Thumbnail
Οι καιροί ΄επιτάσσουν΄ , να ΄επιστρατεύσουν΄,  οι καθηγητές  όλες τους τις δυνάμεις  για τη σωτηρία του σχολείου

Οι καιροί ΄επιτάσσουν΄ , να ΄επιστρατεύσουν΄,  οι καθηγητές  όλες τους τις δυνάμεις  για τη σωτηρία του σχολείου

Το παρακάτω κείμενο είναι ένα παιχνίδι με τις λέξεις .Ένα ,όμως ,πολύ επικίνδυνο παιχνίδι. Οι λέξεις !!.Τη μία καλοπιάνουν σα χάδια και την άλλη φίδια.

(Οι λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν είναι αυτές που πρωταγωνιστούν περισσότερο αυτή τη εποχή στο χώρο των καθηγητών καθώς και  ομόρριζες  ή παράγωγες με αυτές) :

επιστράτευση,επίταξη,αξιολόγηση,μετάθεση,απόσπαση,οργανική,αναπληρωτές,αναθέσεις, π.διάταγμα, λειτουργικό κενό, ωράριο ,βαθμός, διαθεσιμότητα, αναξιοπρεπής συμπεριφορά, απόλυση, οι καθηγητές να βάλουν πλάτη ,οι καθηγητές είναι η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας.

ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ

Καλούνται όλοι οι καθηγητές να επιστρατεύσουν όλη τους την υπομονή και θέληση  και να βοηθήσουν τη χώρα να βγει από αυτή τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει.  Οι καιροί είναι δύσκολοι και επιτάσσουν να είναι αφοσιωμένοι στην εργασία τους. Οι καθηγητές οφείλουν να αξιολογήσουν ορθά το ρόλο που διαδραματίζουν στο κοινωνικό σύνολο και να μην μεταθέτουν τα δικά τους προβλήματα στους μαθητές τους και στους γονείς τους  κυρίως τη κρίσιμη ,γι’ αυτούς περίοδο, των πανελλαδικών εξετάσεων. Το σημαντικότερο είναι να μην αποσπούν τη προσοχή των υποψηφίων μαθητών από το στόχο τους .Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σύνολο των  καθηγητών  αποτελεί  το οργανικό κύτταρο της εκπαίδευσης .Χωρίς αυτούς στην ουσία δεν υπάρχει εκπαίδευση και κανείς άλλος δεν μπορεί να αναπληρώσει το ρόλο που διαδραματίζουν .Σε αυτούς η πατρίδα μας  έχει αναθέσει την ιερή αποστολή να διασφαλίσουν  το ίδιο το μέλλον του δημόσιου σχολείου. Αυτοί με τη σειρά τους ,ανταποκρινόμενοι στο πρόσταγμα  των καιρών,  πρέπει να προασπίσουν τα ιερά και όσια της ελληνικής παιδείας. Η σωστή λειτουργικότητα των σχολείων επιτάσσει ότι όλοι οι καθηγητές ανεξάρτητου  ωραρίου και βαθμού πρέπει να καταθέτουν όλη τους την ψυχή στο έργο που τους έχει ανατεθεί. Οφείλουν να είναι μόνιμα  διαθέσιμοι στο να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους .Οι καθηγητές παίζουν σημαντικότατο ρόλο στη σχολική διαδρομή ενός μαθητή από τη στιγμή  που γράφεται στο σχολείο μέχρι τη στιγμή που παίρνει το απολυτήριό του. Με εφόδιο την παιδαγωγική τους επάρκεια και την εργασιακή τους αξιοπρέπεια . Οι καθηγητές οφείλουν να βάλουν πλάτη για να βγει η χώρα από τη κρίση αφού θεωρούμε ότι  είναι η  ραχοκοκαλιά της κοινωνίας  μας.

ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΝ ΚΑΤΑ ΒΑΘΟΣ

Οι καθηγητές επιτάσσονται και είναι υποχρεωμένοι να διαγράψουν από το μυαλό κάθε σκέψη για απεργία και αντίδραση κατά τη περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων .Τα  νέα προεδρικά διατάγματα που αφορούν την αύξηση ωραρίου και τις υποχρεωτικές μεταθέσεις των ολικά υπεράριθμων καθηγητών θα συνοδευτούν από τη μη επαναπρόσληψη  10000 περίπου αναπληρωτών και θα οδηγήσουν στην επαγγελματική εξουθένωση χιλιάδες μόνιμους που θα αναγκαστούν να αλλάξουν τόπο διαμονής για τα επόμενα χρόνια. Επίσης σε συνδυασμό με το νέο τρόπο υπολογισμού των οργανικά ανηκόντων σε κάθε σχολική μονάδα(μέσω συστήματος Survey και με βάση μόνο τις πρώτες αναθέσεις  και όχι μέσω ΠΥΣΔΕ που γινόταν τόσα χρόνια) οδηγεί στην απώλεια χιλιάδων οργανικών θέσεων. Καμία πληροφόρηση δεν υπάρχει  όσον αφορά τη κάλυψη των χιλιάδων λειτουργικών κενών  που θα προκύψουν το Σεπτέμβρη (κυρίως λόγω των συνταξιοδοτήσεων).Το πιο πιθανό είναι τα κενά αυτά να καλυφθούν με αποσπάσεις  .Σε όλες τις περιφέρειες της χώρας εμφανίζονται πλεονάζοντες οπότε στα πλαίσια του προγράμματος ΄΄ κινητικότητας ΄΄ ενδεχομένως να πρέπει να γίνουν απολύσεις μέσω διαθεσιμότητας. Το κριτήριο στη περίπτωση αυτή για το ποιοι θα απολυθούν θα αποτελέσει ο βαθμός που θα έχουν λάβει κατά  την αξιολόγηση τους .Οι επ’ αόριστον επιστρατευμένοι καθηγητές είναι υποχρεωμένοι να συμμορφωθούν στις αποφάσεις του κράτους .Η οποιαδήποτε αντίσταση στις αποφάσεις αυτές μπορεί να χαρακτηριστεί αναξιοπρεπής συμπεριφορά και να οδηγήσει  αυτοδίκαια σε αργία. Οι καθηγητές που θα τολμήσουν να  βάλουν πλάτη για να σωθεί το δημόσιο σχολείο θα νιώσουν τη μπότα  όταν  θα συνθλίβει τη  ραχοκοκαλιά τους.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Θα στυλώσουμε  τα πόδια στο χώμα  και δεν θα κάνουμε  σε κανέναν τη χάρη να υποχωρήσουμε. Θα βάλουμε  πλάτη για τα παιδιά μας και για το σχολείο που τους αξίζει να έχουν. Θα προτάξουμε τα στήθη  μας σε οποιαδήποτε προσπάθεια στρατικοποίησης του ελεύθερου  σχολείου.

Θα αγωνιστούμε μέχρι τη  στιγμή που θα καταφέρουμε να πρωταγωνιστούν άλλες λέξεις .Θα φωνάξουμε δυνατά και θα σκορπίσουμε  τις  λέξεις χάδια –φίδια .Θέλουμε λέξεις καθαρές από εκείνες που δεν έχουν  διπλά νοήματα: δάσκαλος ,καθηγητής ,μαθαίνω ,δημόσιο σχολείο, παιδεία, γνώση, κριτική σκέψη, πνεύμα, παιδαγωγός, ίσες ευκαιρίες μάθησης, εκπαίδευση, μόρφωση ,καλλιέργεια, δημιουργία, ελευθερία, πολιτισμός, δημοκρατία.

Δημήτρης Τσιριγώτης .Φυσικός

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα