Thumbnail
Οι καθοριστικές συναντήσεις

Ώρα αναγκαίων αποφάσεων» για το Σκοπιανό δηλώνει ο πρωθυπουργός και χαρακτηρίζει ανεύθυνη και αμήχανη τη στάση της ΝΔ. Περιμένουμε ενιαία θέση της κυβέρνησης για να τοποθετηθούμε λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την πεποίθηση ότι μέσα στο 2018 η Ελλάδα θα βγει από τα Μνημόνια και θα επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας της ΦΥΡΟΜ, εκφράζει ο Αλέξης Τσίπραςστην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», που κυκλοφορεί αύριο Σάββατο.

Πρόκληση οικονομική και γεωπολιτική χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός τη λήψη αναγκαίων αποφάσεων που να δικαιώνουν το ρόλο της Ελλάδας ως ηγετικής δύναμης στα Βαλκάνια και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ αναφερόμενος στη Ν.Δ, της καταλογίζει αμήχανη και ανεύθυνη στάση.

«Προϋπόθεση για να μπορέσει να υπάρξει μια λύση είναι η ενιαία κυβερνητική θέση», τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη. Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» του ΑΠΕ, η πρώην υπουργός Εξωτερικών δηλώνει: «Εμείς ήμασταν τρεις άνθρωποι. Ο Καραμανλής, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ως υπουργός Άμυνας κι εγώ ως υπουργός Εξωτερικών. Λέγαμε κατά κεραία, σε όλους τους τόνους, σε όλους τους συνομιλητές μας, το ίδιο πράγμα κι έτσι πετύχαμε. Δεν μπορεί μια κυβέρνηση να έχει δύο διαφορετικές θέσεις. Ακόμα και να δεχθώ ότι το κάνει για λαϊκισμό στο εσωτερικό, που αυτό είναι ο λόγος.

Ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα για τη στάση της ΝΔ. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, προσώρας, κρατά μια αμήχανη και ανεύθυνη στάση. Δεν αναγνωρίζει τις ιστορικές της ευθύνες για τη μη επίλυση του προβλήματος, ταυτόχρονα όμως ούτε και τη θετική παρακαταθήκη του Βουκουρεστίου το 2008. Ελπίζω, σύντομα θα κατανοήσουν ότι ένα εθνικής σημασίας ζήτημα δεν προσφέρεται για μικροκομματικά παιχνίδια, ώστε, αν υπάρξει προοπτική λύσης, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ευρύτατης κοινοβουλευτικής συναίνεσης».

Συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα το ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκε το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όπου αποτυπώθηκε η θέση του κόμματος για σύνθετη ονομασία με χρήση έναντι όλων. Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ.

Το μεσημέρι της Πέμπτης η θέση της κυβέρνησης, σύνθετη ονομασία, ενιαία για όλες τις χρήσεις, για το θέμα του ονόματος της ΦΥΡΟΜ, αποτυπώθηκε στο μίνι υπουργικό συμβούλιο.

Την Τρίτη 9 Ιανουαρίου στην Αθήνα θα βρίσκεται ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αρμόδιος για τις σχέσεις με την Ε.Ε., Μπουζάρ Οσμάνι, ο οποίος θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Ο Νίκος Κοτζιάς θα παραθέσει μάλιστα, γεύμα εργασίας με αφορμή την επίσκεψη του κ. Οσμάνι, όπου αναμένεται να συζητηθούν ευρωπαϊκά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ο Σκοπιανός αξιωματούχος θα έχει επίσης, συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Η δήλωση του πρωθυπουργού στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα»

«Το 2018 είναι μια σημαντική χρονιά για την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί έπειτα από οκτώ ολόκληρα χρόνια, επιτέλους, βγαίνουμε από τα μνημόνια, αλλά και γιατί ανοίγει ταυτόχρονα ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ονοματολογικού.

Είμαι πεπεισμένος ότι έχει έρθει πλέον η ώρα να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις, ώστε να δικαιώσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως ηγετικής δύναμης στα Βαλκάνια αλλά και ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Πρόκειται για μια πρόκληση οικονομική αλλά και γεωπολιτική. Η Ελλάδα, τόσο στην οικονομία όσο και στην εξωτερική πολιτική, πρέπει να εμπεδώσει μια νέα δυναμική φυσιογνωμία. Αυτή μιας σύγχρονης δημοκρατικής χώρας, που επενδύει στην ανάπτυξη, την ειρήνη και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Μιας χώρας που προοδεύει και λύνει προβλήματα.

Η κυβέρνηση έχει και τη βούληση αλλά και την ικανότητα να εγγυηθεί αυτή την πορεία.

Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, προσώρας, κρατά μια αμήχανη και ανεύθυνη στάση. Δεν αναγνωρίζει τις ιστορικές της ευθύνες για τη μη επίλυση του προβλήματος, ταυτόχρονα όμως ούτε και τη θετική παρακαταθήκη του Βουκουρεστίου το 2008.

Ελπίζω, σύντομα θα κατανοήσουν ότι ένα εθνικής σημασίας ζήτημα δεν προσφέρεται για μικροκομματικά παιχνίδια, ώστε, αν υπάρξει προοπτική λύσης, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ευρύτατης κοινοβουλευτικής συναίνεσης

Η εκτίμηση ότι η βρισκόμαστε κοντά σε επίλυση του θέματος της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής  Δημοκρατίας της Μακεδονίας καταγράφεται και στον γερμανικό τύπο  αλλά και από τον ειδικό διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Διπλωματικοί κύκλοι ανέφεραν ότι το ζήτημα που απασχολεί δεόντως τη διεθνή διπλωματία διότι «η διαμάχη για την ονομασία της ΠΓΔΜ έχει γεωπολιτικές διαστάσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τη συγκεκριμένη περιοχή. Το κλίμα αισιοδοξίας έχει ενισχυθεί και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ  που εξέφρασε την πεποίθηση για δυνατή λύση και  μίλησε για δημιουργία «φιλικής ατμόσφαιρας» και «αισιοδοξίας» που θα διαμορφώσουν «ευνοϊκό κλίμα για να επιλυθεί επιτέλους το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με τη συνταγματική μας ονομασία».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δράση της κυβέρνησης των Σκοπίων για τον τερματισμό ενός αδιεξόδου 25 ετών για την ονομασία της ΠΓΔΜ και ελπίζει να δει εκ μέρους της κυβέρνησης Ζάεφ «συγκεκριμένα αποτελέσματα», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν στην ιστοσελίδα EURACTIV.com

«Η διατήρηση καλών σχέσεων μεταξύ των γειτόνων, συμπεριλαμβανομένης μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης μέσω διαπραγμάτευσης στο ζήτημα του ονόματος, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει ουσιαστική», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας ανέφερε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1: «Και φθάνουμε στο 2007 που ήταν η θέση του Κώστα του Καραμανλή. Είναι σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό… Αυτή είναι και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Όλου του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και Υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ δηλώνει: «Δεν τελειώνουμε, όπως μας καθησυχάζουν, οι κυβερνητικοί παράγοντες, με το όνομα, ακόμα κι αν εισακουστεί μετά από 25 χρόνια το ΚΚΕ κι επιλεγεί ένα όνομα για όλες τις χρήσεις, που στην περίπτωση που έχει το όνομα “Μακεδονία” ή “Μακεδονικό” αυτό να έχει αποκλειστικά και μόνο γεωγραφικό προσδιορισμό.
Η παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας μας στα Σκόπια καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνιστά εθνική μειοδοσίας, υποστηρίζει η Χρυσή Αυγή.

Τη λύση της σύνθετης ονομασίας για τα Σκόπια προκρίνει ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Κατσιαντώνης, σε αντίθεση με την κεντρική θέση του κόμματός του, το οποίο τάσσεται κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία».

Έντονο το πρόγραμμα
Εντονες προβλέπεται να είναι μέχρι το καλοκαίρι οι επαφές και οι συνομιλίες για την επίλυση της ονομασίας των Σκοπίων.
Κρίσιμοι σταθμοί, μεταξύ άλλων, μπορούν να θεωρηθούν οι εξής,  στο δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δυο πλευρών

ΑΘΗΝΑ -ΤΡΙΤΗ 9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Φτάνει στην Αθήνα ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αρμόδιος για τις σχέσεις με την ΕΕ, B. Osmani  όπου θα έχει επαφές με την ηγεσία του ΥΠΕΞ. Η συζήτηση θα εστιασθεί και σε ευρωπαϊκά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

ΣΚΟΠΙΑ 17- 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ – ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ.Γ. ΝΑΤΟ
Σύμφωνα με τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης , επίσκεψη στην ΠΓΔΜ θα πραγματοποιήσει στις 17 και 18 Ιανουαρίου ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, τη στιγμή που εντείνονται οι προσπάθειες για επίλυση του ονοματολογικού.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ -ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 
Συνάντηση Μάθιου Νίμιτς με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και των Σκοπίων.
Οι επαφές μεταξύ  των κ. Νίμιτς – Βασιλάκη και Ναουμόφτσκι,  αναμένεται να πυκνώσουν το επόμενο διάστημα. Η επόμενη συνάντηση των τριών χωρίς να έχει κλείσει ημερομηνία είναι για το Φεβρουάριο.

ΣΟΦΙΑ – 17 ΜΑΙΟΥ 
Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. με θέμα τα  Δυτικά Βαλκάνια. Εδώ αναμένονται επαφές για το ζήτημα μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εμπλεκόμενων μερών στην επίλυση του Σκοπιανού.

Βρυξέλλες  11 – 12 Ιουλίου 2018-  ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Στην σύνοδο αυτή εφόσον έχουν καρποφορήσει οι συνομιλίες και έχει βρεθεί μια κοινά αποδεκτή ονομασία θα ανοίξει η πόρτα για την ένταξη των Σκοπίων στη συμμαχία, σε διαφορετική περίπτωση η πόρτα θα παραμείνει κλειστή.
Ο δρόμος είναι μακρύς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kleista sxoleia 2022
Συναγερμός στα Άνω Λιόσια: Βρέθηκε αδέσποτη σφαίρα σε προαύλιο Δημοτικού Σχολείου
Ο διευθυντής αφού εντόπισε τη βολίδα αγνώστου διαμετρήματος, την παρέδωσε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα
Συναγερμός στα Άνω Λιόσια: Βρέθηκε αδέσποτη σφαίρα σε προαύλιο Δημοτικού Σχολείου
εκπαιδευτικοσ
ΣΑΤΕΑ: «Αποκλεισμός των εκπαιδευτικών ΠΕ71 από την πρόσκληση του ΙΕΠ»
«Θα ήταν σοβαρή παράλειψη η μη συμμετοχή και εκπαιδευτικών ΠΕ71 οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι σε θέματα προσαρμογής αναλυτικών προγραμμάτων όλων των...
ΣΑΤΕΑ: «Αποκλεισμός των εκπαιδευτικών ΠΕ71 από την πρόσκληση του ΙΕΠ»
eidiki_agogi_4.jpg
Σχετικά με την μετακίνηση εκπαιδευτικού από τη Γενική στην Ειδική Αγωγή
«Είναι η καλύτερη απόδειξη ότι είναι και η ΔΔΕ συνυπεύθυνη για το γεγονός ότι οι μαθητές, και μάλιστα της Ειδικής Αγωγής, δε διδάσκονται όλα τα...
Σχετικά με την μετακίνηση εκπαιδευτικού από τη Γενική στην Ειδική Αγωγή