δημόσιο προσλήψεις
Αλλαγές στον τρόπο επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο και στις διαδικασίες προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ

Η διαδικασία επιλογής όλων των προϊσταμένων στο Δημόσιο θα πραγματοποιείται με δημόσιο γραπτό διαγωνισμό δεξιοτήτων υπό το ΑΣΕΠ (Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού), όπως αποκαλύπτει στη συνέντευξή της  στην Καθημερινή η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.

«Η εργασιακή εμπειρία, τα τυπικά προσόντα, αλλά και η απόδοση στον γραπτό διαγωνισμό, θα μας δώσουν τη δυνατότητα να εντοπίσουμε τον κατάλληλο άνθρωπο και να τον τοποθετήσουμε στην κατάλληλη θέση προκειμένου να βελτιώσουμε σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών», τονίζει. 

Νίκη Κεραμέως

Οι ερωτήσεις της δημοσιογράφου και οι απαντήσεις της Νίκης Κεραμέως

– Αλλάξατε πρόσφατα τον τρόπο επιλογής των διοικήσεων σε φορείς του Δημοσίου. Εχει εφαρμοστεί στην πράξη;

– Η πρώτη προκήρυξη που αφορά στους επικεφαλής των Υγειονομικών Περιφερειών δημοσιεύθηκε πριν από το τέλος του χρόνου, ενώ πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε και η προκήρυξη που αφορά στους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές όλων των νοσοκομείων της χώρας μας. Παράλληλα, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για προκηρύξεις σε πολλούς φορείς του Δημοσίου. Συνεπώς, η υλοποίηση του νόμου έχει ξεκινήσει και προχωράει με γοργούς ρυθμούς, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευθεί, βάζοντας τέλος σε πρακτικές του παρελθόντος. Στόχος μας είναι ένα πιο ευέλικτο, πιο αξιοκρατικό, πιο λειτουργικό Δημόσιο και για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα απ’ όλα να διασφαλίσουμε ότι θα βρίσκεται ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Γι’ αυτό η κυβέρνηση επέλεξε να θέσει τη διαδικασία υπό το ΑΣΕΠ, θέσπισε αυξημένα προσόντα για τους υποψηφίους και προχώρησε στην εισαγωγή, για πρώτη φορά, τεστ δεξιοτήτων για όλους τους υποψηφίους.

– Eχετε προαναγγείλει αλλαγές στον τρόπο επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο. Πώς θα γίνουν αυτές και πού στοχεύετε;

– Με γνώμονα την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Δημοσίου, προχωρούμε σε μία δομική αλλαγή, εισάγοντας οριζόντια στη διαδικασία επιλογής όλων των προϊσταμένων στο Δημόσιο γραπτό διαγωνισμό δεξιοτήτων, αποσκοπώντας να ανιχνεύσουμε στους υποψηφίους δεξιότητες όπως ο επαγωγικός ή ο παραγωγικός συλλογισμός. Ο γραπτός διαγωνισμός θα διεξάγεται υπό το ΑΣΕΠ και οι επιδόσεις των υποψηφίων σε αυτόν θα συνυπολογίζονται στη συνολική μοριοδότησή τους. Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στις δημόσιες υπηρεσίες να εργαστούν αποτελεσματικότερα για την εξυπηρέτηση του πολίτη και οι θέσεις των προϊσταμένων είναι μείζονος σημασίας για την επίτευξη αυτού του σκοπού. Η εργασιακή εμπειρία, τα τυπικά προσόντα, αλλά και η απόδοση στον γραπτό διαγωνισμό, θα μας δώσουν τη δυνατότητα να εντοπίσουμε τον κατάλληλο άνθρωπο και να τον τοποθετήσουμε στην κατάλληλη θέση προκειμένου να βελτιώσουμε σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών.

– Το μπόνους παραγωγικότητας θα λέγατε ότι έχει φέρει αποτελέσματα σε σχέση με την αποδοτικότητα στις υπηρεσίες όπου εφαρμόζεται; Πώς τεκμαίρεται η αποδοτικότητα;

– Θεωρούμε πολύ σημαντικό να εισαγάγουμε υγιή κίνητρα στη λειτουργία του Δημοσίου, αλλά και στον τρόπο εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων. Ενα από αυτά τα κίνητρα είναι το λεγόμενο «μπόνους παραγωγικότητας», το οποίο ήδη εφαρμόζεται: α) σε υπηρεσίες που σχετίζονται με την υλοποίηση έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, β) σε υπηρεσίες που ασχολούνται με την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων και γ) σε υπηρεσίες που σχετίζονται με την υλοποίηση των ετήσιων σχεδίων δράσης των υπουργείων. Με απλά λόγια, δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν υπάρξει ιδιαιτέρως παραγωγικοί θα επιβραβεύονται οικονομικά. Τα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του είναι ενθαρρυντικά, έχουμε όμως σίγουρα πολλά περιθώρια βελτίωσης. Πρόθεσή μας είναι το μέτρο να επεκταθεί σε όλο το Δημόσιο, καθώς η οικονομική επιβράβευση είναι ένα πολύ σημαντικό και υγιές κίνητρο, το οποίο οδηγεί στην αναβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών.

– Οι διαδικασίες προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ είναι εξαιρετικά χρονοβόρες, με αποτέλεσμα πολλές φορές να αποδεικνύονται αλυσιτελείς. Υπάρχει σχεδιασμός για την επίσπευσή τους; Προβλέπεται πραγματοποίηση άλλου μεγάλου πανελλήνιου διαγωνισμού;

– Το ΑΣΕΠ είναι μία πολύτιμη ανεξάρτητη Αρχή, η οποία έχει κερδίσει το στοίχημα της αδιαβλητότητας, της αντικειμενικότητας και της διαφάνειας. Είναι αλήθεια, όμως, ότι σε ό,τι αφορά τους χρόνους, υπάρχει ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πρόσληψης δημοσίων υπαλλήλων. Στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, έχουμε ενσωματώσει διατάξεις που αφορούν στην επίσπευση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Να δώσω ένα παράδειγμα: Εδώ και δεκαετίες, οι επιλογές των υποψηφίων σε μία μόνο προκήρυξη είναι απεριόριστες, δηλαδή μπορεί ένας υποψήφιος να δηλώσει ενδεικτικά 800 διαφορετικές επιλογές. Αυτό έχει αποδειχθεί άκρως προβληματικό, γιατί, όπως τα στοιχεία δείχνουν, ένα μεγάλο ποσοστό των τελικών επιλογών προσώπων του ΑΣΕΠ –που μπορεί να φτάσει και το 70%!– τελικώς δεν εμφανίζεται, καθώς δηλώνουν όσο περισσότερες επιλογές μπορούν, χωρίς όμως να τις έχουν ιεραρχήσει και να γνωρίζουν ότι, εάν επιλεγούν, θα καλύψουν τη θέση. Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, λοιπόν, εισάγεται περιορισμός στις επιλογές, με στόχο οι υποψήφιοι να εξετάσουν ποια θέση τους ενδιαφέρει πραγματικά και μπορούν να υπηρετήσουν, να εξοικονομηθούν πόροι από το ΑΣΕΠ και να επισπευσθεί συνολικά η διαδικασία.

 

– Eχετε μιλήσει για την εφαρμογή ενός συστήματος αξιολόγησης των υπηρεσιών του Δημοσίου από τους ίδιους τους πολίτες μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας στα πρότυπα του trip advisor. Πότε σχεδιάζετε να τεθεί σε εφαρμογή; 

– Στοχεύουμε σε ένα Δημόσιο που θα λειτουργεί με επίκεντρο τον πολίτη. Τις προτεραιότητες και τις ανάγκες του. Αποτελεί, λοιπόν, προτεραιότητα, η παροχή στους πολίτες της δυνατότητας να αποτιμούν την ποιότητα των υπηρεσιών που τους παρέχει το Δημόσιο. Αφενός θέλουμε να ακούγεται πιο δυνατά η φωνή των πολιτών και αφετέρου, μέσω της κατάλληλης ανατροφοδότησης, να ωθήσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες σε συνεχή βελτίωση. Σύντομα, λοιπόν, όταν για παράδειγμα κάποιος  επισκέπτεται ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του θα έχει ηλεκτρονικά τη δυνατότητα να εκφράσει τον βαθμό ικανοποίησής του από τις υπηρεσίες που του παρασχέθηκαν από το προσωπικό που τον εξυπηρέτησε ως προς τη συμπεριφορά του, την ταχύτητά του, την αποτελεσματικότητά του, την κατάρτισή του στο εν λόγω αντικείμενο. Δημιουργούμε ένα Δημόσιο που «ακούει» τους πολίτες και γίνεται διαρκώς πιο ευέλικτο, πιο αποτελεσματικό, πιο αποδοτικό, πιο φιλικό, πιο εξυπηρετικό. 
 
– Θα έχει συνέπειες η αξιολόγηση για τους υπαλλήλους; 

– Οι δημόσιοι υπάλληλοι αξιολογούνται ήδη με βάση συγκεκριμένη διαδικασία και στη βάση επίτευξης ή μη και των στόχων που έχουν τεθεί για κάθε τμήμα. Η δυνατότητα που σύντομα θα έχουν οι πολίτες να αποτιμούν την ποιότητα των υπηρεσιών που τους παρέχει το Δημόσιο θα αποτελεί πρόσθετο εργαλείο ανατροφοδότησης με στόχο τη διαρκή βελτίωση. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μάθε τι σημαίνει το όνομά σου στα αρχαία ελληνικά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα