Thumbnail
Το νόημα και η διαφορά των λέξεων: Ενδελέχεια-εντελέχεια

Ενδελέχεια-εντελέχεια. Η παρωνυμία, δηλαδή η μερική ομοιότητα των δύο αυτών λέξεων δημιουργεί συχνά σύγχυση με αποτέλεσμα αρκετές φορές να  τις χρησιμοποιούμε με λανθασμένο τρόπο.

Με τη λέξη «ενδελέχεια» ορίζουμε τη συνέχεια, τη διάρκεια τη συνεχή και αδιάλειπτη φροντίδα ή επιμέλεια. Ενδελεχής είναι ο συνεχής, ο αδιάλειπτος, ο προσεκτικός, ο εξακολουθητικός, ο μακροχρόνιος, ο διηνεκής, αυτός που συντελείται ή διεξάγεται με επιμέλεια και επιμονή, ο λεπτομερής, ο εξονυχιστικός .

Λέμε: ενδελεχής προσπάθεια, ενδελεχής έρευνα, ενδελεχής μελέτη.

Η λέξη ετυμολογείται από την πρόθεση εν που δηλώνει το μέσον, τον τρόπο και το επίθετο της αρχαίας δολιχός, που σημαίνει μακρύς. Από το ίδιο επίθετο παράγονται: ο δολιχοκέφαλος (ο άνθρωπος που το μάκρος του κρανίου του είναι πολύ μεγαλύτερο από το πλάτος του Συγκεκριμένα το μέγιστο πλάτος του κρανίου είναι λιγότερο από το 80% του μέγιστου μήκους του.), η δολιχοδρομία, το ρήμα δολιχοδρομώ (διανύω μεγάλη απόσταση). Επίσης και το ουσιαστικό «δόλιχος», σήμαινε κατά την αρχαιότητα τον δρόμο των μεγάλων αποστάσεων. Το 720 π.Χ. ο δόλιχος εισήχθη στους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η λέξη «εντελέχεια» από την πρόθεση Εν -που σημαίνει το μεσο- το ουσιαστικό τέλος -που σημαίνει σκοπός- και το ρήμα έχω, αποτελεί όρο της αριστοτελικής φιλοσοφίας που ορίζει την μετεξέλιξη από την αρχική αδρανή κατάσταση στην ενέργεια που οδηγεί στην ολοκλήρωση. Ο τελικός σκοπός του σπόρου που έγινε φυτό, είναι και εκφράζεται με την λέξη εντελέχεια διότι η τέλεια- τελική μορφή του φυτού προέκυψε από το σπόρο. Παράγωγες λέξεις είναι το επίθετο εντελεχής = ο πλήρης, ο ολοκληρωμένος και το επίρρημα εντελεχώς = με τελειότητα, με πληρότητα.

Με λίγα λόγια ενδελέχεια είναι η αδιάλειπτη συνέχεια, η μεγάλη διάρκεια, η επιμέλεια και η λεπτομερής φροντίδα για κάτι και εντελέχεια είναι η ολοκλήρωση, η πληρότητα μετά από δράση.

Πηγή: kamini.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

police.jpg
Ο απίστευτος λόγος που μία γυναίκα φυλακίστηκε: Είχε καλέσει την αστυνομία πάνω από 2.000 φορές
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή είχε καλέσει την αστυνομία πάνω από 2.000 φορές
Ο απίστευτος λόγος που μία γυναίκα φυλακίστηκε: Είχε καλέσει την αστυνομία πάνω από 2.000 φορές