Οι 12 πιο αναμενόμενες ταινίες για το 2017

Πανόραμα ταινιών

Για άλλη μια χρονιά, τον τόνο δίνει η μυθολογία των σούπερ ηρώων με πολλές (ίσως υπερβολικά πολλές) ταινίες να ετοιμάζονται να κυνηγήσουν τα παγκόσμια box-office. Την ίδια στιγμή όμως μεγάλοι δημιουργοί επιστρέφουν, παλιότεροι μύθοι έρχονται ξανά στο προσκήνιο και ιδιοσυγκρασιακοί σκηνοθέτες επιχειρούν το μεγάλο άλμα. Τα trailer αν μη τι άλλο προμηνύουν μια εντυπωσιακή χρονιά για τον κινηματογράφο. (η σειρά είναι τυχαία)

Spiderman: Homecoming

+ Η Μarvel αναλαμβάνει τον ταλαιπωρημένο Spiderman με εντυπωσιακά αποτελέσματα από την μικρή του εμφάνιση στο Civil War. Ο (ανεβασμένος μετά το Birdman) Michael Keaton στο ρόλο του κακού (Vulture). Η παρουσία του Robert Downey Jr. (Iron Man). Η επιστροφή στις «ρίζες» του κόμικ και δη στα χρόνια του Peter Parker στο κολλέγιο. Η απουσία (ενός ακόμα) origin story.

- Ακόμα ένας Spiderman; Είναι το τρίτο (!) reboot από το 2002. Η Marvel μπήκε στο δημιουργικό κομμάτι, αλλά η Sony (γνωστή για πολλές αποτυχίες) έχει ακόμα το γενικό κουμάντο. Από το trailer ακόμα φαίνεται η σύμφυση δυο τελείως διαφορετικών προσεγγίσεων.

Guardians of the Galaxy vol.2

+ Μια από τις πλέον διασκεδαστικές ταινίες της Marvel επιστρέφει. Baby Groot. Mixtape vol.2. Φανταστική αφίσα. 

- Βασικά  κανένα. Ίσως μονάχα η επανάληψη των ίδιων πάνω κάτω αστείων.  

Thor: Ragnarok

+ Hulk και Dr. Strange στο cast. Αναφορές στο Planet Hulk. Η Cate Blanchett στο ρόλο της Hela. Ο Thor χάνει το σφυρί του.

- Βασικά όσοι δεν έπαιξαν στο civil war. Οι ταινίες του Thor είναι οι πιο αδύναμες του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel ως τώρα. Υπερφορτωμένη πλοκή. 

Dunkirk

+ Christopher Nolan: Ένας σκηνοθέτης με προσωπικό όραμα και μεγάλες ιδέες. Πολεμική περιπέτεια για ένα συναρπαστικό κεφάλαιο του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Φανταστικό cast.   

- Κατηγορείται (όχι πάντα άδικα) ότι οι ταινίες του είναι κυρίως εγκεφαλικές και δεν έχουν μεγάλη συναισθηματική φόρτιση. Σε μια πολεμική περιπέτεια αυτό ίσως αποδειχθεί πρόβλημα.

Αλλά μάλλον όχι.

Alien: Covenant

+ Ο Ridley Scott είναι ξανά εδώ. Τα Alien είναι μια αγαπημένη μυθολογία. Η επανίδρυση της φαίνεται να γυρίζει στα γνωστά και αγαπημένα λημέρια.

- To Prometheus ήταν κατώτερο των περιστάσεων. Η επανίδρυση του μύθου φαίνεται να γυρίσει στα γνωστά και αγαπημένα λημέρια. Ασύνδετο και ασαφές trailer.

Blade Runner 2048

+ Blade Runner. Αρκεί. Επιπροσθέτως, ο Dennis Villeneuve (Prisoners, Sicario, Arrival) στο τιμόνι. Άντε, και  ο Ryan Gosling σε λιγότερο La La και περισσότερο Drive στυλ. Αλλά κυρίως, Blade Runner.

- Πιθανότατα μερικοί μύθοι δεν χρειάζονται επανίδρυση, reboot, sequel και λοιπά σουξου-μούξου.Πόσες ακόμα φορές θα γυρίσει ο Harrison Ford (μάλλον για να πεθάνει ξανά;)

The Dark Tower

+ Ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του Stephen King. Ο Idris Elba. 

- Ένα από τα πλέον δύσκολα για κινηματογραφική απόδοση έργα του Stephen King. Του οποίου οι πετυχημένες κινηματογραφικές μεταφορές είναι περίπου μια στις πέντε.

Wonder Woman

+ Επιτέλους μια σούπερ ηρωίδα. Ενδιαφέρουσα προσέγγιση και χωροχρόνος (Β’ Παγκόσμιος).

- Η DC δεν έχει το ίδιο γκελ με την Marvel. Και το BvS και το Suicide Squad ήταν μέτρια έως κακά. Το Justice League μάλλον στο ίδιο μοτίβο. Το να ξεφύγει μόνο η Wonder Woman από την μετριότητα, λίγο δύσκολο.

Logan

+ Σκοτεινό, υποβλητικό, με βάση το Old Man Logan κόμικ, πιθανότατα το καλύτερο trailer εκεί έξω.  Ο Hugh Jackman αποχαιρετά έναν από τους μακροβιότερους ρόλους στην ιστορία του σινεμά (από το 2000!). Μοιάζει πιο πολύ με δράμα παρά με κλασσική περιπέτεια κόμικ.

- Τα Wolverine είναι κατά γενική ομολογία, αποτυχίες.

Ghost in the shell

+ Ένα από τα καλύτερα animation όλων των εποχών γίνεται ταινία. Αισθητικά πιστό στο πρωτότυπο και πολύ ενδιαφέρον.  

- Το όλο στήσιμο μοιάζει με αρπαχτή. Έξ’ ου και το περίφημο whitewhasing (να υποδυθεί η Scarlett Johansson μια ασιάτισσα). 

Star Wars: episode VIII

+ Star Wars.   

- Πάλι Star Wars;  

T2: Trainspotting

+ Choose Life, η πολυαναμενόμενη επιστροφή με όλο το εκπληκτικό cast του 1997.  

- Οκ, μεγάλη χαρά να συναντά κανείς γνώριμα πρόσωπα, αλλά αυτό έγινε επειδή όντως μας είχαν λείψει; Και η προσπάθεια να μεταφερθεί όλη η voice-over φιλοσοφία στην εποχή των social media μοιάζει λίγο βεβιασμένη.

Υ.Γ. Όχι. Ούτε οι Power Rangers (γιατί;), ούτε το ακόμα ένα Transformers (γιατί;), ούτε ένα ακόμα Fast and Furious (γιατί;) ούτε το Baywatch (γιατί;) είναι ταινίες που περιμένει κανείς με αγωνία. Αλλά σίγουρα θα κάνουν τις εισπράξεις τους, με συνέπεια να υπάρχουν και συνέχειες το 2018.

Υ.Γ.2 Ας ελπίσουμε ότι στα βραβεία για το 2017 θα έχουν προστεθεί δέκα ακόμα πιο ενδιαφέρουσες ταινίες που δεν έχουν λάβει την προώθηση που έχουν όλες οι παραπάνω.

Υ.Γ.3 Με βάση τις διακυμάνσεις του, το φετινό ετήσιο ραντεβού με τον Woody Allen  αναμένεται πολύ καλό!