Thumbnail
Αναλυτικά οι αλλαγές στην φορολόγηση

Το υπουργείο Οικονομικών για να περιορίσει την φοροδιαφυγή, ετοιμάζει ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει αλλαγές στη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών, και θα εμπεριέχει και τα ακίνητα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, το υπουργείο θα στρέψει την προσοχή του στη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια, μετά την ψήφιση των δύο νομοσχεδίων που εκκρεμούν, σχετικά με τους servicers και τις διευκολύνσεις στους δανειολήπτες. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για σχετική εισήγηση του Κωστή Χατζηδάκη.

Όπως σχολίασε αξιωματούχος του υπουργείου, η φοροδιαφυγή είναι το «μεγάλο στοίχημα της δεύτερης τετραετίας». Στόχος του υπουργείου Οικονομικών, είναι να παρέμβει στην κλίμακα φορολόγησης, η οποία είναι διαρθρωμένη κατά ένα συγκεκριμένο τρόπο όπου ευνοεί την φοροδιαφυγή.

Έτσι, κατά το ισχύον σύστημα οι πρώτες 12.000€ εισοδήματος φορολογούνται με συντελεστή 15%.  

Από τις 12.001 έως τις 35.000€ ο συντελεστής εκτοξεύεται στο 35% και το υπερβάλλον εισόδημα έχει συντελεστή 45%.  Ένας φορολογούμενος δηλαδή με εισόδημα 12.000€ , θα πληρώσει φόρο 1.800€.

Στις 15.000€ εισόδημα ο φόρος εκτοξεύεται στις 2.850€. Σε αυτό το μεγάλο κενό μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κλιμακίου, το υπουργείο προβλέπει ότι θα διανθίσει η φοροδιαφυγή.

Μια προφανής λύση στο θέμα θα μπορούσε να αποτελέσει η παρεμβολή ενός ενδιάμεσου συντελεστή, η οποία, παρ' όλα αυτά, δεν τίθεται ως ενδεδειγμένη λύση από το υπουργείο.

Την ίδια στιγμή, την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης τους επιθυμούν και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων και το έχουν καταστήσει σαφές και στο οικονομικό επιτελείο. 

Θέτουν θέμα ηθικής τάξης καθώς όπως υποστηρίζουν έχουν μειωθεί όλοι οι άμεσοι φόροι πλην αυτών της δικής τους φορολόγησης. Εκτιμούν ότι το παρόν σύστημα είναι αντιπαραγωγικό αφού τους ωθεί στην βραχυχρόνια μίσθωση που επιτείνει το πρόγραμμα στέγασης που αντιμετωπίζει η χώρα. 

Επιθυμία των ιδιοκτητών ακινήτων σύμφωνα με πληροφορίες είναι η μείωση των συντελεστών κατά 50%, με ένα σύστημα που θέτει συντελεστή 7,5% για τις πρώτες 12.000€, 17,5% για το τμήμα από 12.001€ έως 35.000€ και 22,5% για το υπερβάλλον. 

Δεν θα έλεγαν όχι φυσικά και σε μια οριζόντια μείωση των συντελεστών κατά 10 μονάδες καθώς ένα μοντέλο με συντελεστές  5% - 25% - 35% οδηγεί στο πρώτο κλιμάκιο στο οποίο συγκεντρώνονται και οι περισσότεροι φορολογούμενοι σε ακόμη μεγαλύτερη ελάφρυνση

Στις «εφεδρείες» υπάρχει και η πλήρης κατάργηση του συστήματος αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων από μισθώματα και της ενσωμάτωσης τους στην γενική κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, που θα ευνοούσε τα χαμηλά εισοδήματα ή όσους έχουν εισοδήματα μόνο από ενοίκια.

Η σύγκριση των με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δείχνει ότι η Ελλάδα είναι αρκετά πάνω από το μέσο όρο, συγκεκριμένα 12η στις 32 χώρες στην κλίμακα του Glabal Properth Guide μέσο φόρο 22%. Και φυσικά στα βάρη αυτά πρέπει να προστεθεί και ο ΕΝΦΙΑ , ο οποίος παρά την ελάφρυνση του , κατατάσσει την Ελλάδα στη 2η θέση στην φορολόγηση των ακινήτων πίσω μόνο από την Ισλανδία με εισπράξεις στο 1,1% του ΑΕΠ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εμβόλιο
Ερευνητές ετοιμάζουν εμβόλιο για την καταπολέμηση της αντοχής στα αντιβιοτικά
Η προκλινική σύνθεση του εμβολίου που ανέπτυξε η ομάδα προσέφερε, όπως αναφέρεται στη δημοσίευση, υψηλά επίπεδα ανοσίας από θανατηφόρα επίπεδα...
Ερευνητές ετοιμάζουν εμβόλιο για την καταπολέμηση της αντοχής στα αντιβιοτικά