Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Ποιο Στραντιβάριους; Οι ακροατές προτιμούν τα σύγχρονα βιολιά σε σχέση με τα παλιά


Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 10 Μάιος, 2017 - 08:28 | Στην Κατηγορία:

Μουσική

Τα βιολιά που κατασκεύασε τον 17ο και τον 18ο αιώνα η ιταλική οικογένεια Στραντιβάρι έχουν ασφαλώς τη φήμη (και την πανάκριβη τιμή), αλλά τελικά οι ακροατές προτιμούν σαφώς τον ήχο των σύγχρονων βιολιών. Αυτό έδειξαν «τυφλά» τεστ ακρόασης που πραγματοποίησαν επιστήμονες στη Γαλλία και στις ΗΠΑ. Προηγούμενα «τυφλά» τεστ (στα οποία ο ακροατής δεν γνωρίζει από τι είδους όργανο προέρχεται η μουσική) είχαν διαπιστώσει ότι ακόμη και έμπειροι βιολιστές όχι μόνο αδυνατούσαν σε μεγάλο βαθμό να διακρίνουν τα νέα βιολιά από τα παλιά όπως τα Στραντιβάριους, αλλά επιπλέον προτιμούσαν οι ίδιοι να παίζουν με τα σύγχρονα βιολιά και όχι με τα παλιά.

Αυτή τη φορά, οι ερευνητές, με επικεφαλής την ειδική στην ακουστική Κλαούντια Φριτζ του Πανεπιστημίου Πιέρ και Μαρί Κιουρί του Παρισιού και του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), πραγματοποίησαν δύο πειράματα ακρόασης σε δύο αίθουσες συναυλιών, μία στο Παρίσι (300 θέσεων) και μία στη Νέα Υόρκη (860 θέσεων).

Στο πρώτο πείραμα πήραν μέρος 55 ακροατές με μουσική παιδεία και στο δεύτερο 82 ακροατές εξίσου γνώστες της κλασσικής μουσικής. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ακούσουν μουσική από τρία σύγχρονα βιολιά και από τρία παραδοσιακά βιολιά Στραντιβάριους, τα οποία έπαιζαν σολίστες πίσω από μία κουρτίνα, με ή χωρίς συνοδεία ορχήστρας. 'Ασχετα με το βαθμό μουσικής εμπειρίας, οι ακροατές έδειξαν σαφή προτίμηση στα νέα όργανα και βρήκαν ότι αυτά αποδίδουν καλύτερα τον ήχο σε μια κλειστή αίθουσα μουσικής, σε σχέση με τα παλιά βιολιά. 


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα