pada

Επίκαιρη Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής για τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ζητώντας να μην ανακληθεί καμιά πρόσληψη διδακτικού προσωπικού, να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις των διδασκόντων που υπηρετούν στις βαθμίδες λέκτορα και λέκτορα Εφαρμογών.

Επίσης, ζήτησε να διατηρηθούν ακέραια όλα τα εργασιακά δικαιώματα που συνεπάγονται αυτές οι θέσεις, ως προς τη μονιμότητα, τα μισθολογικά χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες εξέλιξης και να προκηρυχθούν  άμεσα και νέες θέσεις ΔΕΠ στο ΠΑΔΑ και σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας, με μόνιμη, σταθερή και αποκλειστική σχέση εργασίας, με βάση τις πραγματικές ανάγκες διδασκαλίας και έρευνας των ΑΕΙ.

Αναλυτικά, το κείμενο της Ερώτησης:

«Με τη διάταξη αρ. 20 του Νόμου 4452/2017, ένας μεγάλος αριθμός των πρώην συμβασιούχων διδασκόντων των ΤΕΙ της χώρας διορίστηκαν σε βαθμίδα Καθηγητών Εφαρμογών (αντίστοιχη του Λέκτορα Πανεπιστημίου). Πρόκειται για μια μερίδα διδακτικού προσωπικού που επί χρόνια, ακόμα και άνω 20ετίας, ήταν δέσμιοι διακοπτόμενων συμβάσεων, ενώ την ίδια στιγμή κάλυπταν βασικές διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες των ΤΕΙ.

Με τον ν.4521/2018, απορροφήθηκαν διά συγχώνευσης τα πρώην ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ). Τα νέα Τμήματα απορρόφησαν όσα μέλη ΔΕΠ υπηρετούσαν και τα κατέταξαν σε βαθμίδες ΔΕΠ Πανεπιστημίου. Αυτή η διαδικασία συμπαρέσυρε όσα μέλη ΔΕΠ είχαν διοριστεί κατ’ εφαρμογή ν.4452/2017, αλλά και όσους κέρδισαν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις και υπάχθηκαν στον ν.4452/2017 στη συνέχεια. Η διαδικασία αυτή παραμένει ενεργή έως σήμερα στο ΠΑΔΑ, αλλά και στα άλλα ΑΕΙ της χώρας (ΕΚΠΑ, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Παν. Ιωαννίνων κ.ά.), που απορρόφησαν πρώην ΤΕΙ.

Τον Οκτώβριο 2020 το Γ’ Τμήμα ΝΣΚ γνωμοδότησε ότι η παραπάνω διάταξη του ν. 4452/2017 ήταν μεταβατική και, επομένως, δεν μπορεί να περιλαμβάνει όσους είχαν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις μετά τη δημοσίευση του παραπάνω νόμου. Η γνωμοδότηση μάλιστα καταλήγει ότι οι Πρυτάνεις δύνανται να ανακαλέσουν αναδρομικά τις πράξεις διορισμού και ότι τα εν λόγω μέλη ΔΕΠ πρέπει να προσληφθούν σε θέσεις "εκπαιδευτικού προσωπικού αορίστου χρόνου", όταν και εφόσον αυτές οι θέσεις θεσμοθετηθούν και συγκροτηθούν στα Πανεπιστήμια, σε συμμόρφωση προς τη δικαστική απόφαση και υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει δυνατότητα συμμόρφωσης προς αυτήν…!!

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί πλευρά της αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων στα ΑΕΙ, της εμπορευματοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Είναι άλλωστε κατεύθυνση των ευρωενωσιακών επιτελείων η ύπαρξη ενός ευέλικτου διδακτικού προσωπικού, το οποίο θα προσλαμβάνεται με αντικείμενο και χρόνους που επιβάλλουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, παρεμβαίνοντας με διάφορους τρόπους σε όλες τις πτυχές λειτουργίας, στη δομή και στο περιεχόμενο σπουδών των ΑΕΙ. Ανοίγει επίσης τον ασκό του Αιόλου, για να εγκαινιαστούν και να γενικευτούν οι απολύσεις στα ΑΕΙ, να προχωρήσει παραπέρα η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας του διδακτικού και λοιπού προσωπικού.

Με βάση τα παραπάνω, Ερωτάται η κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε:

• Να μην ανακληθεί καμιά πρόσληψη διδακτικού προσωπικού, να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις των διδασκόντων που υπηρετούν στις βαθμίδες Λέκτορα και Λέκτορα Εφαρμογών. Να διατηρηθούν ακέραια όλα τα εργασιακά δικαιώματα που συνεπάγονται αυτές οι θέσεις, ως προς τη μονιμότητα, τα μισθολογικά χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες εξέλιξης.
  • Να προκηρυχθούν άμεσα και νέες θέσεις ΔΕΠ στο ΠΑΔΑ και σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας, με μόνιμη, σταθερή και αποκλειστική σχέση εργασίας, με βάση τις πραγματικές ανάγκες διδασκαλίας και έρευνας των ΑΕΙ».

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5