μικρόφωνο
Προτάσεις και εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για βόλτες στην Αθήνα

Δωρεάν βόλτες για σήμερα, Δευτέρα 1η Απριλίου, σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην Αθήνα από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Προτάσεις με δωρεάν είσοδο

Δωρεάν έκθεση για τα ψηφιδωτά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φιλοξενεί για τρίτη συνεχή χρονιά την ομαδική έκθεση ψηφιδωτού, με τίτλο Ψηφίδων Σύνθεσις.

Η συνύπαρξη 38 ψηφοθετών δείχνει το πολυδιάστατο της τέχνης τους. Κοινός τόπος όλων, το πάθος τους γι’ αυτή. Με το σφυρί και το αμόνι τέμνουν και ανασυνθέτουν την πέτρα, το μάρμαρο, το σμάλτο. Ξύλα, κεραμικά και μέταλλα γίνονται εκφραστικά εργαλεία και εφαρμόζονται σε κλασικές και μικτές τεχνικές.

Τα έργα της έκθεσης παίρνουν θέση στην γραμμή του χρόνου, οι τεχνικές μπλέκονται με τα χρώματα, τα νοήματα με την απεικόνιση, οι συμβολισμοί με το συγκεκριμένο, ο ρεαλισμός με την φαντασία. Τα έργα θέτουν ερωτήματα τόσο εκφραστικά όσο και τεχνικά. Μπορεί ένα ψηφιδωτό να θίγει θέματα που μας συνταράζουν; Μπορεί να υπαινίσσεται; Η φωτογραφία, το κολάζ μπορούν να συμπορευτούν με τις ψηφίδες; Οι θεατές καλούνται να δώσουν απαντήσεις.

Δωρεάν εικαστική έκθεση στην Kapopoulos Fine Arts

Στην Kapopoulos Fine Arts παρουσιάζεται η ατομική έκθεση του Απόστολου Χαντζαρά με τίτλο, “Μέλαινα Ναυς και άλλα θαύματα” σε επιμέλεια του Μάνου Στεφανίδη.

Ο ιστορικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης αναφέρει, μεταξύ άλλων: “[…] Ο ζωγράφος Απόστολος Χαντζαράς διαθέτει κάτι πολύ σπουδαίο: την αδιαμεσολάβητη και πρωτογενή του σχέση με τον αρχαίο Μύθο. Σαν να μην έχουν διαρρεύσει χιλιετίες ολόκληρες, ο ζωγράφος αφηγείται τις πανάρχαιες ιστορίες σαν να τις ψιθύρισε χτες το βράδυ στο αυτί του ο παππούς Όμηρος. Σαν να είναι δικές του αποκλειστικά. Θαύμα. Λίγοι καλλιτέχνες στο παγκόσμιο στερέωμα διεκδίκησαν κάτι ανάλογο. Ο Cy Twombly είναι ένα παράδειγμα.

Ο Χαντζαράς επίσης δεν φοβάται να τοποθετεί πολλά πρόσωπα στα έργα του αλλά και σώματα που ασφυκτιούν στα στενά πλαίσια ενός πίνακα έτσι ώστε ο χώρος να κυριαρχείται από τις φιγούρες και να διαχέονται έτσι οι ρόλοι. Επειδή στη ζωγραφική του Αποστόλου το θέατρο και ο μύθος του έμμεσα ή άμεσα πρωταγωνιστούν. Έχουμε λοιπόν θεούς, ήρωες, ημίθεους, θνητούς, άλογα που κλαίνε και πλοία που μιλάνε, που ταξιδεύουν συνέχεια χωρίς να κουράζονται καθώς η ζωγραφική τα κάνει όλα αθάνατα.

Onassis Channel – Πέρα από τη θάλασσα: Ο Παύλος Παυλίδης συναντά τον Γιάννη Μαρκόπουλο

H μουσική παράσταση που τάραξε τα νερά στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης ανεβαίνει στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση, για να ζήσουμε ξανά την εμπειρία της και να ταξιδέψουμε «πέρα από τη θάλασσα».

Τον Φεβρουάριο του 2023, μια απρόσμενη μουσική συνάντηση εκτυλίχθηκε στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, γεμάτη αναμνήσεις, έντονα συναισθήματα αλλά και ανεξερεύνητα ηχητικά τοπία. Ο Παύλος Παυλίδης έδωσε νέα πνοή σε 16 από τα σημαντικότερα τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου και τα τοποθέτησε σε ένα σύγχρονο ηχητικό περιβάλλον, εμπλουτισμένα με ηλεκτρικούς και synth ήχους, λούπες και πολυφωνίες, φροντίζοντας παράλληλα ώστε να μην απομακρυνθούν από τη βαθιά ουσία τους.

Διατηρώντας αναλλοίωτα τα μηνύματα των τραγουδιών του χθες και προσαρμόζοντάς τα ηχητικά, από τη δεκαετία του 1960 στο σήμερα, ο Παύλος Παυλίδης δημιούργησε μια μουσική παράσταση που μοιάζει σαν να είναι φτιαγμένη από το μέλλον για το μέλλον, σε σκηνοθεσία Χρήστου Σαρρή. Η παράσταση είναι διαθέσιμη στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση από τις 31 Μαρτίου, για να μπορούμε να ταξιδεύουμε «πέρα από τη θάλασσα» ξανά και ξανά. Δείτε το στο OnassisFoundationChannel

Δωρεάν εικαστική έκθεση στην Γκαλερί Σκουφά

Η Γκαλερί Σκουφά παρουσιάζει την καινούργια ατομική έκθεση της Τίνας Καραγεώργη με τίτλο “Future Perfect”.

Στην έκθεση παρουσιάζονται μια σειρά έργων από χειροποίητα χαρτιά, καθώς και μια σειρά γλυπτών έργων, τα οποία η καλλιτέχνις έχει φιλοτεχνήσει τα τελευταία 2 χρόνια.

Future Perfect: “Μέλλων Τετελεσμένος / Μέλλον Τετελεσμένο” ή (σαρκαστικά) “Μέλλων Τέλειος / Μέλλον Τέλειο”. Η προτίμηση στην αγγλική εκδοχή οφείλεται ακριβώς στην αμφισημία της. Η ελληνική εκδοχή, “Μέλλον Τετελεσμένο”, στον μέλλοντα χρόνο, είναι αδιάλλακτα οριστική, χωρίς περιθώριο για άλλη ερμηνεία.

Το θέμα μου είναι ο χρόνος ως διάσταση και ως κατάσταση της φύσης που κινδυνεύει, της φύσης με μέλλον τετελεσμένο. Στο απαρέγκλιτο “Θα έχουν εξαφανιστεί”, προσπαθώ να αντιτάξω την ελπίδα ενός μέλλοντα διαρκείας: “Θα υπάρχουν”, “θα επιβιώσουν”. Τα λουλούδια, τα φύλλα, η φύση που μας περιβάλει, όλα τούτα γίνονται εσωτερικές καταστάσεις. Βρίσκονται σε μια άχρονη κατάσταση διάρκειας. Όλα τούτα θα μπορούσαν να είναι πλέον αναμνήσεις

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα