Παπαδημούλης: Τα 160 από τα 180 μισοτελειωμένα έργα του 2013 ολοκληρώνονται το 2018
Τι δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε εκ μέρους της ευρωομάδας της Αριστεράς, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) με θέμα «Ειδικά μέτρα (χρηματοδότησης) για την Ελλάδα βάσει του κανονισμού 2015/1839»

Απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Επιτροπής, ο κ. Παπαδημούλης διαμαρτυρήθηκε «για την αλλαγή των θεμάτων στη σειρά της ατζέντας», διότι του στέρησε τη δυνατότητα να μιλήσει ως σκιώδης εισηγητής της ομάδας «για ένα θέμα το οποίο», όπως τόνισε, «με αφορά ιδιαίτερα και είναι ο κανονισμός 1839 του 2015 για τα ειδικά μέτρα για την Ελλάδα».

Επί της ουσίας, «αυτός ο κανονισμός ( 1839 του 2015) για τα ειδικά μέτρα για την Ελλάδα) που ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία το Ευρωκοινοβούλιο - και με δική σας εισήγηση κ. πρόεδρε, έχει λειτουργήσει θετικά και για την Ελλάδα και για την ΕΕ. Γιατί χάρη σε μια επιτάχυνση στην υλοποίηση έργων που είχαν μείνει μισοτελειωμένα μέχρι το 2013, 160 από τα 180 μισοτελειωμένα έργα, θα υλοποιηθούν μέσα στο 2018. Και αυτό, δεν το λέω εγώ, δεν το λέει μόνο η ελληνική πλευρά, το λέει η DGRegio. Άρα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι ως Ευρωκοινοβούλιο διότι η νομοθετική πρωτοβουλία που εγκρίναμε, λειτουργεί θετικά».

Ακολούθως τόνισε ότι χρειάζεται μια «ex-post αξιολόγηση για να δούμε και πιθανές αδυναμίες, για να υπάρχει και πλήρης απολογισμός και λογοδοσία και διαφάνεια. Και νομίζω ότι αυτό είναι μία δουλειά η οποία, αφορά πια τις υπηρεσίες της Κομισιόν - και την περιμένουμε εδώ. Αλλά είναι άδικο, είναι λάθος, για λόγους κομματικής αντιπαράθεσης και μικροπολιτικής, επειδή πλησιάζουμε στις εκλογές, να αντιστρέφουμε την πραγματικότητα.

Αν υπάρχει κάποιος που ευθύνεται για το ότι αυτά τα έργα είχαν κολλήσει και είχαν μείνει μισοτελειωμένα, δεν είναι η σημερινή κυβέρνηση, αλλά οι κυβερνήσεις που τα είχαν αφήσει στην τύχη τους μέχρι το 2013 που έληγε η προγραμματική περίοδος. Και είναι αυτή η κυβέρνηση, σε συνεργασία με το ΕΚ και την Κομισιόν, η οποία έκανε μια τεράστια προσπάθεια και έχουμε μια σημαντική πρόοδο».

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της άποψής του ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε ότι μ αυτό συμφωνεί και η αρμόδια Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης, η Κορίνα Κρέτσου. «Δεν μπορούμε αυτό, κ. Βανιστελρόι, να το αντιστρέφουμε επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση ανήκε στο ΕΛΚ και η σημερινή κυβέρνηση ανήκει στην Ευρωπαϊκή Αριστερά. Τα στοιχεία είναι στοιχεία και η πραγματικότητα είναι πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα λέει, μέσα και από τις επίσημες εκτιμήσεις της Κομισιόν - και με την αρμόδια Επίτροπο και με την DGRegio, ότι μια κατάσταση που ήταν όχι καλή τα τελευταία δυο χρόνια, έχει βελτιωθεί τα τελευταία δυο-τρία χρόνια. Είναι τέλεια τα πράγματα; Όχι, δεν είναι. Για αυτό όμως και πρέπει να συζητήσουμε, αλλά με παρούσα την Κομισιόν, αυτή την εξέλιξη».

Ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου έκανε την εξής πρόταση: «Μέσα στο επόμενο δίμηνο, να οργανώσουμε μία συζήτηση με τη συμμετοχή και της Κομισιόν που σήμερα ήταν απούσα, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης. Ξέρω ότι ο αρμόδιος Υπουργός, ο κ. Χαρίτσης είναι στη διάθεση της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής, να κάνουμε εδώ μια συζήτηση, με βάση τα πραγματικά στοιχεία, η οποία θα βοηθήσει και στη διαφάνεια και στην ολοκληρωμένη αξιολόγηση.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ίσκρα Μιχαήλοβα, απάντησε στον Δημήτρη Παπαδημούλη: «Εχετε απόλυτο δίκιο και κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρεστε. Λυπάμαι, που δεν μπορέσατε να συμμετάσχετε στη συζήτηση, λυπάμαι πάρα πολύ που δεν ακούσαμε και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά πρέπει να σας πω ότι ήταν η πρώτη ανταλλαγή απόψεων αυτή και ότι έχουμε προγραμματίσει, η βασική συζήτηση για την έκθεση να γίνει στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής μας, τον Μάιο. Και θα είμαι πολύ ακριβής και θα κοιτάξω να είναι παρόντες όλοι - και όλοι οι σκιώδεις εισηγητές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ίδιος ο εισηγητής φυσικά».

«Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του κ. Χαρίτση», πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να το συζητήσουμε στη συνεδρίαση των Συντονιστών. Αν δείτε και τα πρακτικά, συζητήθηκε το θέμα και είπαμε ότι μπορεί να χρειαστεί να έχουμε έκτακτη συνεδρίαση -παρουσία υπουργών διαφόρων κρατών μελών, με διαφορετικά προβλήματα ο καθένας- για το Μέλλον της Πολιτικής Συνοχής και τις επιτυχίες και τα προβλήματα στα διάφορα κράτη μέλη. Άρα, το έχουμε ήδη συζητήσει στους Συντονιστές και μάλλον θα υπάρξει αυτή η δυνατότητα, να προσκληθεί ο Έλληνας υπουργός, ο κ. Χαρίτσης γι’ αυτή τη συνεδρίαση».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχετικά άρθρα

Αυτόνομο το Ποτάμι στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις
Αυτόνομο το Ποτάμι στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις

Την απόφαση ότι «Το Ποτάμι θα είναι παρών στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις ως αυτόνομη δύναμη» και πως το κόμμα του «δεν στηρίζει την...

Αυτόνομο το Ποτάμι στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις
Κύπρος: Νέο κόμμα υπό τον τέως πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μ. Καρογιάν
Κύπρος: Νέο κόμμα υπό τον τέως πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μ. Καρογιάν
«Δημοκρατική Παράταξη» (ΔΗΠΑ) είναι το νέο κόμμα , που ιδρύθηκε σήμερα στην Κύπρο και υπόσχεται ότι θα κάνει μια «νέα αρχή» στην κυπριακή πολιτική...
Κύπρος: Νέο κόμμα υπό τον τέως πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μ. Καρογιάν