Αλτσχάιμερ: Ίσως ο εγκέφαλός σας βρίσκεται σε κίνδυνο αν δυσκολεύεστε να κάνετε αυτό
Ερευνητές αναζήτησαν διαφορές μεταξύ υγιών ατόμων και ατόμων με ήπια γνωστική εξασθένηση ως προς το πώς στέκονται και πώς περπατούν

Είναι αλήθεια οδυνηρό για ένα ενεργό, κοινωνικό και σκληρά εργαζόμενο άτομο να μεγαλώνει και ταυτόχρονα να βιώνει μερικές πολύ δυσάρεστες αλλαγές με τα πρώτα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με την ιατρική έρευνα του Ciril Rozman, η ασθένεια μπορεί να κατηγοριοποιηθεί  σε τρεις διαδοχικές φάσεις, οι οποίες είναι οι εξής:

Στο πρώτο στάδιο της νόσου, ο ασθενής πάσχει από αμνησία, απότομες εναλλαγές της διάθεσης και προβλήματα στην ομιλία.
Στο δεύτερο στάδιο υπάρχουν αξιοσημείωτες αλλαγές στη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Η προφορική έκφραση επιδεινώνεται και η επικοινωνία με τους άλλους είναι εξασθενημένη. Ο ασθενής βρίσκει δυσκολίες στο να χειριστεί αντικείμενα και στο να διατηρήσει μια κανονική καθημερινή ζωή.
Στο τρίτο στάδιο ο ασθενής μπορεί να διατηρήσει μόνο τη συναισθηματική μνήμη, οι διαθέσεις τείνουν να είναι απρόβλεπτες, οι προσπάθειες για επικοινωνία περιορίζονται σε ακατανόητη φλυαρία, χάνεται ο έλεγχος του σφιγκτήρα, η κατάποση είναι δύσκολη και η κανονική ζωή και καθημερινότητα είναι εντελώς διαφορετικά.

Συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Πρέπει να προσέξετε εάν σε οποιαδήποτε στιγμή κάποιο μέλος της οικογένειας ή του κοινωνικού σας κύκλου έχει παρουσιάσει οποιαδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα.

-Επαναλαμβάνει πράγματα που έχει ήδη πει πολλές φορές.
-Ξεχνάει πού έχει τοποθετήσει αντικείμενα.
-Δεν μπορεί εύκολα να εκτελέσει τις δραστηριότητες που είναι συνηθισμένες στην καθημερινή του ζωή.
-Δεν θυμάται ποια μέρα της εβδομάδας είναι, κλπ.

Η κατάσταση αυτή δείχνει ότι κάτι πολύ σοβαρό συμβαίνει και το άτομο θα πρέπει να αξιολογηθεί ταχύτατα από εξειδικευμένο γιατρό. Εάν η ασθένεια επιβεβαιωθεί, θα προτείνει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που θα βοηθήσουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Οι διάφορες επιπλοκές της νόσου Αλτσχάιμερ γενικά οδηγούν στο θάνατο σε 4 έως 10 χρόνια μετά την έναρξη της ασθένειας.

Πώς συνδέονται οι κινητικές μας ικανότητες με τη νόσο Αλτσχάιμερ;

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο «Journal of Alzheimer’s Disease Reports» και παρουσιάζεται στο https://www.vita.gr/ ερευνητές από το πανεπιστήμιο «Florida Atlantic» στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναζήτησαν διαφορές μεταξύ υγιών ηλικιωμένων ατόμων και ηλικιωμένων με ήπια γνωστική εξασθένηση ως προς το πώς στέκονται και πώς περπατούν σε ποικίλα μονοπάτια.

Η εν λόγω ανάλυση βάδισης πραγματοποιήθηκε σε συνολικά 55 άτομα, τα 25 εκ των οποίων διαγνωσμένα με ήπια γνωστική εξασθένιση.

Γιατί ανάλυση βάδισης

Ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, Δρ Μπενάζ Γκορανί, δήλωσε ότι η ανάλυση βάδισης μπορεί να συμπληρώσει τις αξιολογήσεις για την ανίχνευση και την παρακολούθηση της γνωστικής έκπτωσης παρέχοντας μια αντικειμενική, μη επεμβατική μέτρηση των κινητικών ικανοτήτων ενός ατόμου που συχνά επηρεάζονται νωρίς σε τέτοιες καταστάσεις.

«Οι γνωστικές αξιολογήσεις επικεντρώνονται συνήθως στις διάφορες πτυχές της γνωστικής λειτουργίας, όπως η μνήμη, η προσοχή και οι δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, οι οποίες είναι σημαντικές για τη διάγνωση της γνωστικής εξασθένησης και τη νόσο του Αλτσχάιμερ», ανέφερε ο Δρ Γκορανί.

«Ωστόσο, μπορεί να μην είναι εφικτό να καταγράφουν όλα τα πρώιμα σημάδια γνωστικής έκπτωσης εξαιτίας παραγόντων όπως το άγχος των εξετάσεων ή η κατάσταση του ατόμου τη στιγμή της αξιολόγησης. Η ανάλυση βάδισης, από την άλλη πλευρά, είναι ένα παράθυρο στη νευρολογική υγεία ενός ατόμου και μπορεί να καταγράψει με πιο αξιόπιστο τρόπο τις αλλαγές στην ισορροπία και το συντονισμό», διευκρίνισε.

«Αυτές οι αλλαγές μπορεί να προηγούνται των γνωστικών συμπτωμάτων, παρέχοντας έτσι έναν πρώιμο δείκτη γνωστικής έκπτωσης. Ο συνδυασμός αυτής της ανάλυσης με παραδοσιακές γνωστικές αξιολογήσεις προσφέρει μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση της γνωστικής και σωματικής υγείας ενός ατόμου, επιτρέποντας την έγκαιρη ανίχνευση της γνωστικής έκπτωσης, την παρακολούθηση της εξέλιξής της και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων.

Είναι εν ολίγοις, μια ολιστική προσέγγιση που ενισχύει την ικανότητα εντοπισμού ατόμων σε κίνδυνο και ανάπτυξης εξατομικευμένων πλάνων φροντίδας με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους», κατέληξε ο ίδιος.

Η μελέτη

Για τις ανάγκες της μελέτης, ζητήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες να περπατήσουν σε ένα ίσιο μονοπάτι και σε ένα με στροφές.

«Το να περπατά κανείς στην ευθεία είναι μια σχετικά απλή, επαναλαμβανόμενη κίνηση χωρίς περίπλοκη χωρική πλοήγηση», εξήγησε ο Δρ Γκορανί.

«Είναι μια ρυθμική δραστηριότητα που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα καθιερωμένα κινητικά μοτίβα και απαιτεί λιγότερη γνωστική προσπάθεια. Το περπάτημα σε στροφές όμως έχει ένα υψηλότερο επίπεδο πολυπλοκότητας λόγω της ανάγκης για συνεχή προσαρμογή της ισορροπίας, της κατεύθυνσης και της ταχύτητας», συνέχισε.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια ειδική κάμερα για να ανιχνεύσουν και να παρακολουθήσουν 25 αρθρώσεις του σώματος κατά τη διάρκεια της κίνησης και αξιολόγησαν συνολικά 50 δείκτες βάδισης.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση εμφάνισαν χαρακτηριστικές αλλαγές στα μοτίβα βάδισής τους σε σύγκριση με τα υγιή. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του περπατήματος στις στροφές, τα άτομα αυτά έτειναν να έχουν μικρότερο μέσο μήκος βήματος και μειωμένη ταχύτητα περπατήματος.

Αυτό υποδηλώνει ότι η πλοήγηση σε μια στροφή ήταν πιο δύσκολη για εκείνα, πιθανότατα λόγω της αυξημένης ζήτησης για ισορροπία και συντονισμό.

Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες με ήπια γνωστική εξασθένηση περνούσαν περισσότερο χρόνο με τα δύο πόδια στο έδαφος κατά τη διάρκεια του βαδίσματος. Αυτό, κατά τους επιστήμονες, δείχνει την ανάγκη για μεγαλύτερη σταθερότητα, αντανακλώντας πιθανές δυσκολίες στη διατήρηση της ισορροπίας.

Επίσης, οι ίδιοι παρατήρησαν λιγότερο συνεπή μοτίβα βαδίσματος, γεγονός που υποδηλώνει προκλήσεις στην εκτέλεση πολύπλοκων κινητικών λειτουργιών.

«Η έγκαιρη ανίχνευση της γνωστικής εξασθένησης είναι το κλειδί»

Ο Δρ Γκορανί εξήγησε τη σημασία της ανάπτυξης νέων τρόπων ανίχνευσης της γνωστικής έκπτωσης:

«Οι υπάρχουσες διαγνωστικές μέθοδοι για τη γνωστική έκπτωση συχνά περιλαμβάνουν επεμβατικές διαδικασίες, είναι δαπανηρές και ενδέχεται να μην ανιχνεύουν επαρκώς τα πρώιμα στάδια της γνωστικής έκπτωσης. Αυτοί οι περιορισμοί θέτουν προκλήσεις στην έγκαιρη έναρξη των παρεμβάσεων που θα μπορούσαν δυνητικά να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των προσβεβλημένων ατόμων.

Η έγκαιρη ανίχνευση είναι ζωτικής σημασίας γιατί ανοίγει την πόρτα σε παρεμβάσεις που μπορούν να καθυστερήσουν ή να μετριάσουν την εξέλιξη προς πιο σοβαρές γνωστικές διαταραχές. Επιπλέον, η έγκαιρη ανίχνευση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη συναισθηματική ευημερία των ασθενών και των οικογενειών τους, επιτρέποντας την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης καθώς και καλύτερη προετοιμασία για τις αλλαγές που αυτή φέρνει».

Όλο και περισσότερα διαγνωστικά εργαλεία

Περίπου το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει ήπια γνωστική εξασθένηση. Τα άτομα αυτά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ ή άλλους τύπους άνοιας.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το 10%-15% των ατόμων με ήπια γνωστική εξασθένηση αναπτύσσουν άνοια. Για το λόγο αυτό, εργάζονται ανελλιπώς ώστε να ανακαλύψουν νέους τρόπους διάγνωσης αφού η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων και να επιβραδύνει την εξέλιξή της.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μάθε τι σημαίνει το όνομά σου στα αρχαία ελληνικά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα