Thumbnail
Το Νο1 σνακ για να απαλλαγείτε από το φούσκωμα, σύμφωνα με διαιτολόγους

Η κατακράτηση υγρών είναι ένα συχνό φαινόμενο για πολλούς ανθρώπους και δυστυχώς, τα πρώτα σημάδια πρηξίματος εμφανίζονται στο πρόσωπο. Αν θέλετε να αποφύγετε το πρόβλημα του οιδήματος και να αποκτήσετε ένα πιο λεπτό πρόσωπο, καλό είναι να ξεκινήσετε ελέγχοντας το ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας σας.

Διαιτολόγοι εξηγούν ποια είναι η τροφή που δεν πρέπει να καταναλώνετε αν θέλετε να χάσετε λίπος από το πρόσωπο και για να αποφύγετε το πρήξιμο αυτής της περιοχής.

Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για το φούσκωμα

Η τροφή που μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στο πρόσωπο και αύξηση του λίπους είναι τα επεξεργασμένα κρέατα (λουκάνικα, ζαμπόν, μπέικον και αλλαντικά). Αυτά τα τρόφιμα συνήθως περιέχουν υψηλές ποσότητες νατρίου, το οποίο μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών στον οργανισμό.

Η Lauren Manaker, MS, RDN, personal trainer και συγγραφέας, τονίζει: «Για να αποφύγετε το πρήξιμο ή την αύξηση λίπους στο πρόσωπο, συνιστάται να περιορίσετε την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, καθώς αυτές μπορούν να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών, οδηγώντας σε πρήξιμο».

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα γενικά δεν είναι ευεργετικά για την υγεία για διάφορους λόγους, αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματικά για άτομα που είναι επιρρεπή σε φούσκωμα και κατακράτηση υγρών ή για όσους προσπαθούν να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος.

Η Samantha Cassetty, MS, RD, ειδικός διατροφής και ευεξίας, εξηγεί: «Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν σημαντικές ποσότητες νατρίου και πρόσθετης ζάχαρης, οι οποίες συμβάλουν στην αύξηση βάρους. Δυστυχώς, η αποφυγή των επεξεργασμένων τροφίμων δεν είναι πάντα εύκολη, καθώς φαίνεται να υπάρχουν παντού. Περίπου το 60% των θερμίδων στη διατροφή μας προέρχεται από τρόφιμα που ταξινομούνται ως υπερ-επεξεργασμένα, τα οποία τείνουν να περιέχουν κάποιο συνδυασμό υπερβολικού νατρίου, ζάχαρης και επεξεργασμένων υδατανθράκων».

Αυτές οι τροφές μπορούν να συμβάλουν στη φλεγμονή και την κατακράτηση υγρών, με αποτέλεσμα το πρόσωπο μας να φαίνεται πιο φουσκωμένο. Αντίθετα, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να τρώμε λιγότερα από αυτά τα τρόφιμα και να τα αντικαταστήσουμε με ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Άλλα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε

Ακολουθούν ορισμένες άλλες τροφές (και ποτά) που πρέπει να περιορίσετε εάν θέλετε να αποφύγετε το πρήξιμο και την αύξηση λίπους στο πρόσωπό σας (και σε άλλα σημεία του σώματός σας):

  • Αλμυρές σούπες και σάλτσα σόγιας
  • Λευκό ψωμί και δημητριακά πρωινού
  • Αλκοόλ

Αλμυρές σούπες και σάλτσα σόγιας

Οποιαδήποτε τροφή με πολύ αλάτι μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο. Πέρα από τα αλλαντικά και τα επεξεργασμένα κρέατα, η λίστα αυτή περιλαμβάνει και πολλά άλλα συνηθισμένα υλικά για σάντουιτς. Η διατροφολόγος Cassetty αναφέρει ως κύριους «ενόχους» της κατακράτησης υγρών τρόφιμα, όπως η σόγια και οι αλμυρές σούπες.

Λευκό ψωμί και δημητριακά πρωινού

Σύμφωνα με την Cassetty, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφεύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες όταν είστε άρρωστοι. «Η συμφόρηση από κρυολογήματα και αλλεργίες μπορεί να συμβάλει στο φουσκωμένο πρόσωπο, ενώ οι πολύ επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί, τα δημητριακά με πολλά πρόσθετα και τα σνακ όπως τα πατατάκια και τα αλμυρά κουλούρια, μπορεί να επιδεινώσουν αυτό το φαινόμενο», εξηγεί.

«Αυτά τα τρόφιμα αυξάνουν τη φλεγμονή σε όλο το σώμα και όταν η φλεγμονή επιμείνει στις ρινικές οδούς, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι φούσκωμα στο πρόσωπο».

Η Cassetty επισημαίνει επίσης ότι αυτά τα τρόφιμα μπορούν να προάγουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και να πυροδοτήσουν μια αλυσίδα γεγονότων που σχετίζονται με την ινσουλίνη, τα οποία μπορούν να αυξήσουν περαιτέρω την κατακράτηση υγρών και το φούσκωμα.

Αλκοόλ

Η Cassetty σημειώνει ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, που ορίζεται ως οκτώ ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα, έχει συνδεθεί με αυξημένο πρήξιμο κάτω από τα μάτια. «Οι γυναίκες δεν πρέπει να πίνουν περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα και οι άνδρες δεν πρέπει να πίνουν περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα», συμβουλεύει.

Το πρήξιμο και η αύξηση του λίπους στο πρόσωπο συχνά αποδίδεται σε συγκεκριμένα τρόφιμα που περιέχουν συστατικά που είναι γνωστό ότι προκαλούν φούσκωμα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ
Πανελλήνιες 2024 - ΕΠΑΛ: Οι απαντήσεις στα θέματα των μαθημάτων " Στοιχεία Ψύξης - Κλιματισμού", "Κινητήρες Αεροσκαφών" και "Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων"
Οι απαντήσεις στα σημερινά θέματα των Πανελληνίων Εξετάσεων στα ΕΠΑΛ
Πανελλήνιες 2024 - ΕΠΑΛ: Οι απαντήσεις στα θέματα των μαθημάτων " Στοιχεία Ψύξης - Κλιματισμού", "Κινητήρες Αεροσκαφών" και "Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων"
Πανελλαδικές εξετάσεις
Πανελλήνιες 2024 - ΕΠΑΛ: Οι απαντήσεις στα Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων
Οι απαντήσεις στα  Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων των Πανελλήνιων εξετάσεων 2024
Πανελλήνιες 2024 - ΕΠΑΛ: Οι απαντήσεις στα Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων