Thumbnail
Είναι επίσης η πρώτη ταινία που έχει μεταφραστεί στην γλώσσα των Ναβάχο

Γράφει ο Παναγιώτης Τσερόλας

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, ο Ρόλαντ Ρίγκαν βαφτίζει ένα νέο αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα με το όνομα Star Wars, ενώ δεν δίστασε να αναφερθεί στην Σοβιετική Ένωση ως «Evil Empire». Αυτό δεν είναι παρά ένας μικρός δείκτης του πόσο βαθιά κατάφερε να εισχωρήσει η μυθολογία του Τζορτζ Λούκας στην ποπ κουλτούρα.

38 περίπου χρόνια μετά, το Star Wars παραμένει ένα από τα πιο μαζικά σύμβολα της μαζικής κουλτούρας, έχοντας δει την γέννηση αναρίθμητων παιχνιδιών, σειρών, τραγουδιών κόμικ (της Marvel), βιβλίων, παρωδιών και ό,τι κατεβάζει ο νους.

Είναι επίσης η πρώτη ταινία που έχει μεταφραστεί στην γλώσσα των Ναβάχο, ενώ έχει καταφέρει να διεισδύσει μέχρι και στην επιστημονική κοινότητα: Ένα είδος τριλοβίτη που ανακαλύφθηκε στην Κίνα ονομάστηκε Han Solo (υποτίθεται ότι το Han αφορά στην δυναστεία των Χαν και το Solo στο ότι βρέθηκε μονάχα ένα είδος, αλλά δεν έπεισε κανέναν η εξήγηση). Την ίδια στιγμή, ο Banksy έχει ήδη ζωγραφίσει την αναφορά του,  ο Κρίστοφερ Νόλαν δήλωσε πως τα Star Wars ήταν το κίνητρό του για να γυρίζει ταινίες, ενώ το αυτό ισχύει και για τον νέο σκηνοθέτη της σειράς, Άμπραμς.

Η ιστορία της ανόδου και της πτώσης (και εξιλέωσης) του Anakin Skywalker, του μεγαλύτερου και πιο σπουδαίου «κακού» της μεγάλης οθόνης (κατά κόσμον, Darth Vader) έχει αφήσει το χνάρι της σε πολλά πράγματα που σήμερα θεωρούνται προφανή στην κινηματογραφική βιομηχανία:

-Στον τρόπο παραγωγής μιας κινηματογραφικής saga (τριλογία, sequel, prequel, ένα τεράστιο πακέτο από συμπληρωματικά καλούδια όπως παιχνίδια κλπ)

-Στην ανανέωση των ψηφιακών εφέ, που είχαν φτάσει σε ένα ταβάνι έως τα τέλη του ’50 και με το Star Wars συνάντησαν μια τεράστια επιτάχυνση

-Στο εκ νέου ταξίδι του κινηματογράφου στο διάστημα, που επίσης αποτελούσε μονάχα θέμα για b-movies και όχι για μαζικές παραγωγές.

-Στην δημιουργία των μουσικών σκορ, που δεν ήταν ιδιαίτερα διαδομένα μέχρι εκείνη την στιγμή και χρειάστηκε η προτροπή του Σπίλμπεργκ για τον μουσικό που έντυσε τα «Σαγόνια του Καρχαρία» του.

Επιπλέον, ανανέωσε ριζικά μυθολογικά αρχέτυπα: Ο εκλεκτός (Anakin) και το πως καταλήγει να εκπληρώσει την «προφητεία» περνώντας μέσα από το κακό, ο γυναικείος ρόλος (Leia) που από μια επαναλαμβανόμενη «γυναίκα που πρέπει κάποιος να σώσει» γίνεται μια ηρωίδα που σώζει όλους τους υπόλοιπους, ο «φτωχός και μόνος καουμπόι» (Han Solo) που γίνεται κομμάτι της εκστρατείας του καλου κ.ο.κ. Αλλά η επιρροή στην ποπ κουλτούρα δεν σταματάει εκεί:

Σε ένα από τα πιο δημοφιλή επεισόδια της σειράς Τα Φιλαράκια, ο ορισμός του nerd Ρος ομολογεί την κρυφή του φαντασίωση για το χρυσό μπικίνι και την ντόνατ κουπ της Πριγκίπισσας Λέια. Η Τζένιφερ Άνιστον φοράει το χρυσό μπικίνι και ξαφνικά ο αντρικός πληθυσμός ανακαλύπτει ότι όντως, η αλυσοδεμένη Κάρι Φίσερ από τον τερατόμορφο Jabba συνεχίζει να αποτελεί μια επιδραστική φαντασίωση- τόσο μεγάλη που τα χρυσά μπικίνι και τα cosplay της Λέια γίνονται ανάρπαστα παγκοσμίως.

Είναι ακόμα αρκετά ενδιαφέρον το γεγονός πως ένας δυναμικός γυναικείος χαρακτήρας, ανανεωτικός για τα κινηματογραφικά στερεότυπα, κατάφερε να αποτυπωθεί στην μνήμη στην πιο αδύναμη στιγμή του: Ενίοτε ξεχνάει κανείς ότι κανείς δεν έσωσε την Λέια, αλλά μόνη της έπνιξε τον σαδιστή τερατόμορφο βάτραχο που την εξουσίαζε και η ίδια έσωσε τον Han Solο. Η «αντικειμενοποίηση» ωστόσο μιας οικείας φιγούρας που ως εκείνη τη στιγμή δεν είχε πλασαριστεί στην ταινία ως αντικείμενο (αν δει κανείς το τελευταίο Star Trek του Άμπραμς θα δει πως γίνεται κάτι τέτοιο και πόσο άκομψα) είχε πιο ισχυρή επίδραση από το ίδιο το χρυσό μπικίνι ή το οπτικό ερέθισμα. Ο Λούκας προσπάθησε να το ξανακάνει με την Νάταλι Πόρτμαν στη δεύτερη τριλογία, χωρίς ωστόσο να πλησιάσει έστω την επίδραση της Λέια. Ωστόσο, και η Πάντμε καταφέρνει μόνη της να αναποδογυρίζει το στερεότυπο «damsel in distress» όπου αυτό χρειάζεται.

Η νέα σειρά του JJ Abrams που ξεκίνησε ήδη, δεν έχει μονάχα καθήκον να αποτελέσει μια ωραία κινηματογραφική εμπειρία- είναι η πρώτη φορά που το Star Wars απομακρύνεται από το βασικό του θέμα (που είναι πάντα η ιστορία του Anakin) και η ιστορία πλέον θέλει νέους ήρωες και νέες περιπέτειες. Για το αν θα καταφέρει να δημιουργήσει νέα σύμβολα και νέες επιδράσεις στην ποπ κουλτούρα, πιθανότατα θα το ξέρουμε αφού ολοκληρωθεί. Εκεί όμως θα κριθεί και η διαχρονικότητά του.

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Δημοτικά Σχολεία: Αλλάζει το ωράριο αποχώρησης των μαθητών

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

eidiki_agogi_3.jpg
Παρεμβάσεις Π.Ε: Η πρόταση για την Ειδική Εκπαίδευση προς τις ΓΣ Συλλόγων ΠΕ για την 93η ΓΣ της ΔΟΕ
«Η κυβέρνηση προβάλλει την «πλήρη ένταξη» των μαθητών με Αναπηρία, προσπαθώντας να ξηλώσει όλες τις υποστηρικτικές δομές στην Ειδική Εκπαίδευση, οι...
Παρεμβάσεις Π.Ε: Η πρόταση για την Ειδική Εκπαίδευση προς τις ΓΣ Συλλόγων ΠΕ για την 93η ΓΣ της ΔΟΕ