Thumbnail
Στους βαλκανικούς εθνικισμούς και τις γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Δουζίνας, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή «Στο Κόκκινο»

Την αναβίωση του εθνικισμού και στην Ελλάδα πρέπει να την εντάξουμε στην αντίστοιχη σε όλη την Ευρώπη, καθώς υπάρχει αντίδραση στον τρόπο με τον οποίο η παγκοσμιοποίηση έχει φτωχοποιήσει τους πληθυσμούς, δεν έχει σχέση με την αρχαία μας παράδοση, τον Αλέξανδρο και τη Μακεδονία, σημείωσε ο Κώστας Δουζίνας μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.

 Ο κ. Δουζίνας προειδοποίησε για τις «τελευταίες εξελίξεις σε ΠΓΔΜ και Κόσοβο ... δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει νέα μεγάλη άνθιση των εθνικισμών, επιστροφή στη λογική της "βαλκανοποίησης" του Μεσοπολέμου αλλά και της περιόδου μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας».
 
«Τι σημαίνει η δολοφονία Ιβάνοβιτς; Τι σημαίνει το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ επέστρεψε στη Βουλή νομοσχέδιο που ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία και αναγνώριζε την αλβανική ως δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους;» αναρωτήθηκε.
 
Θύμισε ότι «η "βαλκανοποίηση" ήταν όρος που είχε χρησιμοποιηθεί για τον κατακερματισμό των κοινωνιών με εθνικιστικό πρόσημο, που οδηγούσε σε μεγάλες εσωτερικές συγκρούσεις και σε διεθνείς διενέξεις».
 
«Στο Κόσοβο έχουμε ανάφλεξη μεταξύ Αλβανών και Σέρβων, στην ΠΓΔΜ την απειλή διάλυσης ... η Ελλάδα είναι ο σταθερός παράγοντας στην περιοχή, οικονομικά, πολιτικά και γεωπολιτικά, είναι αυτή που έχει απόλυτο συμφέρον να σταθεροποιηθούν τα Βαλκάνια, να φτιαχτεί ένα κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ των διάφορων εθνικοτήτων που έχουν να συγκατοικήσουν, ώστε να προχωρήσουμε σε μία πιο κανονική περίοδο», όπως υπογράμμισε.
 
Για τον εθνικισμό που αναβιώνει και στην Ελλάδα, ο κ. Δουζίνας σημείωσε ότι «εμφανίζεται σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις με ένα τρόπο ... διατρέχει το πολιτικό σύστημα, εμφανίζεται και στην Δεξιά και στην Ακρα Δεξιά, καμιά φορά και στην Αριστερά. Είναι ένας εθνικισμός που κανείς πρέπει να τον δει και να τον εντάξει στην άνθηση των εθνικισμών σε όλη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Δεν έχει σχέση με την αρχαία μας παράδοση, την αρχαία Ελλάδα, τη Μακεδονία και τον Αλέξανδρο, αλλά με μία αντίδραση σε όλη την Ευρώπη στον τρόπο με τον οποίο η παγκοσμιοποίηση έχει φτωχοποιήσει τους πληθυσμούς».
 
Σε σχέση με τις σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για το όνομα της ΠΓΔΜ, εξάλλου, εκτίμησε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα μάλλον θα ανακύψει στην άλλη πλευρά, όχι στη δική μας».
 
Όπως είπε, «για εμάς αποτελεί εθνικό και πατριωτικό καθήκον να τελειώσει αυτή η ιστορία που έχει κακοφορμίσει πια, σέρνεται σχεδόν 30 χρόνια και έχει κάνει σε διεθνές επίπεδο ζημιά στην Ελλάδα ... εμφανιζόμαστε με μία θέση που η διεθνής κοινή γνώμη δεν μπορούσε να καταλάβει, μία θέση που ήταν και παραμένει λάθος. Όσο το πρόβλημα παραμένει, εδραιώνεται το όνομα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» στη διεθνή κατανόηση ... ακόμη και αυτοί που θέλουν να βελτιωθεί η κατάσταση ... θα έπρεπε να είναι οι πρώτοι που θα θέλουν σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, ώστε να φύγουμε από αυτή την κατάσταση στην οποία είμαστε τώρα».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποια είναι η ευχή της μάνας με 6 λέξεις και μόνο φωνήεντα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 19/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανεπιστήμιο Πατρών
ΠΟΣΔΕΠ: Η ταξινομική ψήφος στις εκλογές Συμβουλίων διοίκησης των ΑΕΙ παραβιάζει την αξιοκρατία
Παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου εκλέγεται υποψήφιος με 7 πρώτες προτιμήσεις και σύνολο σταθμισμένων ψήφων 7,53 έναντι συνυποψηφίου στην ίδια...
ΠΟΣΔΕΠ: Η ταξινομική ψήφος στις εκλογές Συμβουλίων διοίκησης των ΑΕΙ παραβιάζει την αξιοκρατία
Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης σε πρυτάνεις: «Δεν γίνεται να μην διαγράφονται από τα πανεπιστήμια φοιτητές που παρανομούν»
«Παράνομες πράξεις δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές στα πανεπιστήμια» - «Κάποιοι που θέλουν να τα μετατρέψουν σε χώρους βίας και συγκρούσεων»
Μητσοτάκης σε πρυτάνεις: «Δεν γίνεται να μην διαγράφονται από τα πανεπιστήμια φοιτητές που παρανομούν»
Υπουργείο Παιδείας - ΥΠΑΙΘ
Υπουργείο Παιδείας: Παράταση απόσπασης διοικητικών υπαλλήλων σε Γραφεία Συντονιστών Εκπαίδευσης στο εξωτερικό
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων ορίζεται: από 19-03-2024 μέχρι 22-03-2024 και ώρα Ελλάδας 23:59
Υπουργείο Παιδείας: Παράταση απόσπασης διοικητικών υπαλλήλων σε Γραφεία Συντονιστών Εκπαίδευσης στο εξωτερικό