Thumbnail
ΑΔΕΔΥ: Ποιοι θα συμμετάσχουν στην απεργία της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου

Τη συμμετοχή της στην απεργία στις 28 Φλεβάρη 2024 ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ).

Με κεντρικό σύνθημα «οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους-αυξήσεις μισθών, για να ζούμε με αξιοπρέπεια», η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε 24ωρη απεργία στις 28 Φεβρουαρίου 2024, μαζί με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, καθώς Εργατικά Κέντρα και ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα έλαβαν αποφάσεις για απεργία την ίδια μέρα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί τα εξής:

«- Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στοιχειωδώς η ακρίβεια και ο πληθωρισμός.

- Επαναφορά εδώ και τώρα των δώρων.

- Συλλογικές Συμβάσεις για τους μισθούς.

- Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016-2017.

- Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας.

- Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ.

- Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

- 'Αμεση στελέχωση με μόνιμους υπαλλήλους όλων των κρίσιμων δημόσιων φορέων και αναβάθμιση όλων των αναγκαίων υποδομών».

Η συγκέντρωση θα γίνει στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 π.μ..

Παράλληλα, τη συμμετοχή τους στην απεργία έχουν εξαγγείλει οι εξής δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις:

Τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Αρτας, Βόλου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Ελασσόνας, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Θεσπρωτίας, Θήβας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Κομοτηνής, Κορίνθου, Λακωνίας, Λαμίας, Λάρισας, Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, Λευκάδας, Λιβαδειάς, Ορεστιάδας, Παλλεσβιακό, Πάτρας, Πειραιά, Σαλαμίνας, Σάμου, Τρικάλων, Φωκίδας.

Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, Λογιστών, Φαρμάκου, Ειδικής Αγωγής, Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ), Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), Τύπου – Χάρτου, Εμφιαλωμένων Ποτών, Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος, Χημικής Βιομηχανίας, Θεάματος – Ακροάματος, Ηλεκτρολόγων (στάση εργασίας), Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας, Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων.

ΠΟΕ - ΟΤΑ

Στην 24ωρη πανελλαδική πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία, που έχει προκηρυχθεί από την ΑΔΕΔΥ για την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), με κύριο αίτημα την τιμωρία των υπαίτιων του εγκλήματος των Τεμπών, που στις 28 Φεβρουαρίου του 2023, συγκρούστηκαν εμπορική αμαξοστοιχία με επιβατική, «στοιχίζοντας» τη ζωή σε 57 ανθρώπους, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν. 

Σε σχετική ανακοίνωση της, η ΠΟΕ - ΟΤΑ σημειώνει ότι: «Η «στρόφιγγα» των προσλήψεων έχει κλείσει εδώ και 15 χρόνια, με αποτέλεσμα τεράστια προβλήματα στη στελέχωση των Υπηρεσιών, ενώ την ίδια στιγμή λόγω συνταξιοδοτήσεων και κινητικότητας το πρόβλημα έχει οξυνθεί περισσότερο είτε αφορά στο Διοικητικό, είτε στο Εργατοτεχνικό, είτε στο Παιδαγωγικό προσωπικό».

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει απωλέσει το 40% του ανθρώπινου δυναμικού της τα τελευταία χρόνια, ενώ μέρος αυτού έχει αντικατασταθεί από εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, μέσω προγραμμάτων Ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ. Αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις ολοένα και περισσότερες αρμοδιότητες, δίχως πόρους, ανθρώπινους και οικονομικούς. Αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες των δημοτών και των Τοπικών Κοινωνιών. Αποτέλεσμα, μια Τοπική Αυτοδιοίκηση «επαίτης» απόλυτα εξαρτημένη από την εκάστοτε πολιτική εξουσία, αφού για κάθε τι εκλιπαρεί για την ένταξη της σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο!!!» επισημαίνεται.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια της Αττικής

Σε 24ωρη παναττική απεργία προχωρούν την Τετάρτη 28 Φλεβάρη τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ και καλούν τους ναυτεργάτες στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου να συμμετάσχουν στην απεργία και στη συγκέντρωση στα Προπύλαια. Επίσης, οργανώνουν απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά (πλοία «Blue Star»).

«Βάζουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα την ασφάλεια και προστασία της ζωής. Να μη θυσιάζονται ναυτεργάτες σε εμπόλεμες περιοχές, για το αδηφάγο εφοπλιστικό κέρδος», τονίζουν στην κοινή τους ανακοίνωση τα τρία σωματεία. Καταγγέλλουν την άρνηση της κυβέρνησης της ΝΔ στο αίτημά τους να χαρακτηριστούν εμπόλεμες ζώνες Μαύρη Θάλασσα, Λωρίδα της Γάζας, Περσικός Κόλπος, την ίδια στιγμή που «κατ' εντολή της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ρίχνει «λάδι στη φωτιά» με τη συμμετοχή της φρεγάτας «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα». Και διεκδικούν «την εφαρμογή και ανανέωση των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, ενάντια σε εφοπλιστές, κυβέρνηση, υπουργείο Ναυτιλίας, που επιδιώκουν να επιβάλουν την εργασιακή ζούγκλα, να μην εφαρμόζονται ούτε τα ελάχιστα που προβλέπονται στις ΣΣΕ».

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση που οργανώνεται την Τετάρτη 28 Φλεβάρη, μαζί με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα που τη συγκεκριμένη μέρα απεργούν, προετοιμάζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών. 

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και άλλες Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σωματεία καλούν σε συγκέντρωση την Τετάρτη 28 Φλεβάρη στις 10.30 το πρωί στα Προπύλαια, ενώνοντας τη φωνή των μικρών επαγγελματιών με τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τη μικρομεσαία αγροτιά. Ανάμεσα στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται από συνδικαλιστικούς φορείς των επαγγελματιών ξεχωρίζει η απόφαση του Σωματείου Αυτοκινητιστών Ταξί (ΣΑΤΑ) για 48ωρη απεργία στις 27 και 28 Φλεβάρη. Στις 27 Φλεβάρη το ΣΑΤΑ πραγματοποιεί συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταφορών, ενώ στις 28 Φλεβάρη καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 11 το πρωί στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου.

Σε μαζική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μαύρη τρύπα
Αναπληρωτές Φυσικοί: Αδιανόητο! Οργανικά κενά απορροφήθηκαν από «μαύρη τρύπα» και εξαφανίστηκαν!
«Κάποια “μαύρη τρύπα” πρέπει να βρίσκεται εκεί, η οποία μάλιστα ρουφάει μόνο τα κενά των φυσικών, ενώ δεν επηρεάζει τα κενά των υπολοίπων ειδικοτήτων...
Αναπληρωτές Φυσικοί: Αδιανόητο! Οργανικά κενά απορροφήθηκαν από «μαύρη τρύπα» και εξαφανίστηκαν!