Thumbnail
Από την ουδετερότητα, ξαφνικά στην πολιτική θέση 

Σίγουρα η ελευθερία της γνώμης είναι βασικό συστατικό της δημοκρατίας .Όμως προκαλεί πολύ μεγάλη εντύπωση η μαζική και ξαφνική δημόσια έκφραση των λαμπερών προσώπων του star system( των λεγόμενων και ως star ή celebrities) υπέρ του ΝΑΙ στις προτάσεις των θεσμών που αφορούν το προσεχές δημοψήφισμα. Είναι τόσο μαζική αυτή η δημόσια στήριξή τους που μοιάζει να είναι κάτι σαν ενορχηστρωμένη καμπάνια .Και είναι κυρίως από αυτούς που απέφευγαν τόσα χρόνια να εκτεθούν πολιτικά. Ελάχιστες φορές τους έχουμε δει να πάρουν δημόσια θέση για τα τόσα δεινά που έχει τραβήξει αυτός εδώ ο τόπος  τα τελευταία 5-6 χρόνια.  Οι πιο πολύ κρατούσαν μέχρι σήμερα μια ουδέτερη έως και απολιτική στάση απέναντι στα δραματικά γεγονότα που συμβαίνανε στη χώρα μας. Ο λόγος της επιλογής του πολιτικά ουδέτερου προφίλ ήταν ότι δεν ήθελαν να τσαλακώσουν την εικόνα τους ή ακόμα χειρότερα ότι δεν νοιάζονταν καν για τα προβλήματα των άλλων αφού ήταν ολοκληρωτικά αφοσιωμένοι στο κτίσιμο της λαμπερής τους καριέρας .Και κακά τα ψέματα :η συνταγή του star system απαιτεί μια πασιφιστική στάση στα πράγματα και την επίδειξη ευαισθησίας μόνο με την συμμετοχή σε άκρως προβεβλημένες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις  τις οποίες η άρχουσα τάξη χρησιμοποιεί  ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ ,για να εξαγνίζεται από τα  ανομήματά της.   

Τα πραγματικά κίνητρα

Τι ήταν όμως αυτό που τους έκανε τώρα να αποφασίσουν να κάνουν μια εξαίρεση στην ουδέτερη στάση τους και να εκφράσουν πολιτική άποψη ; Μάλιστα πολλοί από αυτούς απευθύνθηκαν στον κόσμο με την μορφή διαγγέλματος. Για τους περισσότερους από αυτούς  είναι ίσως η πρώτη φορά που αποφάσισαν να εκτεθούν και τελικά το μόνο που κατάφεραν ήταν να βρεθούν εκτεθειμένοι. Γιατί βγήκαν να φωνάξουν δήθεν για το λαό , την πατρίδα και την Ευρώπη αλλά ο λαός καταλαβαίνει ότι για τον μόνο για τον οποίο κόπτονται είναι ο λαμπερός εαυτός τους. Η αλήθεια είναι ότι εκπλήσσει το γεγονός ότι κάποιοι star που ασχολούνται  αποκλειστικά με τον εαυτό τους , με το κτίσιμο της εικόνας τους και τις πωλήσεις τους ως προϊόντα , εντελώς ξαφνικά αποφάσισαν να ασχοληθούν με τα κοινά και να εκφράσουν δημόσια πολιτική θέση. Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που είχαν πάντα το θάρρος της γνώμης τους ή που επιλέγουν συνειδητά τη σιωπή αφού γνωρίζουν ότι δεν είναι θεμιτό, σε αυτή την περίπτωση, να προκαλέσουν στους θαυμαστές τους μιμητικές αντιδράσεις.

Είναι φανερό ότι το star system είναι απλά ένα μέρος του κυρίαρχου συστήματος  .Είναι οι μέτριοι που το σύστημα προβάλει ως πρότυπα ώστε ο κόσμος να διαλέξει να ταυτιστεί μαζί τους μένοντας  ο ίδιος αποβλακωμένος . Και τώρα όλοι αυτοί οι μέτριοι απλά ξεπληρώνουν το χρέος τους. Και είναι ουσιαστικά το χρέος απέναντι σε εκείνους χωρίς τους οποίους απλά δεν υπάρχουν ,τους καναλάρχες των συστημικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών. Οι celebrities ξέρουν πολύ καλά ότι χωρίς την προβολή από τα ιδιωτικά κανάλια και τα περιοδικά απλά δεν υπάρχουν επαγγελματικά. Γιατί οι star είναι ετερόφωτα αστέρια που απλά το star system επέλεξε να στρέψει τους προβολείς πάνω τους. Έτσι λοιπόν αυτοί λειτουργούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που λειτουργούν και οι περισσότεροι δημοσιογράφοι και παρουσιαστές των καναλιών αυτών που προπαγανδίζουν τα συμφέροντα των αφεντικών τους. Όλοι αυτοί  νιώθουν ότι κινδυνεύουν από την εφαρμογή του νομοσχεδίου που αφορά την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών και  κάνουν ότι μπορούν για να ρίξουν αυτή την κυβέρνηση πριν να είναι πολύ αργά. Αυτή είναι η πραγματική αιτία που έκανε τους star να εκφράσουν πολιτική θέση υπέρ του ΝΑΙ στις προτάσεις των θεσμών. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι για πρώτη φορά αποφάσισαν να βγάλουν τις μάσκες .Ήθελαν να προσφέρουν εκδούλευση στα αφεντικά τους ,φέρνοντάς τους κόσμο, αλλά και να σώσουν τον εαυτούλη τους. Πίσω όμως από τις μάσκες φάνηκαν τα πρόσωπα των αφεντικών τους μιας και το δικό τους πραγματικό πρόσωπο έχει από καιρό πάψει να υπάρχει.

Υ.Γ. Το κυρίαρχο σύστημα εξουσίας , εξ ορισμού ,το μόνο που θέλει πραγματικά είναι να μην αλλάξει τίποτα .Θέλει τη διατήρηση .Για να το πετύχει αυτό χρησιμοποιεί αυτούς που τόσα χρόνια έχει ευνοήσει, που έχει δεμένους στο άρμα του και που μπορούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη. Θέλω να πιστεύω ότι ο κόσμος δεν είναι τόσο αγαθός και ότι αναγνωρίζει τους πραγματικούς τους σκοπούς. Βέβαια ο κόσμος επηρεάζεται από την γνώμη κάποιων προσώπων που αυτός θεωρεί σημαντικά. Θεωρώ όμως ότι ξέρει την διαφορά μεταξύ των αναγνωρίσιμων και των αναγνωρισμένων. Ξέρει ότι κάποιος που απλά φωνάζει «Άξιος ειμί» δεν σημαίνει ότι μπορεί να φτάσει και στο «Άξιον εστί». Και ότι οι αναγνωρισμένοι αυτού του ευλογημένου και μαζί καταραμένου τόπου πάντα επεδίωκαν την αλλαγή προς το καλύτερο και όχι την διατήρηση.

Δημήτρης Τσιριγώτης .Φυσικός

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

protypapeiramatika.jpg
Ορισμός Εξεταστικών Κέντρων για τη διεξαγωγή τεστ στα Πρότυπα Γυμνάσια-Λύκεια της Θεσσαλίας
Ορισμός Εξεταστικών Κέντρων για τη διεξαγωγή δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων για την εισαγωγή μαθητών/τριών στα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια της...
Ορισμός Εξεταστικών Κέντρων για τη διεξαγωγή τεστ στα Πρότυπα Γυμνάσια-Λύκεια της Θεσσαλίας