Δουζίνας: Υπάρχει ένας εθνικισμός που δεν έχει σχέση με την αρχαία μας παράδοση, αλλά με την αποτυχία της παγκοσμιοποίησης
Στους βαλκανικούς εθνικισμούς και τις γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Δουζίνας, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή «Στο Κόκκινο»

Την αναβίωση του εθνικισμού και στην Ελλάδα πρέπει να την εντάξουμε στην αντίστοιχη σε όλη την Ευρώπη, καθώς υπάρχει αντίδραση στον τρόπο με τον οποίο η παγκοσμιοποίηση έχει φτωχοποιήσει τους πληθυσμούς, δεν έχει σχέση με την αρχαία μας παράδοση, τον Αλέξανδρο και τη Μακεδονία, σημείωσε ο Κώστας Δουζίνας μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.

 Ο κ. Δουζίνας προειδοποίησε για τις «τελευταίες εξελίξεις σε ΠΓΔΜ και Κόσοβο ... δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει νέα μεγάλη άνθιση των εθνικισμών, επιστροφή στη λογική της "βαλκανοποίησης" του Μεσοπολέμου αλλά και της περιόδου μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας».
 
«Τι σημαίνει η δολοφονία Ιβάνοβιτς; Τι σημαίνει το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ επέστρεψε στη Βουλή νομοσχέδιο που ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία και αναγνώριζε την αλβανική ως δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους;» αναρωτήθηκε.
 
Θύμισε ότι «η "βαλκανοποίηση" ήταν όρος που είχε χρησιμοποιηθεί για τον κατακερματισμό των κοινωνιών με εθνικιστικό πρόσημο, που οδηγούσε σε μεγάλες εσωτερικές συγκρούσεις και σε διεθνείς διενέξεις».
 
«Στο Κόσοβο έχουμε ανάφλεξη μεταξύ Αλβανών και Σέρβων, στην ΠΓΔΜ την απειλή διάλυσης ... η Ελλάδα είναι ο σταθερός παράγοντας στην περιοχή, οικονομικά, πολιτικά και γεωπολιτικά, είναι αυτή που έχει απόλυτο συμφέρον να σταθεροποιηθούν τα Βαλκάνια, να φτιαχτεί ένα κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ των διάφορων εθνικοτήτων που έχουν να συγκατοικήσουν, ώστε να προχωρήσουμε σε μία πιο κανονική περίοδο», όπως υπογράμμισε.
 
Για τον εθνικισμό που αναβιώνει και στην Ελλάδα, ο κ. Δουζίνας σημείωσε ότι «εμφανίζεται σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις με ένα τρόπο ... διατρέχει το πολιτικό σύστημα, εμφανίζεται και στην Δεξιά και στην Ακρα Δεξιά, καμιά φορά και στην Αριστερά. Είναι ένας εθνικισμός που κανείς πρέπει να τον δει και να τον εντάξει στην άνθηση των εθνικισμών σε όλη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Δεν έχει σχέση με την αρχαία μας παράδοση, την αρχαία Ελλάδα, τη Μακεδονία και τον Αλέξανδρο, αλλά με μία αντίδραση σε όλη την Ευρώπη στον τρόπο με τον οποίο η παγκοσμιοποίηση έχει φτωχοποιήσει τους πληθυσμούς».
 
Σε σχέση με τις σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για το όνομα της ΠΓΔΜ, εξάλλου, εκτίμησε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα μάλλον θα ανακύψει στην άλλη πλευρά, όχι στη δική μας».
 
Όπως είπε, «για εμάς αποτελεί εθνικό και πατριωτικό καθήκον να τελειώσει αυτή η ιστορία που έχει κακοφορμίσει πια, σέρνεται σχεδόν 30 χρόνια και έχει κάνει σε διεθνές επίπεδο ζημιά στην Ελλάδα ... εμφανιζόμαστε με μία θέση που η διεθνής κοινή γνώμη δεν μπορούσε να καταλάβει, μία θέση που ήταν και παραμένει λάθος. Όσο το πρόβλημα παραμένει, εδραιώνεται το όνομα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» στη διεθνή κατανόηση ... ακόμη και αυτοί που θέλουν να βελτιωθεί η κατάσταση ... θα έπρεπε να είναι οι πρώτοι που θα θέλουν σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, ώστε να φύγουμε από αυτή την κατάσταση στην οποία είμαστε τώρα».

σχετικά άρθρα

Αυτόνομο το Ποτάμι στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις
Αυτόνομο το Ποτάμι στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις

Την απόφαση ότι «Το Ποτάμι θα είναι παρών στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις ως αυτόνομη δύναμη» και πως το κόμμα του «δεν στηρίζει την...

Αυτόνομο το Ποτάμι στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις
Κύπρος: Νέο κόμμα υπό τον τέως πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μ. Καρογιάν
Κύπρος: Νέο κόμμα υπό τον τέως πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μ. Καρογιάν
«Δημοκρατική Παράταξη» (ΔΗΠΑ) είναι το νέο κόμμα , που ιδρύθηκε σήμερα στην Κύπρο και υπόσχεται ότι θα κάνει μια «νέα αρχή» στην κυπριακή πολιτική...
Κύπρος: Νέο κόμμα υπό τον τέως πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μ. Καρογιάν