νοεμβρίου, προβλέπει για το πιο... "άμεσο" μέλλον ακόμη σκληρότερη λιτότητα. Αναφέρει σαφώς ότι για να μειωθεί το χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020 θα πρέπει να αποφασιστούν και νέα έκτακτα μέτρα, τα οποία δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμη, ενώ διευκρινίζει αφενός ότι θα είναι έντοκο το δεκαετές μορατόριουμ στην πληρωμή τόκων από τα δάνεια του EFSF και ότι η επαναγορά χρέους απευθύνεται και σε ομολογιούχους που κατέχουν ομόλογα ύψους 4 δισ. ευρώ σε ξένο δίκαιο και τα οποία δεν μπήκαν στο PSI. 
 
Πέραν όμως αυτής της πρόβλεψης στην επιμέρους έκθεση της Ε.Ε., η έκθεση της τρόικας δείχνει τρεις “κίτρινες” κάρτες στην Αθήνα και είναι εμφανής η “διπλωματική” μεταχείριση που επιφυλάσσει στα πεπραγμένα αλλά και στις παραλείψεις της κυβέρνησης (αναφέροντας λ.χ. την προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη των συμφωνηθέντων) ώστε να μην εκθέτει τους δανειστές της χώρας στην απόφασή τους για το νέο σχέδιο βιωσιμότητας του χρέους και την τμηματική -από 13 Δεκεμβρίου- αποδέσμευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ.
 
Όπως αναφέρεται, τόσο η κυβέρνηση Σαμαρά όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση Παπαδήμου έχουν “βαλτώσει” σε τρεις κρίσιμους για τα απαιτούμενα της τρόικας τομείς της οικονομίας, όπως είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και γενικότερα η φορολογική διοίκηση, οι ιδιωτικοποιήσεις (οι διαδοχικές περικοπές του αρχικού προγράμματος των 50 δισ. ευρώ που είχε ανακοινώσει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν με συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, καθώς συρρικνώθηκε τον περασμένο Μάρτιο σε 24 δισ. ευρώ έως το 2016 και σε 10,4 δισ. ευρώ με το Μνημόνιο 3, μπήκαν στο στόχαστρο των ελεγκτών) και η συσσώρευση κολοσσιαίων ποσών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες, οι οποίες, σημειωτέον, από την κατάρτιση της έκθεσης έως τώρα έχουν διογκωθεί με επιπλέον 1 δισ. ευρώ!
 
Και σαν να μην αρκούσαν όλες αυτές οι δυσοίωνες προοπτικές, ήλθε προχθές με έκθεσή της η Citigroup να διατυπώσει ιδιαίτερα σοκαριστικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία που πιστοποιούν το "οικονομικό έγκλημα" που συντελείται στην Ελλάδα με τα Μνημόνια: κάνει λόγο για ποσοστό ανεργίας που θα εκτοξευτεί στο 36% το 2014 και στο 40,3% το 2015, με μία μικρή μείωση το 2017, οπότε προβλέπει ότι θα μειωθεί στο 39,3%. Σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ εκτιμά ότι αυτό θα βαίνει μειούμενο 7,2% για το 2012, 7,4% το 2013, 11,8% το 2014 και 3,7% το 2015.
 
Σπρώχνουν σε κούρεμα των ταμείων οι Βρυξέλλες
 
Στο μεταξύ, με μια απροκάλυπτη παρέμβασή τους, οι Βρυξέλλες διαμηνύουν πως πρέπει να επαναγοραστούν ελληνικά ομολόγα ύψους τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ προσθέτοντας πως, αν δεν πετύχει η διαδικασία της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων, οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να συνεδριάσουν εκ νέου για την Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει Plan B.
 
Με τη δήλωση αυτή ο αξιωματούχος της Ε.Ε. όχι μόνο διέψευσε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, αλλά "διατάζει" κούρεμα τραπεζών, ταμείων και μικροομολογιούχων.
 
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένουν αύριο στη συνεδρίαση του Eurogroup να πληροφορηθούν τις λεπτομέρειες για το σχέδιο επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων.
 
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρώτου αξιωματούχου, αν αποτύχει η διαδικασία επαναγοράς ελληνικού χρέους σε μεγάλο βαθμό, θα πρέπει να υπάρξει νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, καθώς δεν υπάρχει Plan B. Υπενθυμίζεται ότι αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency χωρίς προφορικά, χωρίς έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

παλαιστινη
Σε εξέλιξη η ολονύχτια διαμαρτυρία φοιτητών υπέρ της Παλαιστίνης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Εκατοντάδες φοιτητές έχουν στήσει ήδη αντίσκηνα στα Προπύλαια και στον Λευκό Πύργο
Σε εξέλιξη η ολονύχτια διαμαρτυρία φοιτητών υπέρ της Παλαιστίνης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
ΑΣΕΠ
3o Διεπιστημονικό Συνέδριο ΑΣΕΠ: Η διαμόρφωση της ταυτότητας εργοδότη στη Δημόσια Διοίκηση
Μπορεί το δημόσιο να γίνει ένας ελκυστικός εργοδότης; - Προκλήσεις και προκαταλήψεις
3o Διεπιστημονικό Συνέδριο ΑΣΕΠ: Η διαμόρφωση της ταυτότητας εργοδότη στη Δημόσια Διοίκηση