Νέο εργατικό ατύχημα: Οξύ έπεσε στο πρόσωπο εργαζόμενης στην καθαριότητα του Δ. Θεσ/νίκης
Στο νοσοκομείο με εγκαύματα

Ένα ακόμη σοκαριστικό εργατικό ατύχημα συνέβη σε υπάλληλο καθαριότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης, αυτή τη φορά στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όταν οξύ έπεσε στο πρόσωπο εργαζόμενης, με αποτέλεσμα να προκληθούν εγκαύματα!

Όπως καταγγέλλει η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ), η άτυχη εργαζόμενη πραγματοποιούσε αποκομιδή από κάδο ανακυκλώσιμων υλικών στην οδό Γ’ Σεπτεμβρίου. "Τη στιγμή που η πρέσα του απορριμματοφόρου συμπίεζε τα σκουπίδια, εκτοξεύτηκε υγρό στο πρόσωπο και στον θώρακα συμβασιούχου συναδέλφισσας, μέλους του πληρώματος. Όπως περιέγραψαν τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος, η συναδέλφισσα αισθάνθηκε κάψιμο και τα σημεία που χτύπησε το υγρό (προφανώς τοξικό) στην αρχή άσπρισαν και μετά μαύρισαν. Προκλήθηκαν εγκαύματα. Το ασθενοφόρο που κλήθηκε έφθασε, ευτυχώς, άμεσα και μετέφερε τη συναδέλφισσα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου θα παραμείνει για νοσηλεία και παρακολούθηση", αανφέρεθ η ΔΑΣ.

Παράλληλα, συνεχίζει:

"Στη συναδέλφισσα ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση.

Και αυτό το «ατύχημα» αποδεικνύει τις επικίνδυνες και δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας καθαριότητας. Συνθήκες που γίνονται ακόμα δυσκολότερες όταν δεν τους παρέχονται τα απαραίτητα και κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, άρβυλα ασφαλείας κ.α.), όταν δεν τους παρέχεται η κατάλληλη εκπαίδευση που πρέπει να είναι συνεχής- αφού οι τεχνικοί ασφαλείας και οι γιατροί εργασίας, όταν υπάρχουν, παίζουν διακοσμητικό ρόλο-, όταν υπάρχουν επικίνδυνα και ασυντήρητα οχήματα, όταν δεν υπάρχουν εργαλεία και υλικά κ.α. Τα παραπάνω συμβαίνουν στον Δ. Θεσ/νίκης. 

Η ΔΑΣ, όπως έπραξε και παλαιότερα, κατέθεσε στη Διεύθυνση Ασφάλειας και Υγιεινής της Εργασίας συγκεκριμένες καταγγελίες για τη μη απόδοση των ΜΑΠ και γενικότερα για τις συνθήκες εργασίας στον Δ. Θεσ/νίκης, στις 25 Γενάρη και 12 Ιούνη. Περιμένουμε ακόμα τις απαντήσεις και τους ελέγχους της συγκεκριμένης υπηρεσίας. 

Οι υπουργοί Εσωτερικών και Εργασίας, αντί να πάρουν μέτρα ώστε να εφαρμοστούν τουλάχιστον οι στοιχειώδεις κανόνες για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στου Δήμους και σε όλους τους τόπους δουλειάς (στελέχωση ελεγκτικών μηχανισμών, αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο για τους εργοδότες κ.α.) αρκούνται στην καταμέτρηση θυμάτων και σακατεμένων από τα «εργατικά ατυχήματα» και σε ευχολόγια. Στους Δήμους, τα τελευταία χρόνια, οι νεκροί πλησιάζουν τους 40. Κυβέρνηση, διοίκηση Μπουτάρη και γενικότερα η εργοδοσία βλέπουν ως κόστος που πρέπει να μειώσουν τα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων. 

Στην εφαρμογή της πολιτικής της διοίκησης Μπουτάρη συμπαραστάτες στέκονται η πλειοψηφία του ΣΕΔΘ (ομάδα Ξανθόπουλου, Βάιος και σία, ΔΑΚΕ) και άλλα σωματεία του Δήμου, όπως ο «περίφημος» «Ενωτικός Σύλλογος». Όλοι αυτοί λένε στους συναδέλφους δημόσια, σε δσ και χώρους δουλειάς, «να κάνουν υπομονή» για τη μη απόδοση των ΜΑΠ και τις συνθήκες εργασίας, για τη μη πληρωμή δεδουλευμένων κ.α. Αρνούνται τις προτάσεις μας για καταγγελίες και κινητοποιήσεις. «Υπομονή και θα έρθουν καλύτερες μέρες» είναι το μότο τους."

Καταληκτικά αναφέρεται:

Καλούμε τους συναδέλφους να απαιτήσουν να εφαρμοστούν άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας, να στηρίξουν τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις της ΔΑΣ. Τη λύση των προβλημάτων θα φέρει η κινητοποίηση των εργαζομένων. Η υγεία και η ασφάλεια κατά την εργασία μας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια κυβέρνησης, διοίκησης Μπουτάρη και στα τσιράκια τους.
Γραμματεία της ΔΑΣ

σχετικά άρθρα

ΕΛΜΕ Πειραιά: Τα σχολεία να μαζέψουν τις αιτήσεις για 13ο-14ο μισθό
ΕΛΜΕ Πειραιά: Τα σχολεία να μαζέψουν τις αιτήσεις για 13ο-14ο μισθό
ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΝ «ΝΤΙΛΕΡ» ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ!
ΕΛΜΕ Πειραιά: Τα σχολεία να μαζέψουν τις αιτήσεις για 13ο-14ο μισθό
Αιγιαλίτιδα και ελληνοτουρκικά στη σύσκεψη Τσίπρα στο ΥΠΕΞ
Αιγιαλίτιδα και ελληνοτουρκικά στη σύσκεψη Τσίπρα στο ΥΠΕΞ
Ο καθορισμός αρμοδιοτήτων, το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης και οι γενικότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις βρέθηκαν...
Αιγιαλίτιδα και ελληνοτουρκικά στη σύσκεψη Τσίπρα στο ΥΠΕΞ