Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

ΑΝΕΛ: Δεν θα αποφασίσει ο Νίμιτς για το όνομα «Μακεδονία»


Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 17 Ιανουάριος, 2018 - 21:19 | Στην Κατηγορία:

Αρνητική στάση κρατουν οι ΑΝΕΛ ενώ οι διαβουλεύσεις εντείνονται

«Η θέση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είναι σαφής και πάγια, διατυπωμένη από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής μας: “όχι” στη χρήση του ονόματος Μακεδονία για τα Σκόπια, και επίσης “όχι” στη χρήση παραγώγου του ονόματος, γιατί το όνομα ταυτίζεται με αλυτρωτικές επιδιώξεις από πλευράς Σκοπίων. Είναι ένα ζήτημα που έχει τις ρίζες του εβδομήντα χρόνια πίσω. Είμαστε υπέρ της διαπραγματευτικής διαδικασίας που ξεκινά, είμαστε υπέρ της λύσης του ζητήματος, όχι όμως οποιασδήποτε λύσης» υπογράμμισε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου, σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΙ.

Πρόσθεσε ότι το αν θα περιλαμβάνεται το όνομα «Μακεδονία» «δεν θα το αποφασίσει ο κ. Νίμιτς», ο οποίος απλώς προτείνει, σημειώνοντας πως «είναι νωρίς να δούμε πως θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση και ας είμαστε αισιόδοξοι ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό».

«Ο κ. Κοτζιάς ασκεί την εξωτερική πολιτική με θετικά αποτελέσματα, του έχουμε εμπιστοσύνη. Ας μην προκαταλαμβάνουμε τη διαπραγμάτευση» είπε ακόμα η κ. Παπαδοπούλου.

 Ερωτηθείσα για τον χάρτη των Σκοπίων με την ονομασία «Βαρντάσκα» που ανήρτησε ο κ. Καμμένος στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, απάντησε ότι «Βαρντάσκα» λέγονταν τα Σκόπια πριν από το 1944., προσθέτοντας: «Ας χρησιμοποιήσουν τα Σκόπια όποιο όνομα θέλουν, εκτός από το όνομα “Μακεδονία”. Οι ΑΝΕΛ δεν συμφωνούμε με το όνομα “Μακεδονία” ή παράγωγό του για τα Σκόπια».

«Το ότι οι πολιτικές του παρελθόντος ήταν εγκληματικές, ή υπήρξε εγκληματική αμέλεια στην εξωτερική πολιτική, δεν σημαίνει ότι εμείς θα πρέπει να επιβεβαιώσουμε αυτές τις πολιτικές. Δεν υπάρχει θέμα αλλαγής στάσης από τους ΑΝΕΛ, ειδικά όσον αφορά στα εθνικά ζητήματα. Όπου έχουμε διαφωνήσει και ειδικά σε ιδεολογικά ζητήματα, τη διαφοροποίησή μας την έχουμε εκφράσει ανοιχτά και ελεύθερα» είπε, θέτοντας το ρητορικό ερώτημα: «Φαντάζεστε εάν ο κ. Νίμιτς συναντούσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενός κόμματος που είναι τριχοτομημένο για το εθνικό ζήτημα, πόσες απόψεις θα άκουγε;».

 «Στα εθνικά ζητήματα το ιδανικό θα ήταν να υπάρχει μια ενιαία θέση από όλα τα κόμματα. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υιοθετούμε την εθνική θέση που αποφασίστηκε στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1992. Ο κ. Καμμένος θύμισε επίσης το βέτο στο Βουκουρέστι. Στο Βουκουρέστι, το βέτο το έθεσε ο κ. Καραμανλής. Αμφισβητώ κατά πόσο ήταν συμπαγής η θέση της Ν.Δ. τότε, και αν η κ. Μπακογιάννη συμφωνούσε με τη θέση του κ. Καραμανλή» είπε στη συνέχεια, τονίζοντας ότι ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει, πως εάν υπάρξει ενδεχόμενο αλλαγής από την εθνική θέση, θα πρέπει να γίνει με νέο Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα

Κατσίκης: Οι ΑΝΕΛ θα πουν «όχι» στην κατάτμηση των περιφερειών

O βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει την ρύθμιση για την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ

Παπαχριστόπουλος: ΟΙ ΑΝΕΛ θα αποσύρουν τους βουλευτές τους, δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση για το ονοματολογικό

Μία διαφορετική θέση για τη στάση που θα τηρήσουν οι ΑΝΕΛ όταν έρθει στη Βουλή η συμφωνία με την ΠΓΔΜ εξέφρασε ο βουλευτής Θανάσης Παπαχριστόπουλος

Παπαχριστόπουλος: Οι ΑΝΕΛ δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση

Δηλώσεις του Θανάση Παπαχριστόπουλου

Καμμένος: Θα αποσυρθούμε από την κυβέρνηση, όταν έρθει η ώρα

Ομιλία προς το Εθνικό Συμβούλιο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων