Thumbnail
«Η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι, παλεύει κι αγωνίζεται για κοινωνία άλλη!!»

Ας κάνουμε τη νέα γενιά ν’ ανθίσει

 

του Γιάννη Μελιόπουλου

αντιπρόεδρου του Συλλόγου εκπ/κων

 Π.Ε Βέροιας-Αλεξάνδρειας
email:[email protected]

 

Εικόνες της σύγχρονης πραγματικότητας που απασχολούν τον καθένα μας, λίγο ως πολύ. Εικόνες που μέσα απ’ αυτές ερμηνεύουμε τον κόσμο γύρω μας και μέσα απ’ τις ερμηνείες και εξηγήσεις που δίνουμε καθορίζουμε τις αξίες και τις στάσεις μας.

 

Εικόνα 1η :Μαθήτρια σε Λύκειο του Πύργου, στον πρόσφατο γιορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, υψώνει τη γροθιά της σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Και η κατάληξη-«διότι δε συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις»- η αποβολή της ως τιμωρία για το «παράπτωμα».

Θεωρήθηκε από τη σιδερόφρακτα εορτάζουσα κοινωνία μας (δείτε τα κάγκελα σε κάθε πόλη) ύψιστη προσβολή στα «ιδεώδη του έθνους»,προσβολή προς τους ταγούς της εξουσίας και της κοινωνίας μας ή κάτι άλλο; Ας μην το απαντήσουμε , ας το σκεφτούμε.

Το γεγονός της αποβολής-κι αυτό είναι ενδιαφέρον-προκάλεσε τις αντιδράσεις των συμμαθητών της , ως ένδειξη αλληλεγγύης και πολύ σωστά κατά τη γνώμη μας. Προχώρησαν σε κατάληψη του Λυκείου τους για να εκφράσουν έμπρακτα στην άδικη τιμωρία της μαθήτριας, η οποία άλλωστε δεν έκανε και έγκλημα καθοσίωσης!

Για μια ακόμη φορά η επίσημη πολιτεία-δια της διεύθυνσης του σχολείου-απάντησε με την καθιερωμένη απειλή της απώλειας των καθιερωμένων μαθητικών εκδρομών(πενθήμερης).

Η μαθητική αντίσταση κι αλληλεγγύη λύγισε. Κι αυτό είναι πρόβλημα.

Πολλοί θα μιλήσουν-το έχουν κάνει ήδη- για καθαρό ξεπούλημα. Θα πουν-ελαφρά τη καρδία-ότι αυτά τα παιδιά που συμπεριφέρονται κατ’ αυτόν τον τρόπο απέναντι στη διωκόμενη συμμαθήτριά τους δεν είναι κι ό, τι καλύτερο για το αύριο του τόπου! Δεν αποτελούν ελπίδα για το μέλλον, αποτελούν αντίθετα απελπισία, ξεκάθαρο προμήνυμα ενός χειρότερου αύριο γι αυτόν τον τόπο, που τόσες δύσκολες στιγμές περνά.

Κι όλα τα παραπάνω ακούγονται αληθινά. Ιδιαίτερα αν σταθεί κανείς σε εικόνες της καθημερινότητας-σαν και την παραπάνω-που συναντά σε οποιοδήποτε μέρος της πατρίδας μας , μικρό ή μεγάλο.

Εικόνες και διαμορφωμένες «γνώμες» που τις βρίσκεις παντού. Που παρουσιάζουν τη νεολαία, μαθητές και φοιτητές καθαρούς ατομιστές, νωθρούς, τεμπέληδες, αδιάφορους για όσα σοβαρά συμβαίνουν γύρω τους και τους αφορούν, ανώριμους βολεψάκηδες που περνούν την ώρα τους με τα λεφτά του μπαμπά από καφέ σε καφέ κι από διασκέδαση σε διασκέδαση.

Νέα μέλη της κοινωνίας που δεν μπορούν να στρώσουν μία πρόταση με περισσότερες από 5 λέξεις κι αυτές ακατανόητες στ’ αυτιά άλλων μη μυημένων, να βάλουν δυο λέξεις τη μια δίπλα στην άλλη με σωστό τρόπο, για να εκφράσουν και να εκφραστούν.

Χωμένοι διαρκώς σε μια online πραγματικότητα που τους έχει ποτίσει τη νεανική τους ψυχή, την έχει σαπίσει πριν αυτή προλάβει

ν’ ανθίσει, πριν προλάβει να δώσει καρπούς.

Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα που γίνονται και συγκρίσεις με περασμένες γενιές, σε μια προσπάθεια εξωραϊσμού των παλιότερων!

Κι όλα αυτά αναπαράγονται διαρκώς, ασύνειδα ή συνειδητά από πολλές πλευρές, είτε από την πλευρά αυτή που συνηθίζουμε να ονομάζουμε «κοινή γνώμη» είτε από επιτήδειους διαμορφωτές της ίδιας αυτής «κοινής γνώμης» σε media ή και αλλού.

Όμως αυτή είναι μονάχα η μια όψη του νομίσματος.

Αν ξύσουμε προσεκτικά τη σκουριά που κατατρώει το μέταλλο κι απλώνεται με μαεστρία πάνω του, αν γκρεμίσουμε , γόνιμα και κριτικά, τα «Τείχη» ορθολογικής άγνοιας που στήνονται σα δόκανα της σκέψης και της κρίσης μας με ποικίλους τρόπους , θα αντικρίσουμε και μιαν άλλη πραγματικότητα. Πραγματικότητα που τη σκοτεινιάζει η βαριά σκιά που ρίχνουν τα «Τείχη» της ακρισίας.

 

Και εξηγούμαι με μια δεύτερη εικόνα.

 

Εικόνα 2η:Ημέρες της 48ωρης γενικής απεργίας , 6 & 7 Νοέμβρη. Ημέρες παλλαϊκής προσπάθειας για να φρενάρουν τα βάρβαρα, αντιλαϊκά μέτρα που θερίζουν αδιακρίτως ζωές εργαζόμενων.

Ημέρες αγωνιστικής ανάτασης σε πόλη της περιφέρειας, τη Βέροια.

Στη μικρή μας πόλη έχουν από ημέρες προγραμματιστεί-όπως είθισται- δύο συγκεντρώσεις, μία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ και μία των δασκάλων και καθηγητών καθώς και εργαζόμενων στην αντιπεριφέρεια.

Περιμένοντας σε κεντρικό σημείο της πόλης, τον ερχομό της ώρας για την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης δασκάλων και καθηγητών, με έκδηλη την ανησυχία γιατί γινόταν ορατό πως η συμμετοχή των εργαζόμενων δεν ήταν η αναμενόμενη, με αυξανόμενη την αγωνία και την προσμονή για τον αριθμό των εργαζόμενων που θ’ ανταποκρίνονταν στο απεργιακό κάλεσμα και την προγραμματισμένη συγκέντρωση και διαδήλωση, έρχεται η πρώτη έκπληξη!

Περίπου 200 μέτρα από το σημείο της συγκέντρωσης, ακούγονται δυνατές , νεανικές φωνές. Φωνές όχι σκόρπιες αλλά συντονισμένες στο ρυθμό συνθημάτων και χειροκροτημάτων. Φωνές που όλο δυναμώνουν, ξεκαθαρίζουν στ’ αυτιά του καθενός που βρίσκεται εκεί κοντά. Τώρα είναι ορατοί οι φορείς των συνθημάτων. Σε λιγότερο από δύο λεπτά εμφανίζονται στο τρίστρατο της πόλης περίπου 400 μαθητές. Πρόκειται για μαθητές που συγκεντρώθηκαν από τα πιο πολλά Λύκεια της πόλης κι ανεβαίνουν με πορεία τους δρόμους της! Πορεύονται, αλλά με κείνο το γοργό, λίγο πηδηχτό βήμα που ταιριάζει στα νιάτα, κοντά ο ένας με τον άλλον, αγόρια και κορίτσια, χειροκροτώντας και χαμογελώντας ένα καθάριο χαμόγελο, φωνάζοντας ρυθμικά συνθήματα.

Σε ελάχιστο χρόνο διασχίζουν, σαν ένα σώμα ,τα ελάχιστα μέτρα ως την Περιφέρεια και σταματούν εκεί, χωρίς να σταματήσουν τη φωνή και τα παλαμάκια.

Ο κόσμος που περπατά κείνη την ώρα στους δρόμους της πόλης και μεις οι λίγοι συγκεντρωμένοι εκπαιδευτικοί, απομένουμε να χαζεύουμε με θαυμασμό, με την έκπληξη ζωγραφισμένη στο πρόσωπο τους νέους αυτούς, τα παιδιά μας.

Δεν μπορώ να ξέρω τι σκεφτόταν ο καθένας μας, αν και πολύ θα

το’ θελα. Να όμως τι σκέφτομαι εγώ.

Με την ορμή που διαθέτουν τα νιάτα ήρθαν και γκρέμισαν, σώριασαν σε ερείπια σε μια στιγμή σκιές και τείχη, βαριές σκέψεις κυνικές και πολλές φορές καταδικαστικές για τους σημερινούς «καλομαθημένους» νέους. Ιδέες και σκέψεις που τόσο εύκολα διαδίδονται στις ημέρες μας από στόμα σε στόμα κι από συνείδηση σε συνείδηση.

Όχι!! Αυτά τα παιδιά καταλαβαίνουν πολλά περισσότερα από την πάρτη τους, όπως πολλοί εύκολα και βιαστικά τα κατηγορούν πολλοί.

Αυτά τα παιδιά δεν είναι καθόλου νωθρά και τεμπέληδες.

Αυτά τα παιδιά έδειξαν στον καθένα, που έχει μάτια και ψυχή να δει, πως ναι!! Είναι το μέλλον το καλό μέλλον αυτού του τόπου και του λαού.

Αυτά τα παιδιά , αυτή η νέα γενιά που της έλαχε να ζήσει πολλά, μπορεί να ανθίσει και να δώσει όμορφους καρπούς, αρκεί όπως κάθε λουλούδι να δεχτεί το κατάλληλο «λίπασμα» απ’ τους κατάλληλους ανθρώπους .Ανθρώπους που ξέρουν να εκτιμούν τη νέα γενιά κάθε εποχής , που δε θα τη χαϊδεύουν σε κάθε της πράξη, μα ούτε και θα την καταδικάζουν πριν αυτή βλαστήσει και δούμε τον καρπό της.

Έχουν πολλή δουλειά να κάνουν όσοι ερμηνεύουν σωστά τα πράγματα κι όσοι αφού τα ερμηνεύσουν προσπαθήσουν να

τ’ αλλάξουν.

Κι αυτό θα γίνει μαζί με τη Νέα Γενιά του σήμερα!

 

Κατακλείδα: Τι όμορφα που ακούγονταν απ’ το στόμα τους τα συνθήματα και πόσο πιο πολιτικοποιημένα από τα συνθήματα πολλών ενήλικων και ώριμων διαδηλωτών!

Βασικό σύνθημα της διαδήλωσης τους, που κράτησε τρεις τουλάχιστον ώρες χωρίς σταματημό στους δρόμους της πόλης

«Η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι, παλεύει κι αγωνίζεται για κοινωνία άλλη!!»

 

Βέροια 8-11-2012

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα