Thumbnail
" Η γιορτή του Πολυτεχνείου είναι κατεξοχήν μία γιορτή της Εκπαίδευσης και την αναγάγει σε υπέρτατο αγαθό που οφείλουμε να προασπίσουμε και να υποστηρίξουμε όλοι, μαθητές και δάσκαλοι, ιδιαίτερα σε δύσκολες συνθήκες"

Αγαπητοί συνάδελφοι

Αγαπητά μου παιδιά,

H εξέγερση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου του 1973 σηματοδότησε την αρχή του τέλους για το δικτατορικό καθεστώς, κατά τη διάρκεια του οποίου ο ελληνικός λαός είχε στερηθεί τις δημοκρατικές ελευθερίες και είχαν εξοριστεί, φυλακιστεί και βασανιστεί χιλιάδες άνθρωποι. Επτά χρόνια μετά από την κατάλυση της δημοκρατίας, επικρατούσε ένας γενικός αναβρασμός στην κοινωνία που εκφράστηκε με την κατάληψη της Νομικής τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του ΄73 και κορυφώθηκε με την κατάληψη του Πολυτεχνείου την 14η Νοεμβρίου. Η κίνηση αυτή εξελίχθηκε σε μαζική αντίδραση στο καθεστώς των συνταγματαρχών, αφού συγκεντρώθηκαν πολίτες έξω από το Πολυτεχνείο, καθώς και σωματεία και επαγγελματικές οργανώσεις και πήρε τη μορφή γενικευμένου ξεσηκωμού ενάντια στην Χούντα. Ο ραδιοσταθμός που εξέπεμπε από το Πολυτεχνείο ενέτεινε την αίσθηση αυτή στη συνείδηση όλων. Τις πρώτες ώρες της 17ης Νοεμβρίου ο στρατός πέρασε στην καταστολή της εξέγερσης. Η εισβολή του τανκ στην κεντρική πύλη του Μετσόβιου ήταν από τις συμβολικές στιγμές που περνούν αυτομάτως στην ιστορία και χαράσσονται βαθιά στη μνήμη του λαού.

Οι μαθητές και οι φοιτητές, οι νέοι , ήταν αυτοί που ανέλαβαν να εκφράσουν την αγανάκτηση ενός ολόκληρου λαού και να διεκδικήσουν τις συνταγματικές του ελευθερίες. Η αυθόρμητη συσπείρωση γύρω από αυτούς υπογραμμίζει την ορμητικότητα και την αγωνιστικότητα της νιότης απέναντι σε οτιδήποτε ολοκληρωτικό, αυταρχικό και αναχρονιστικό. Πραγματικά, οι νέοι αποτελούν τα αντανακλαστικά της κοινωνίας μας και η ουσιαστική καλλιέργεια και Παιδεία τους δίνει τα εφόδια να προσεγγίζουν με κριτικό πνεύμα τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Μέσα από την Εκπαίδευση στόχος είναι οι μαθητές/ριες να χαρακτηρίζονται από δημοκρατικότητα, αγωνιστικότητα, παρρησία και κοινωνική υπευθυνότητα, και εμφορούνται από τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης, ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες που υπερασπίζονται τα δικαιώματα τους και αυτά των πιο ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας. Αυτό είναι το ιδανικό που μας θυμίζει τελικά η επέτειος της 17ης Νοεμβρίου. Η γιορτή του Πολυτεχνείου είναι κατεξοχήν μία γιορτή της Εκπαίδευσης και την αναγάγει σε υπέρτατο αγαθό που οφείλουμε να προασπίσουμε και να υποστηρίξουμε όλοι, μαθητές και δάσκαλοι, ιδιαίτερα σε δύσκολες συνθήκες

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΡΤΣΩΝΑΚΗΣ

.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 10/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 10/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Arxaia-Athina
Αρχαία Αθήνα: Δολοφονίες και ξύλο για πόρνες - Η παρανομία και ο υπόκοσμος της Κλασικής Περιόδου
Αν ρίξουμε μία ματιά στους δικανικούς λόγους της εποχής, αυτοί είναι γεμάτοι από δολοφονίες, ξυλοδαρμούς και ένα σωρό άλλα εγκλήματα και απατεωνιές
Αρχαία Αθήνα: Δολοφονίες και ξύλο για πόρνες - Η παρανομία και ο υπόκοσμος της Κλασικής Περιόδου
Διέσχισε κάθετα την Κρήτη
Διέσχισε κάθετα την Κρήτη με τα πόδια: Έκανε 19 ώρες να φτάσει στα Σφακιά!
Περπάτησε 92,5 χιλιόμετρα σε μια διαδρομή με δύσκολα κομμάτια και έφτασε στον προορισμό του μετά από σχεδόν 19 ώρες.
Διέσχισε κάθετα την Κρήτη με τα πόδια: Έκανε 19 ώρες να φτάσει στα Σφακιά!