Thumbnail
Με αφορμή τις δηλώσεις του για τον Ιβάν Σαββίδη και τα επεισόδια στην Τούμπα

Ως απαράδεκτες και αντιεπιστημονικές αντιλήψεις χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος τα λεγόμενα του Κώστα Ζουράρι σχετικά με τα επεισόδια στην Τούμπα, λίγο πριν τη λήψη του ντέρμπι μεταξύ του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ.

Ο πρώην υφυπουργός Παιδείας και νυν βουλευτής των ΑΝΕΛ είχε δηλώσει ότι ο Ιβάν Σαββίδης πρέπει να τιμωρηθεί μόνο για το ότι μπήκε στον αγωνιστικό χώρο και όχι για το ότι έφερε όπλο ή για τις άλλες πράξεις του. 

Μάλιστα, αιτιολόγησε τους ισχυρισμούς του λέγοντας: «Ενας άνθρωπος που δεν ξέρει την γλώσσα είναι κωφάλαλος. Ο Σαββίδης ούτε καταλαβαίνει τι του λένε, ούτε μπορεί να μιλήσει στα ελληνικά. Ουσιαστικά λειτουργεί ως κωφάλαλος. Είναι δυνατόν να επικυρώνει το γκολ ο διαιτητής και να μπαίνει να κάνει τι; Άρα δεν είχε καταλάβει»

Διαβάστε την απάντηση της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος:

Με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν στον ποδοσφαιρικό αγώνα της περασμένης Κυριακής (11/3/2018) μεταξύ του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ, ο κ. Κώστας Ζουράρις δήλωσε για τον κ. Ιβάν Σαββίδη: «Ένας άνθρωπος που δεν ξέρει τη γλώσσα είναι κωφάλαλος. Ο Σαββίδης ούτε καταλαβαίνει τι του λένε ούτε μπορεί να μιλήσει στα ελληνικά. Ουσιαστικά λειτουργεί ως κωφάλαλος».

Θα πρέπει κατ’ αρχάς να ενημερώσουμε τον κ. Ζουράρι, ο οποίος μάλιστα διετέλεσε και υφυπουργός Παιδείας, ότι ο όρος «κωφάλαλος» είναι λανθασμένος για τον προσδιορισμό της αναπηρίας μας και ότι έχει πλέον αντικατασταθεί από τους όρους «κωφός» και «βαρήκοος» (ανάλογα με το ποσοστό της κώφωσης). Το σημαντικότερο ωστόσο ατόπημά του είναι ότι επί της ουσίας ορίζει τους κωφούς και βαρήκοους πολίτες ως άγλωσσους!

Είναι απαράδεκτο τέτοιου είδους αντιεπιστημονικές αντιλήψεις να διατυπώνονται από ανθρώπους που κατέλαβαν και κατέχουν δημόσια αξιώματα, καθώς φανερώνουν το πόσο βαθιά άγνοια έχουν για τα θέματα της αναπηρίας, αλλά και διαιωνίζουν προκαταλήψεις, για την εξάλειψη των οποίων δίνουμε καθημερινό αγώνα.

Να ενημερώσουμε λοιπόν τον κ. Ζουράρι ότι οι κωφοί-βαρήκοοι έχουν στην πλειονότητά τους ως μητρική γλώσσα τη νοηματική, η οποία αναγνωρίστηκε ως ισότιμη με την ελληνική αφενός μεν στην εκπαίδευση (ν. 2817/2000) και αφετέρου στην εν γένει κοινωνική ζωή (ν. 4488/2017), ενώ ένα ποσοστό από αυτούς χρησιμοποιεί ως μητρική γλώσσα την ομιλούμενη ελληνική, όπως και οι υπόλοιποι ακούοντες Έλληνες πολίτες.

Η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, το όργανο που εκπροσωπεί όλους τους κωφούς και βαρήκοους πολίτες της χώρας, δεν ανέχεται τέτοιου είδους υβριστικά σχόλια για την αναπηρία μας, τα οποία θίγουν την αξιοπρέπειά μας, και καλεί τον κ. Ζουράρι να ανακαλέσει δημόσια για τις προσβλητικές του δηλώσεις.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

nazi
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
Προδημοσίευση από την εμπλουτισμένη νέα έκδοση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
sklirinsi
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ότι οι ασθενείς με αυτά τα αυτοαντισώματα είχαν αυξημένα επίπεδα νευροϊνιδίων χαμηλού μοριακού βάρους (Nfl), πρωτεϊνικά...
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα