Να αφεθεί ελεύθερος και να παραχωρηθεί άσυλο στον Τούρκο αγωνιστή Τουργκούτ Καγιά
Τουργκούτ Καγιά

 

Να αφεθεί ελεύθερος και να παραχωρηθεί άσυλο στον Τούρκο αγωνιστή Τουργκούτ Καγιά

O υπό έκδοση Τούρκος αγωνιστής-απεργός πείνας Τουργκούτ Καγιά βρίσκεται μπροστά σε σοβαρή απειλή καθώς μετά από πολλές ημέρες απεργίας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού με κίνδυνο η υγεία του να υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες.

Ο Καγιά, 45 ετών, δημοσιογράφος και συγγραφέας, είναι γνωστός από τα φοιτητικά του χρόνια για την αγωνιστική του δράση ενάντια στο αυταρχικό τουρκικό καθεστώς και υπέρ των δικαιωμάτων των Κούρδων

Ο Τουργκούτ Καγιά διώκεται από το δικαστικό και αστυνομικό σύστημα στην Τουρκία για τις ιδέες του και τη δράση του για μια κοινωνία ισότητας και αληθινής δημοκρατίας.

Αγωνιστής στα κινήματα αντίστασης ενάντια στον φασισμό και την εθνική καταπίεση, δικάστηκε, καταδικάστηκε, φυλακίστηκε και βασανίστηκε με κατασκευασμένες κατηγορίες.

Πέρασε από τις τρομερές φυλακές τύπου F. Στη γειτονική χώρα οι κρατικές αρχές, ανεξάρτητα από κυβερνήσεις, διεξάγουν επί δεκαετίες έναν απηνή διωγμό ενάντια στο κομμουνιστικό κίνημα, χρησιμοποιώντας τις πιο βάρβαρες και απεχθείς μεθόδους.

Η πρώτη σύλληψη του Τουργκούτ Καγιά, μαζί με άλλους τρεις Τούρκους συναγωνιστές του, έγινε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2015, σε μια συντονισμένη πανευρωπαϊκή επιχείρηση διαφόρων χωρών εναντίον της ΑΤΙΚ, της Συνομοσπονδίας Τούρκων Εργατών στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής συνελήφθησαν την ίδια περίοδο Τούρκοι στη Γερμανία, στην Ελβετία και στη Γαλλία. Στην Ελλάδα τότε αναπτύχθηκε ένα πλατύ κίνημα συμπαράστασης που οδήγησε στην απελευθέρωση των τριών Τούρκων αγωνιστών.

Συνελήφθη ξανά τον περασμένο Φεβρουάριο από τις ελληνικές αρχές, καθώς κινητοποιήθηκε η Ιντερπόλ για να επιστρέψει ο Καγιά στην Τουρκία να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του. Στην Τουρκία έχει υποστεί πολλές φορές διώξεις και συλλήψεις ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια οι οποίες έχουν οδηγήσει σε βασανιστήρια και σε φυλακές τύπου F, αφού θεωρείται ότι συμμετέχει σε παράνομη οργάνωση.

Μετά από την δεύτερη σύλληψή του στην Ελλάδα και ενώ ο Καγιά έχει αιτηθεί πολιτικού ασύλου καθώς θεωρεί ότι κινδυνεύει η ζωή του στην Τουρκία, το Συμβούλιο Εφετών Θράκης αποφάσισε την έκδοσή του. Το θέμα παραπέμφθηκε στον Άρειο Πάγο, ο οποίος, μετά από νωρίτερη εισήγηση του εισαγγελέα για οριστική έκδοση, συναίνεσε στην εισήγηση αυτή και πριν τρεις μέρες αποφάσισε οριστικά υπέρ της έκδοσης.

Αμέσως μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου ο Καγιά ξεκίνησε απεργία πείνας ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος, ενώ δήλωσε τα εξής μέσα από τη φυλακή: «Φίλοι, σύντροφοι. Η δικαστική απόφαση είναι ενδεικτική για το πώς αντιδραστικά κράτη συνεργάζονται όταν χρειάζεται. Το ίδιο δικαστήριο αποφάσισε τη μη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών που οργάνωσαν το φασιστικό πραξικόπημα. Αυτό δείχνει ότι τα αντιδραστικά κράτη συνεργάζονται, όταν πρόκειται για επαναστάτες και κομμουνιστές. Δύο τάξεις, δύο εχθρικά στρατόπεδα συνεχίζουν την πάλη. Συνελήφθην στην Ελλάδα ως επαναστάτης. Οποιαδήποτε άλλη πληροφορία που κυκλοφορεί εξυπηρετεί την αντίδραση και τον εχθρό. Δεν εξυπηρετεί την τάξη μας και τον λαό μας».

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε η επιτροπή αλληλεγγύης στον Τούρκο αγωνιστή επισημάνθηκε «η αφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο αρμόδιος για την απάντηση στο αίτημα του απεργού πείνας υπουργός Δικαιοσύνης σιωπά. Στην πραγματικότητα όμως η κυβέρνηση νομίζει ότι κρύβεται πίσω από την -κατά τα λεγόμενά της- ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Στην πραγματικότητα ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός αρνείται καθαυτή τη θεσμική του αρμοδιότητα, αποπέμποντας από πάνω του το θέμα της απόφασης επί της έκδοσης».

Παράλληλα οι 9 κομμουνιστές πολιτικοί κρατούμενοι από την Τουρκία και το Κουρδιστάν που συνελήφθησαν λίγες μέρες πριν την άφιξη του Ερντογάν στην Ελλάδα γιατί υποτίθεται ότι ετοίμαζαν χτύπημα εναντίον του, εδώ και μέρες προχώρησαν σε απεργία πείνας σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Τουργκούτ Καγιά. Τα αιτήματα των απεργών πέινας είναι να μην εκδοθεί στην Τουρκία και για άμεση απελευθέρωσή του - Το κράτος και η κυβέρνηση της Ελλάδας να μη συνεργαστούν με το φασιστικό καθεστώς της Τουρκίας - Να σταματήσουν άμεσα οι διώξεις και οι δίκες των Τούρκων αγωνιστών.

Σύντροφοι του Τούρκου κομμουνιστή Τουργκούτ Καγιά, διαδήλωσαν έξω από τη νέα έδρα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στη Θηβών, όπου πραγματοποιούσε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Δημήτρης Βίτσας. Αίτημά τους να μην εκδοθεί στην Τουρκία ο αγωνιστής.

Η Λαϊκή Αντίσταση - Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία εδώ και αρκετό καιρό έχει οργανώσει σε διάφορες πόλεις της χώρας παρεμβάσεις αλληλεγγύης ενώ δραστήρια κινείται και η επιτροπή αλληλεγγύης στον Καγιά. Ανακοίνωση με την οποία ζητείται η απελευθέρωση του Τ. Καγιά και η μη έκδοσή του έχει εκδώσει και η ΑΔΕΔΥ καθώς και άλλα σωματεία και φορείς και πολλές αριστερές οργανώσεις (Μ-Λ ΚΚΕ, ΚΚΕ (μ-λ), ΝΑΡ, ΟΚΔΕ κλπ)

σχετικά άρθρα

Στο αστυνομικό τμήμα ο διοικητής και η υπάλληλος του νοσοκομείου Κιλκίς
Στο αστυνομικό τμήμα ο διοικητής και η υπάλληλος του νοσοκομείου Κιλκίς
Οι μηνύσεις υποβλήθηκαν εντός της διαδικασίας του αυτοφώρου και ο εισαγγελέας ζήτησε την υποβολή της δικογραφίας χωρίς να εμφανιστούν οι διάδικοι...
Στο αστυνομικό τμήμα ο διοικητής και η υπάλληλος του νοσοκομείου Κιλκίς
Προς υπογραφή Διεθνούς Σύμβασης για την προστασία των δημοσιογράφων
Προς υπογραφή Διεθνούς Σύμβασης για την προστασία των δημοσιογράφων
«Ο καλύτερος φόρος τιμής που θα μπορέσουμε να αποτίσουμε στα θύματα είναι να κινητοποιηθούμε και να εργαστούμε για να άρουμε την ατιμωρησία που...
Προς υπογραφή Διεθνούς Σύμβασης για την προστασία των δημοσιογράφων