Άγιοι Ανάργυροι
«Δεν ενήργησες ως όφειλες, δεν μερίμνησες, δεν αξιολόγησες….» – Η ΕΔΕ για τους Αγίους Αναργύρους

Οι παραλείψεις, τα λάθη, αλλά και οι ευθύνες του αστυνομικού-φρουρού, της επόπτριας αξιωματικού, της αξιωματικού υπηρεσίας και του τηλεφωνητή στο «100» καταγράφονται στο κείμενο της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, από τον ταξίαρχο της υποδιεύθυνσης Διοικητικών Εξετάσεων της ΓΑΔΑ που έχει αναλάβει την ΕΔΕ για την δολοφονία της Κυριακής Γρίβα από τον πρώην σύντροφό της, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, το βράδυ της 1ης Απριλίου.

Η έρευνα και ο εσωτερικός έλεγχος από την ΕΛΑΣ πραγματοποιήθηκε άμεσα, ενώ όπως φαίνεται, υπήρχε πρωτόκολλο και υπηρεσιακές διαδικασίες τις οποίες δεν ακολούθησαν οι ελεγχόμενοι αστυνομικοί.

Αποσπάσματα της ΕΔΕ δημοσιεύει η «Καθημερινή» και από αυτά φαίνεται ότι οι ευθύνες του αστυνομικού-φρουρού που είχε υπηρεσία στο φυλάκιο του ΑΤ Αγίων Αναργύρων το μοιραίο βράδυ είναι βαρύτατες, αφού όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Tο άτομο (άνδρας) κρατώντας μαχαίρι συνολικού μήκους 34 cm με λάμα 20 cm στο δεξιό του χέρι, προσέγγισε την ΓΡΙΒΑ Κυριακή και εκδήλωσε επίθεση σε βάρος της, τραυματίζοντάς την θανάσιμα, σε απόσταση περίπου ενάμισι (1,5) μέτρου από το φυλάκιο, εντός του οποίου βρισκόσουν και πάλι χωρίς να προβείς σε καμία ενέργεια προκειμένου να αποτρέψεις την εκδηλωθείσα επίθεση. Δεν εξήλθες ως όφειλες από το φυλάκιο, με αποτέλεσμα να μην αντιληφθείς άτομο (άνδρας) το οποίο επιβιβαζόμενο σε μοτοσικλέτα προσέγγισε το ανωτέρω Α.Τ. και στάθμευσε επί του πεζοδρομίου τη μοτοσικλέτα, σε απόσταση 30 μέτρων από το φυλάκιο».

Ο υπεύθυνος για την ΕΔΕ επισημαίνει και τα λάθη της επόπτριας αξιωματικού αναφέροντας ότι «δεν μερίμνησες για τη διάθεση περιπολικού οχήματος, αν και στην υπηρεσία σου ήτο διαθέσιμο το υπ’ αριθμ. Ε.Α.31… περιπολικό όχημα προς εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας, για τη μεταφορά της ανωτέρω στην οικία της και δεν ενημέρωσες τον διοικητή της υπηρεσίας σου και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής για τη λήψη εντολών – οδηγιών, με αποτέλεσμα η καταγγέλλουσα να αποχωρήσει από το τμήμα…».

Ο ταξίαρχος επιρρίπτει ευθύνες για το γεγονός ότι δεν υπήρξε μέριμνα να εξασφαλιστεί περιπολικό για την Κυριακή και στην νεαρή αξιωματικό που εκτελούσε χρέη αξιωματικού υπηρεσίας και στην οποία έγινε η καταγγελία πριν το φονικό αναφέροντας στην ΕΔΕ: «Αν και σου καταγγέλθηκε από την Κυριακή Γρίβα ότι ο πρώην σύντροφός της βρίσκεται έξωθεν της οικίας της, αναφέροντας ότι αδυνατεί να μεταβεί σ’ αυτή φοβούμενη για τη σωματική της ακεραιότητα, αιτούμενη παράλληλα αστυνομική συνοδεία για τη μετάβασή της και ειδικότερα τη διάθεση περιπολικού οχήματος, δεν αξιολόγησες τους λόγους προσέλευσής της στην υπηρεσία σας ώστε να ενεργήσεις ως όφειλες και ως είχες υποχρέωση τις προβλεπόμενες υπηρεσιακές ενέργειες προς διερεύνηση της καταγγελίας».

Τέλος, στην ΕΔΕ καταγράφονται οι ευθύνες και στον τηλεφωνητή αστυνομικό στο «100» της ΓΑΔΑ, ο οποίος ακούγεται σε ηχητικά ντοκουμέντα να λέει στην Κυριακή ότι «τα περιπολικά δεν είναι ταξί». Ο υπεύθυνος για την ΕΔΕ αναφέρει σε αυτήν: «παρέλειψες να ζητήσεις τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά του πρώην συντρόφου της προκειμένου να προβείς στη σχετική καταχώρησή τους προς διάθεση περιπολικού οχήματος για τη μετάβασή του στο σημείο και σε περίπτωση ανεύρεσής του να προσαχθεί (…) Απαντώντας δε στο αίτημά της για αποστολή περιπολικού για την ασφαλή μετάβαση στην οικία της, της ανέφερες μεταξύ άλλων ότι “το περιπολικό δεν είναι ταξί”, η οποία (σ.σ. επικοινωνία) μετά την παρέλευση δύο λεπτών διεκόπη τελικά λόγω του θανάσιμου τραυματισμού της».

Τι ποινές αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί

Στον γενικό αστυνομικό διευθυντή Αττικής αναμένεται να παραδοθεί την Παρασκευή (10/05) το πόρισμα της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, που έκανε έρευνα για τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, πειθαρχικές κυρώσεις αναμένεται να έχουν τέσσερις από τους συνολικά πέντε αστυνομικούς που χειρίστηκαν την υπόθεση. Ο «πέλεκυς» για την επόπτρια που ήταν μπροστά στο συμβάν αναμένεται να είναι βαρύς, όπως βαρύς πιθανότατα να είναι και για τον σκοπό του αστυνομικού τμήματος Αγίων Αναργύρων. Μικρότερες ποινές θα έχει η οδηγός της επόπτριας και ο εκφωνητής της Άμεσης Δράσης, ενώ δεν αποκλείεται να μην δοθεί πειθαρχική ποινή στην αξιωματικό υπηρεσίας.

Οι ποινές με τις οποίες είναι αντιμέτωποι οι αστυνομικοί, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα «βαριές» Μερικές από αυτές που ενδέχεται να έχουν, είναι παράβαση καθήκοντος και παράληψη λύτρωσης για απώλεια ζωής που επιφέρουν, το ερώτημα της απόταξης από το σώμα, την αργία με απώλεια μισθού, αργία έως 1,5 έτος ή και μη απολαβή μισθού για 6 ή 7 μήνες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα