Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Μαύρη επέτειος: Σαν σήμερα οι ΗΠΑ και η Βρετανία εισβάλλουν στο Ιράκ


Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 20 Μάρτιος, 2017 - 17:07 | Στην Κατηγορία:

Στις 4:35 ώρα Ελλάδος

Μία ημέρα σαν σήμερα το, στις 20 Μαρτίου του 2003, στις 4:35 (ώρα Ελλάδος), ξεκινά η εισβολή των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Ιράκ.

Η αρχική επίθεση με πυραύλους είχε ως στόχους υψηλόβαθμα στελέχη της ιρακινής κυβέρνησης. Βαγδάτη, Βασόρα και πετρελαιοπηγές ήταν οι πρώτες περιοχές που επλήγησαν.

Σαράντα λεπτά μετά την επίθεση, ο πρόεδρος Μπους εμφανίσθηκε στο "Οβάλ Γραφείο" και απηύθυνε διάγγελμα προς τον λαό των ΗΠΑ, με το οποίο ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις άρχισαν την πρώτη φάση των επιχειρήσεων εναντίον του Ιράκ, προειδοποιώντας, παράλληλα, ότι ο πόλεμος μπορεί να είναι πιο δύσκολος απ`ότι προβλέπουν ορισμένοι.

"Αυτές είναι οι πρώτες φάσεις μίας ευρείας και οργανωμένης επιχείρησης", ανακοίνωσε ο Τζορτζ Μπους. "Κατόπιν εντολών μου, οι συμμαχικές δυνάμεις άρχισαν να πλήττουν επιλεγμένους στόχους στρατιωτικής σημασία", πρόσθεσε.

Λίγες ώρες αργότερα, ο ιρακινός ηγέτης Σαντάμ Χουσεΐν εμφανίστηκε στην τηλεόραση και στο μήνυμά του χαρακτήρισε τον πρόεδρο Μπους "εγκληματία". Ο Ιρακινός πρόεδρος, στο διάγγελμά του, απηύθυνε έκκληση στον λαό της χώρας του για "αντίσταση", υποσχέθηκε "τη νίκη εναντίον των εισβολέων" και τόνισε ότι "ο εχθρός θα ταπεινωθεί".

Η ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε ότι συνολικά από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς έχουν σκοτωθεί τέσσερις ιρακινοί στρατιώτες και έχουν τραυματιστεί πέντε, ενώ, αξιωματούχος του ιρακινού υπουργείου Ενημέρωσης ανακοίνωσε ότι μεγάλος αριθμός αμάχων τραυματίσθηκε, κατά τη διάρκεια των πρώτων αμερικανικών βομβαρδισμών εναντίον της Βαγδάτης.

Και ενώ όλα αυτά βρισκόταν σε εξέλιξη, ένα τεράστιο αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ξετυλίζονταν σε ολόκληρο τον κόσμο. Μαζικές διαδηλώσεις, ακόμη και σε ΗΠΑ και Βρετανία, ξέσπασαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις, με εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου να καταδικάζει και να καταγγέλλει την αμερικανική πολιτική.

Ο βασικός λόγος της εισβολής ΗΠΑ και Βρετανίας στο Ιράκ ήταν οι πληροφορίες για ένα τεράσΛίγο αργότερα επιβεβαιώνεται περίτρανα ότι δεν υπήρχε καμία απόδειξη για κάτι τέτοιο.

Η εισβολή των ΗΠΑ και της Βρετανίας σε άλλη χώρα ήταν η τρίτη κατά σειρά. Είχε προηγηθεί η εισβολή του ΝΑΤΟ, στην πρώην Γιουγκοσλαβία, το 1998, και η αντίστοιχη εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν το 2001.


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα