Thumbnail
«Ένα μολυσμένο άτομο με ιλαρά μολύνει 12-18 άτομα που είναι ανεμβολίαστα», λένε οι ειδικοί

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την έξαρση κρουσμάτων κοκκύτη και ιλαράς και και όλων των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Συγκεκριμένα, από την αρχή του έτους έχουν σημειωθεί 34 κρούσματα κοκκύτη, ενώ έχασαν τη ζωή τους από αυτή τη νόσο δύο βρέφη. Οι ειδικοί τονίζουν πως οι έγκυες θα πρέπει να εμβολιάζονται κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης του.

Παράλληλα, σε έξαρση βρίσκεται η ιλαρά, καθώς εντοπίστηκαν 19 κρούσματα, με τα περισσότερα από αυτά να βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και αφορά ηλικίες 40-45 ετών.

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από στρεπτόκοκκο και συγκεκριμένα 16 ενήλικες και 11 παιδιά το έτος 2023-2024.

Τσιόδρας για έξαρση κοκκύτη, ιλαράς και μηνιγγίτιδας

Σήμα κινδύνου για την ιλαρά και άλλες λοιμώξεις που βρίσκονται σε ανοδική πορεία εξέπεμψε ο γνωστός Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, στη συνέντευξη Τύπου για την έναρξη των εργασιών του 23ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων.

«Δεν δικαιολογούμαστε το 2024 να έχουμε επιδημίες ιλαράς», τόνισε ο Καθηγητής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, εξηγώντας ότι η αιτία για τα αυξημένα εφέτος περιστατικά στην Ευρώπη οφείλονται σε εμβολιαστικό κενό. «Η χαμηλή αποδοχή του εμβολιασμού για την Covid οφείλεται σε παραπληροφόρηση. Δυστυχώς δεν είναι κάτι που αφορά στην Covid μόνο. Ως τραγικό παράδειγμα, καταγράφουμε επιδημίες ιλαράς, διφθερίτιδας και κοκκύτη», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

«Το 2023 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στον αριθμό των επιδημιών ιλαράς σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ των οποίων και 40 από τις 53 χώρες της Ευρώπης και 10 τουλάχιστον από τις χώρες της ΕΕ», πρόσθεσε.

Ενημερώνοντας για τα περιστατικά ιλαράς στη χώρα μας από τις αρχές του έτους, ανέφερε ότι είναι συνολικά 19, εκ των οποίων πέντε σε υγειονομικούς και με μεγαλύτερη συχνότητα στην Αττική και την Κρήτη.

«Στη μεγάλη πλειοψηφία πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 40-55 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που είναι ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Τα στοιχεία είναι λίγο διαφορετικά σε σχέση με την επιδημία με πάνω από 3000 άτομα που καταγράφηκε το 2017-2018 και αφορούσε κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό που ήταν επίνοσα στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι», εξήγησε.

Ένας ασθενής με ιλαρά μολύνει 12-18 ανεμβολίαστους

Η επικινδυνότητα της ιλαράς, που θεωρείται εξαιρετικά μολυσματική νόσος, φαίνεται από τα στοιχεία που έδωσε ο γνωστός καθηγητής.

Ένα μολυσμένο άτομο με ιλαρά μολύνει 12-18 άτομα που είναι ανεμβολίαστα.

Το 30% όσων μολύνει κάνουν επιπλοκές, όπως πνευμονία, ωτίτιδα, αφυδάτωση. «Σε πρόσφατη παγκόσμια ανάλυση από τον ΠΟΥ και το Αμερικανικό CDC, 57 εκατομμύρια άνθρωποι γλύτωσαν την ζωή τους την εικοσαετία 2000-2022», ανέφερε.

Τόσο ο κ. Τσιόδρας όσο και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων εστίασαν στον εμβολιασμό έναντι της ιλαράς.

Όπως είπαν, σε συνέχεια των συστάσεων που έχει εκδώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, οι γεννηθέντες πριν το 1970 θεωρούνται άνοσοι. Όσοι έχουν γεννηθεί από το 1970 και μετά πρέπει να ελέγξουν την εμβολιαστική τους κατάσταση.

Όποιος πολίτης έχει κάνει μόνο μία δόση, απαιτείται να κάνει ακόμη μία για την ανοσοποίησή του, καθώς η ανοσία έναντι της ιλαράς προσφέρεται με δύο δόσεις του εμβολίου.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, όσοι πολίτες δεν θυμούνται ή είναι δύσκολο να βρουν εάν έχουν κάνει εμβόλιο ιλαράς, θεωρούνται επίνοσοι και πρέπει να εμβολιαστούν με δύο δόσεις.

Τα εμβόλια κατά της ιλαράς
Το βασικό μέτρο πρόληψης της νόσου είναι ο εμβολιασμός. Στην Ελλάδα το εμβόλιο εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών το 1981 με μία δόση, ενώ από το 1999 χορηγούνται δύο δόσεις. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι υψηλή, 93% μετά από την πρώτη δόση και 97% μετά και την δεύτερη, στο πρώτο και πέμπτο έτος ηλικίας αντίστοιχα, ενώ η διάρκεια της ανοσίας είναι ισόβια.

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν τα παρακάτω εμβόλια:

  • M-M-R VaxPro (Sanofi Pasteur): Εξασθενημένα στελέχη των ιών της ιλαράς (Ender’s/Edmonston) και της παρωτίτιδας (Jeryl Lynn) και εξασθενημένα στελέχη του ιού της ερυθράς (Wistar RA 27/3) που έχουν καλλιεργηθεί σε ανθρώπινα διπλοειδή κύτταρα.
  • PRIORIX (GSK): Εξασθενημένα στελέχη των ιών της ιλαράς (Schwarz) και της παρωτίτιδας (RIT 4385 προερχόμενο από το στέλεχος Jeryl Lynn) τα οποία καλλιεργούνται σε ινοβλάστες εμβρύου όρνιθας και του εξασθενημένου στελέχους του ιού της ερυθράς (Wistar RA 27/3) το οποίο καλλιεργείται σε ανθρώπινα διπλοειδή κύτταρα.
  • PRIORIX-TETRA (GSK): Περιέχει τα εξασθενημένα στελέχη των ιών της ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς όπως και στο PRIORIX, συν το εξασθενημένο στέλεχος του ιού της ανεμευλογιάς (Oka-strain), το οποίο έχει καλλιεργηθεί σε ανθρώπινα διπλοειδή κύτταρα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μάθε τι σημαίνει το όνομά σου στα αρχαία ελληνικά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kardiageiakes-pathiseis-kardia_252863_128338.jpg
Με αυτή την καθημερινή συνήθεια θα έχετε καλύτερη υγεία της καρδιάς
Υπάρχουν πολλές υγιεινές συνήθειες που μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας για να προστατεύσετε την υγεία της καρδιάς σας
Με αυτή την καθημερινή συνήθεια θα έχετε καλύτερη υγεία της καρδιάς
upnos krevati
Γιατί πρέπει να πλένετε πάντα τα καινούργια σεντόνια πριν τα στρώσετε στο κρεβάτι σας
Ο πραγματικός λόγος που πρέπει να πλένετε πάντα τα καινούργια σεντόνια πριν τα στρώσετε στο κρεβάτι σας
Γιατί πρέπει να πλένετε πάντα τα καινούργια σεντόνια πριν τα στρώσετε στο κρεβάτι σας