blockout
Οι χρήστες μπλοκάρουν διάσημους που δεν έχουν πάρει θέση για τη γενοκτονία στη Γάζα - Τι πυροδότησε το παγκοσμίο κίνημα

Μια νέα εκστρατεία ξεκίνησε σε παγκόσμιο επίπεδο τις τελευταίες ημέρες, όπου δημόσια πρόσωπα βρίσκονται στην «ψηφιακή γκιλοτίνα», επειδή παραμένουν σιωπηλοί και αμέτοχοι για την γενοκτονία που γίνεται στην Παλαιστίνη. 

Ήδη διάφοροι χρήστες έχουν δημιουργήσει λίστες με ονόματα διασημοτήτων για το αν και κατά πόσο έχουν πάρει θέση για την πολεμική επιχείρηση αφανισμού των Παλαιστινίων

Η ιδέα είναι να αποκλειστούν διάσημες προσωπικότητες σε δίκτυα κοινωνικών μέσων όπως το Instagram, το X και το TikTok ώστε να μειωθούν τα κέρδη που βγάζουν οι μέσω διαφημίσεων στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Αφορμή για τη διαμαρτυρία αυτή ήταν η προκλητική αίγλη του Met Gala που συνέπεσε με την ανακοίνωση του Ισραήλ για την στρατιωτική επίθεση στη Ράφα. 

Επί της ουσίας, στις 6 Μαϊου που έλαβε χώρα το Met Gala, (σ.σ. το εισιτήριο που πληρώνουν οι διάσημοι για να εμφανιστούν και να αναδείξουν τις δημιουργίες σχεδιαστών κοστίζει 75.000 δολάρια) το Ισραήλ βομβάρδιζε το νοτιότερο σημείο της Γάζας, όπου έχουν βρει καταφύγιο περίπου 1,3 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως εδώ και χρόνια ο κόσμος συγκρίνει την εκδήλωση του Met Gala με το "The Hunger Games". Πρόκειται για μυθιστόρημα που παρουσιάζει ένα δυστοπικό κοινωνικό χάσμα μεταξύ της πλούσιας ελίτ και των φτωχών πολιτών της περιοχής που ζουν υπό κρατική καταπίεση.

Μάλιστα, η φετινή εκδήλωση που σχολιάστηκε για την υπερβολική εκδήλωση χλιδής ήρθε σε αντιπαραβολή με την εικόνα αλληλέγγυων της Παλαιστίνης που διαδήλωναν λίγα μέτρα μακριά από την... επίδειξη πλούτου.

Πώς επηρεάζει το block και πώς το unfollow

Μηδαμινή φαίνεται να είναι η επίδραση του unfollow σε έναν λογαρισμό, σύμφωνα με την Eddy Borges-Rey, αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Northwestern του Κατάρ, ο οποίος ερευνά τη σύνδεση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των αλγορίθμων.

Μιλώντας στο Al Jazeera, δήλωσε πως «οι διασημότητες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή προβολή και αφοσίωση για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν διαφημιστικές συμφωνίες. Όταν κάποιος κάνει unfollow μια διασημότητα, απλώς σταματούν να βλέπουν τις αναρτήσεις της διασημότητας στη ροή τους. Το περιεχόμενο μπορεί ακόμα να εμφανίζεται έμμεσα μέσω των σελίδων αναζήτησής τους ή των ροών που βασίζονται σε αλγόριθμους, όπως η σελίδα Εξερεύνηση του Instagram ή οι σελίδες "For You" στο TikTok και στο X» είπε.

Πρόσθεσε πως «δεδομένου ότι ακόμη και όσοι δεν ακολουθούν έναν διάσημο, συνεχίζουν να βλέπουν το περιεχόμενο που αναρτά, αν δεν τον έχουν μπλοκάρει, αυτό δεν βλάπτει σημαντικά την εμβέλεια της δημοτικότητάς του προφίλ του διασήμου. Αν κάποιος μπλοκάρει τη διασημότητα, διακόπτει εντελώς κάθε αλληλεπίδραση με το περιεχόμενό της», δήλωσε η Borges-Rey.

«Η μείωση της ορατότητας μπορεί να οδηγήσει τους διαφημιστές να θεωρήσουν τη διασημότητα λιγότερο πολύτιμη, μειώνοντας ενδεχομένως το ποσό που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για διαφημίσεις στο προφίλ της διασημότητας, επηρεάζοντας έτσι άμεσα τα διαφημιστικά τους έσοδα», όπως τόνισε.

Συνοπτικά, αυτό μειώνει το μέγεθος του ακροατηρίου της διασήμου, οδηγώντας τους αλγόριθμους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αποπροσανατολίζουν το περιεχόμενό της. Όσο περισσότεροι άνθρωποι μπλοκάρουν μια διασημότητα, οι αναρτήσεις τους γίνονται λιγότερο ορατές σε όλη την πλατφόρμα, ακόμη και σε εκείνους τους χρήστες που δεν τους έχουν μπλοκάρει.

«Let them eat cake»

Ένα ακόμη γεγονός που εξόργισε τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ήταν το βίντεο μιας ινφλουένσερ, της Haley Kalil, που ντυθηκε ως Μαρία Αντουανέτα και είπε τη γνωστή φράση της βασίλισσας «Let them eat cake» (σ.σ. «Ας φάνε παντεσπάνι»). 

Αυτή η φράση της βασίλισσας της Γαλλίας που στάλθηκε στη γκιλοτίνα κατά τη Γαλλική Επανάσταση, έχει γίνει στη λαϊκή φαντασία συνώνυμα με μια ελίτ τόσο αποκομμένη από τις ζωές πολιτών που δεν μπορούν να βρουν ούτε ψωμί, που προτείνουν το κέικ ως εναλλακτική λύση.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις δύο ημέρες πριν το Met Gala, στις 4 Μαΐου, η Σίντι Μακέιν, η επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (WFP) δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η βόρεια Γάζα βιώνει «πλήρη πείνα».

Στο βίντεο της "απολογίας" της για το βίντεο που ανέβασε και απαντώντας σε ερωτήσεις χρηστών γιατί δεν μιλάει για όσα συμβαίνουν στη Γάζα, η Haley Kalil δήλωσε ευθαρσώς «δεν είμαι αρκετά ενημερωμένη ουσιαστικά για να μιλήσω γι' αυτό με ουσιαστικό ή εκπαιδευτικό τρόπο».

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια του βίντεο δεν ανέφερε «Παλαιστίνη», «Γάζα» ή «Ισραήλ».

Αν και προκαλεί αλγεινή εντύπωση πώς ένας ενήλικας δεν μπορεί να έχει άποψη για ένα τόσο σημαντικό γεγονός που συμβαίνει στον καιρό του, η ίδια δεν πήρε ούτε τώρα θέση μέσω μιας απλής αναφοράς της στα ονόματα των χωρών, πιθανόν για να μη δυσαρεστήσει υποψήφιους συνεργάτες-εταιρείες κολοσσούς. 

Το παραπάνω δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σε τι ακριβώς μας επηρεάζουν οι ινφλουένσερς και κατά πόσο μας είναι χρήσιμη η οποιαδήποτε παρέμβασή τους, πέρα από την υπερκατανάλωση που τροφοδοτούν την κοινωνία μας καθημερινά.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

teachers a.i.
21 εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς στην τάξη
Η Τεχνητή Νοημοσύνη επαναστατεί την Εκπαίδευση, το μάθημα και όλη την διδασκαλία! Σας παρουσιάζουμε 21 εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης με την...
21 εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς στην τάξη