MAKARONIA ME KIMA
Συγγραφέας αποκαλύπτει τα αποτελέσματα της δοκιμής της

Μια γυναίκα αποκαλύπτει τις αλλαγές που παρατήρησε όταν αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα στην καθημερινή διατροφή της.

«Μεγαλώνοντας σε μια εποχή όπου η Jessica Simpson θεωρούνταν «γεμάτη» επειδή έδειχνε υπέροχη με τζιν με ψηλή μέση, εγώ, όπως πολλές γυναίκες της γενιάς των Millennials, παρασύρθηκα από τη μόδα της δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων», εξομολογείται η Beth Ann Mayer, συγγραφέας και brand strategist με έδρα τη Νέα Υόρκη.

«Ευτυχώς, εγκατέλειψα αυτό το τοξικό πλάνο διατροφικών συνηθειών καθώς ξεκίνησα προπόνηση μεγάλων αποστάσεων στα τέλη των 20 μου και στις αρχές των 30 μου χρόνων χρειαζόμουν υδατάνθρακες για να τροφοδοτήσω τις προπονήσεις μου. Τα μακαρόνια αποτελούν βασικό στοιχείο της διατροφής μου έκτοτε, αν και ποτέ δεν τα έτρωγα σκόπιμα καθημερινά ή δεν έδωσα ιδιαίτερη προσοχή στο πώς με έκαναν να νιώθω σωματικά. Η εξαίρεση ήταν κατά τη διάρκεια της περιόδου προπόνησης μαραθωνίου. Το 2023, όταν έτρεξα τον πρώτο μου μαραθώνιο μετά τον τοκετό και μετά από πενταετή διακοπή, παρατήρησα ότι ένιωθα καλύτερα όταν έτρωγα μακαρόνια ολικής αλέσεως το βράδυ πριν από ένα τρέξιμο 25 χιλιομέτρων, σε σύγκριση με το να καταναλώσω τα συνηθισμένα λευκά μακαρόνια σε προηγούμενους κύκλους προπόνησης. Ήμουν λιγότερο πεινασμένη και κατά τη διάρκεια της προπόνησης και ένιωθα πιο δυνατή.

Συνήθως, στους δρομείς συνιστάται να τρώνε απλούς υδατάνθρακες πριν από τους αγώνες, αν και αυτό ήταν πάντα μια μάχη με το φαγητό για μένα. Ούτως ή άλλως, όταν μου ζητήθηκε να γράψω μια ιστορία για την κατανάλωση ζυμαρικών καθημερινά για μια εβδομάδα, σκέφτηκα, “Γιατί όχι;” Προσπαθώ να είμαι πιο προσεκτική και να συντονίζομαι με τα σήματα που στέλνει το σώμα μου σε πολλούς τομείς της ζωής μου, οπότε γιατί να μην συμπεριλάβω και τις επιλογές μου για το βραδινό μου γεύμα;».

Μετά από επτά ημέρες, μπορώ να σας πω τι θα συμβεί αν τρώτε ζυμαρικά κάθε μέρα για μια ολόκληρη εβδομάδα σκόπιμα.

Είναι τα ζυμαρικά υγιεινά;

Οι υδατάνθρακες βρίσκονται στο επίκεντρο συζητήσεων για την υγεία και την ευεξία, κάποιες από τις οποίες μπορεί να είναι παραπλανητικές. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη ζυμαρικών σήμερα, αλλά τα δύο πιο δημοφιλή (και αυτά που κατανάλωσα μέσα σε μια εβδομάδα) είναι τα λευκά και ολικής αλέσεως.

Γενικά, οι διαιτολόγοι συνιστούν να επιλέγετε υδατάνθρακες ολικής αλέσεως και δημητριακών αντί για επεξεργασμένους (όπως τα λευκά μακαρόνια). Η Cleveland Clinic επισημαίνει ότι τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως αποτελούν καλή πηγή ινών και θρεπτικών συστατικών που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ασθενειών.

Μια πιλοτική μελέτη του 2016 έδειξε ότι τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως βοηθούν τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι για περισσότερο χρόνο σε σύγκριση με τα επεξεργασμένα. Ωστόσο, μια παλαιότερη μελέτη του 2010 δεν βρήκε διαφορά στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα που έτρωγαν λευκά ή ολικής αλέσεως ζυμαρικά.

Παράλληλα, όμως, η Beth Ann Mayer σημειώνει: «Ενώ γράφω για θέματα διατροφής και υγείας, δεν είμαι ειδικός. Επίσης, το φαγητό δεν αφορά μόνο τη διατροφή και την υγεία – αφορά την κοινότητα, τη νοσταλγία, τη γεύση και όλα τα σχετικά. Ένας διατροφολόγος αποτελεί εξαιρετική πηγή πληροφοριών εάν ανησυχείτε ή αναρωτιέστε για το πώς το φαγητό μπορεί να επηρεάσει τους προσωπικούς σας στόχους υγείας. Προσωπικά, συνήθως επιλέγω ζυμαρικά ολικής αλέσεως/δημητριακών, καθώς με κάνουν να αισθάνομαι καλύτερα και παρατηρώ ότι χορταίνω περισσότερο. Ωστόσο, θα φάω άνετα λευκά μακαρόνια που και που, όπως έκανα και κατά τη διάρκεια αυτής της “πρόκλησης”».

Μια εβδομάδα με ζυμαρικά κάθε μέρα: Τι έμαθα από την πρόκληση

Η Beth Ann Mayer αναφέρει ποια ήταν τα αποτελέσματα που παρατήρησε όταν δοκίμασε να τρώει κάθε μέρα ζυμαρικά για μία εβδομάδα. «Η πρώτη μέρα της πρόκλησης με βρήκε να μην έχω σκεφτεί πολύ το βραδινό μου γεύμα, εκείνο το βράδυ. Είχαμε σπαγγέτι ολικής αλέσεως στο ντουλάπι, οπότε σέρβιρα στον εαυτό μου μια μερίδα. Ήταν πανεύκολο να το βράσω με κατεψυγμένα λαχανικά, να προσθέσω φασόλια και σάλτσα και να τελειώσω τη μέρα. Τέσσερις ώρες αργότερα, το στομάχι μου δεν γουργούριζε. Μάλιστα, την επόμενη μέρα, ένιωθα ακόμα αρκετά χορτάτη και ολοκλήρωσα εύκολα ένα τρέξιμο 30 λεπτών με ρυθμό, που περιελάμβανε τρέξιμο σε ρυθμό 5 χιλιομέτρων για 15 συνεχόμενα λεπτά. Αυτό το συναίσθημα συνάδει με αυτό που είχα παρατηρήσει προηγουμένως κατά τις προπονήσεις μου για μαραθώνιο.

Την επόμενη μέρα, ο σύζυγός μου μαγείρεψε – ευτυχώς για μένα – γουρλώνοντας τα μάτια του όταν έμαθε ότι ήθελα να τρώω ζυμαρικά κάθε μέρα για μια εβδομάδα. Στη σχέση μας, εγώ είμαι εκείνη που της αρέσει η δομή και η προβλεψιμότητα. Εκείνος λατρεύει τον αυθορμητισμό. Ωστόσο, το σεβάστηκε. Άλλωστε, το να ταΐζεις πολλά στόματα (δύο παιδιά και τρία κατοικίδια) απαιτεί χρήματα και πληρώθηκα για να κάνω αυτή την πρόκληση με τα ζυμαρικά. Μαγείρεψε κάτι που θα αποκαλούσα “γεύμα τύπου stir-fry”. Αυτό το δείπνο περιλάμβανε σπαγγέτι, καρότα και λαχανάκια Βρυξελλών σε ένα τηγάνι, προσθέτοντας λίγη σάλτσα σόγιας με χαμηλό νάτριο και πρωτεΐνη (χοιρινό και φασόλια). Ήταν ένας πολύ καλός τρόπος να αδειάσει το ψυγείο και να μειώσει τα απορρίμματα φαγητού. Το αποτέλεσμα ήταν νόστιμο.

Ο γιος μου στην προσχολική ηλικία τρώει μόνο ζυμαρικά χωρίς σάλτσα, οπότε έφαγε μακαρόνια με βούτυρο. Επίσης, ήταν πολύ πιο ενθουσιασμένος που έτρωγε ζυμαρικά για βραδινό κάθε βράδυ από τον πατέρα του. Και πάλι, ένιωθα υπέροχα την επόμενη μέρα. Την Παρασκευή, όλοι μας φάγαμε μακαρόνια με βούτυρο – μην τα χλευάσετε μέχρι να τα δοκιμάσετε. Ενώ το βούτυρο δεν μου άρεσε και τόσο, ήμουν χορτάτη την επόμενη μέρα. Επίσης, μου θύμισε τα βουτυρωμένα μακαρόνια που έφτιαχνε η γιαγιά μου η οποία δεν βρίσκεται πια στη ζωή, κάτι που ήταν γλυκό, και τα παιδιά μου δεν παραπονούνταν, κάτι που είναι πάντα μια επιτυχία σε ένα βραδινό γεύμα. Το Σάββατο, ο σύζυγός μου και εγώ βγήκαμε για να γιορτάσουμε την επέτειό μας. Ενώ κανένας από τους δυο μας δεν είναι Ιταλός, ταξιδέψαμε στην Ιταλία για τον μήνα του μέλιτος μας και πάντα προσπαθούμε να αναδημιουργούμε τα δείπνα μας εκεί για την επέτειό μας. Διάλεξα τα τορτελίνια με μπολονέζ, ένα κλασικό πιάτο που μπορούσα να δοκιμάσω.

Παρά το γεγονός ότι έφαγα πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο, ένιωσα λιγότερο πεινασμένη την επόμενη μέρα. Τις επόμενες δύο μέρες, επέστρεψα στο πολυάσχολο δείπνο της μαμάς μου και ξεκίνησα εύκολα τις πρωινές προπονήσεις. Ωστόσο, αγόρασα ζυμαρικά σε διάφορα σχήματα και υφές, καθώς το να τρώω το ίδιο πράγμα καθημερινά μπορεί να γίνει βαρετό».

«Τι έμαθα από την πρόκληση»

«Ένα σημαντικό μάθημα ήταν ότι, τουλάχιστον για μένα, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως με κάνουν πραγματικά να νιώθω καλύτερα και πιο χορτάτη. Είχα περισσότερη ενέργεια και ένιωθα πιο χορτάτη το πρωί, κάτι που είναι τέλειο για να αποδίδω καλύτερα στις προπονήσεις μου», είπε η Beth Ann Mayer.

Μερικές παρατηρήσεις από το πείραμα διατροφής της Beth Ann Mayer:

Η προβλεψιμότητα είναι ευχάριστη: Το να μην χρειάζεται να ρωτάω “Τι έχει για βραδινό;” ήταν ένα άγχος λιγότερο στη λίστα μου. Το απόλαυσα αυτό.

Μπορεί να προκαλέσει πλήξη: Ενώ μου άρεσε η ρουτίνα της κατανάλωσης ζυμαρικών τη νύχτα, τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν για σας (ή για τον σύντροφό σας). Ο άντρας μου δεν ήταν μεγάλος οπαδός της ιδέας, καθώς το να τρώει κανείς το ίδιο πράγμα κάθε μέρα μπορεί να είναι απλά βαρετό για κάποιους. Δεν θα εκπλαγώ αν τις επόμενες μέρες μαγειρέψει οτιδήποτε άλλο εκτός από ζυμαρικά.

Τα ζυμαρικά είναι εύκολα: Ενώ μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί με τα ζυμαρικά, είναι πολύ απλό απλά να τα βράσετε. Δεν χρειάστηκε να τα κόψω σαν τις τηγανιτές πατάτες ή να κάνω κάτι περίπλοκο. Όταν πρόκειται για εύκολα δείπνα για άτομα με πολλές ασχολίες, τα ζυμαρικά βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.

Πειραματιστείτε: Τα ζυμαρικά έρχονται σε πολλά μεγέθη και ποικιλίες. Επιπλέον, λειτουργούν ως ουδέτερη βάση για άλλα τρόφιμα. Δοκιμάστε να αναμίξετε σάλτσες, λαχανικά και πρωτεΐνες και παίξτε με τα σχήματα για να αποφύγετε τη βαρεμάρα.

«Τελικά, χαίρομαι που ανέλαβα αυτή την πρόκληση. Ένιωθα καλύτερα πριν κοιμηθώ και το πρωί και δεν χρειάστηκε να αγχώνομαι για το βραδινό γεύμα. Μερικές φορές, ο καλύτερος τρόπος είναι ο πιο εύκολος – και τα ζυμαρικά είναι παιχνιδάκι», κατέληξε η Beth Ann Mayer.

 Πηγή: enikos.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει η φράση «Απορία ψάλτου βηξ»;

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 2/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

skilaki
Μήπως ήρθε η ώρα να πάψετε να συμπεριφέρεστε στον σκύλο σας σαν να είναι παιδί σας; - Δείτε τους λόγους
Δείτε τους λόγους που πρέπει να πάψετε να συμπεριφέρεστε στον σκύλο σας σαν να είναι παιδί σας
Μήπως ήρθε η ώρα να πάψετε να συμπεριφέρεστε στον σκύλο σας σαν να είναι παιδί σας; - Δείτε τους λόγους
αγχος εξετάσεων
Οι επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις
Σίγουρα τα θέματα των Πανελλαδικών είναι δύσκολα, διότι πρόκειται για διαγωνισμό συμπλήρωσης θέσεων και πρέπει να ξεχωρίσουν οι άριστοι από τους πολύ...
Οι επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις
mathimatika_epal
Πανελλήνιες - ΕΠΑΛ: Πρόβλημα στο Θέμα Γ - Τι προτείνει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία
Προτείνεται να ληφθεί ως σωστή οποιαδήποτε από τις δύο προσεγγίσεις, για να μην αδικηθούν οι υποψήφιοι
Πανελλήνιες - ΕΠΑΛ: Πρόβλημα στο Θέμα Γ - Τι προτείνει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία