Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Τι πραγματικά συμβαίνει στο τέλος του 2001: A Space Odyssey του Κιούμπρικ


Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 6 Ιούλιος, 2018 - 15:03 | Στην Κατηγορία:

Δια στόματος του μεγάλου σκηνοθέτηση

Η ταινία 2001: A Space Odyssey είναι μάλλον η κορυφαία ταινία επιστημονικής φαντασίας στην ιστορία του σινεμά, δεδομένων και των μέσων τεχνολογίας-ειδικών εφέ που εκείνη την εποχή ήταν διαθέσιμα.

Ωστόσο, όπως συχνά συμβαίνει σε αρκετές ταινίες, το τέλος μάλλον αφήνει ένα ανοικτό ερώτημα στον θεατά παρά «τελεσιδικεί» στην εξέλιξη της ιστορίας.

Ο ίδιος ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ δεν έχει δώσει σε κάποια συνέντευξη κάποια επίσημη απάντηση, 

ωστόσο στο διαδίκτυο κυκλοφορεί ο διάλογος του με τον Ιάπωνο συνάδελφό του Γιουνίτσι Γιαόι.

Εκεί ο Κιούμπρικ ακούγεται να λέει χαρακτηριστικά: «Προσπάθησα να αποφύγω να εξηγήσω από την πρώτη στιγμή. Όταν λες τις ιδέες μετά, ακούγονται ηλίθιες, αλλά θα κάνω μια προσπάθεια. Η ιδέα ήταν ο πρωταγωνιστής να απαχθεί από θεόμορφες οντότητες, πλάσματα καθαρής ενέργειας και ευφυΐας χωρίς σχήμα και μορφή. Τον τοποθετούν σε κάτι που μπορείς να περιγράψεις ως ανθρωπολογικό κήπο για να τον μελετήσουν. Τότε περνάει η ζωή του από μπροστά του και χάνει εντελώς την αίσθηση του χρόνου. Απλώς συμβαίνουν τα πράγματα.

Όταν τα πλάσματα τελειώνουν με αυτόν, εκείνος έχει μετατραπεί σε ένα υπερόν, όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, και επιστρέφει στη Γη. Εκεί είναι ένας υπεράνθρωπος και μπορούμε μόνο να υποθέσουμε τι γίνεται όταν επιστρέφει. Είναι ένα υψηλό μοτίβο μυθολογίας και αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε.»


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα