Thumbnail
Κεντρική φωτο: Εικόνα από το χώρο κράτησης των 44 προσφύγων στο Ρέθυμνο | Φωτογραφία: Goodnet.gr

Συντάκτης: Μάριος Διονέλλης

Την πρόθεσή τους να υποβάλλουν αιτήσεις ασύλου στη χώρα μας εκδήλωσαν οι 38 από τους 44 πρόσφυγες κουρδικής καταγωγής που βρίσκονται από την περασμένη Παρασκευή στο Λιμενερχείο Ρεθύμνου μετά τη διάσωσή τους στα νησάκια Παξιμάδια στη νότια Κρήτη. Συγκεκριμένα, αίτημα παροχής διεθνούς προστασίας υπέβαλλαν 31 ενήλικες οι οποίοι συνοδεύουν και 7 παιδιά. 

Την Πέμπτη μετέβη στο χώρο κράτησής τους εκπρόσωπος του Γραφείου Ασύλου Ηρακλείου η οποία τους ενημέρωσε για τη διαδικασία υποβολής του αιτήματος ενώ σε συνεννόηση με την αστυνομία του δόθηκαν υπεύθυνες δηλώσεις τις οποίες καλούνται να υποβάλλουν προς την τοπική αστυνομική διεύθυνση. Στη συνέχεια αναμένεται τα αιτήματα αυτά να αναρτηθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα της διεύθυνσης αλλοδαπών και κατόπιν να ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης για κάθε έναν ξεχωριστά.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα άμεσο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί είναι η μεταφορά των ανθρώπων αυτών στο Ηράκλειο  καθώς το Γραφείο Ασύλου έχει μεν αρμοδιότητα για όλη την Κρήτη αλλά δεν διαθέτει υπηρεσιακό όχημα μετακίνησης των υπαλλήλων ώστε να μεταβούν στο Ρέθυμνο για να πραγματοποιήσουν τη σχετική διαδικασία.

Ωστόσο, με δεδομένη την βούληση των προσφύγων να υποβάλλουν αίτημα ασύλου, παρέχονται διαβεβαιώσεις  πως δεν θα μεταφερθούν σε προαναχωρησιακό κέντρο ή άλλο hot spot οπουδήποτε στην Ελλάδα, όπως έγινε με την προηγούμενη καραβιά των 79 προσφύγων από το Ηράκλειο. Όπως εξηγούν στην «Εφ.Συν.» πηγές της Υπηρεσίας Ασύλου αλλά και μέλη του δικηγορικού συλλόγου, οι υπεύθυνες δηλώσεις που υποβάλλουν οι μετανάστες στην ουσία καθιστούν ανίσχυρα τα σημειώματα απέλασης που τους έχουν ήδη επιδοθεί από την αστυνομία. 

Οι αιτήσεις παροχής διεθνούς προστασίας που υποβάλλουν οι πρόσφυγες Οι αιτήσεις παροχής διεθνούς προστασίας που υποβάλλουν οι πρόσφυγες

Ιδιαίτερο ζήτημα έχει προκύψει με την επανένωση δύο οικογενειών. Οι σύζυγοι δύο εκ των γυναικών που περιλαμβάνονται στους 44 πρόσφυγες έχουν ήδη καταφθάσει από τη Βρετανία (όπου ζουν μόνιμα και νόμιμα) και ζητούν να αφεθούν ελεύθερες ώστε να φιλοξενηθούν σε χώρο που έχουν βρει οι ίδιοι και κατόπιν να προχωρήσει η διαδικασία της επανένωσης, αίτημα που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αποδεκτό. 

Επίσης, μεταξύ των μεταναστών βρίσκονται και δύο ασυνόδευτοι ανήλικοι, για τους οποίου ςδεν έχει ακόμα διευκρινιστεί η διαδικασία που θα ακολουθηθεί. 

«Άφαντοι» δήμοι και περιφέρεια

Οι συνθήκες διαμονής των 44 ανθρώπων στο λιμεναρχείο Ρεθύμνου είναι εντελώς ακατάλληλες και γίνονται συνεχείς εκκλήσεις για να βρεθεί κάποιος χώρος που μπορούν να φιλοξενηθούν αξιοπρεπώς. «Άφαντοι» παραμένουν ο Δήμος και η αντιπεριφέρεια  Ρεθύμνου όπως καταγγέλλουν τα μέλη των συλλογικοτήτων που συνδράμουν με κάθε μέσο τους πρόσφυγες.

Εικόνα από το χώρο κράτησης των 44 προσφύγων στο Ρέθυμνο Εικόνα από το χώρο κράτησης των 44 προσφύγων στο Ρέθυμνο

Το θέμα της εξεύρεσης χώρου έχει γίνει "μπαλάκι" μεταξύ των δήμων και της αντιπεριφέρειας η οποία ζητά να υποδειχθεί κάποιο κατάλληλο οίκημα σε οποιοδήποτε σημείο της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου. από την πλευρά τους οι δήμοι και κυρίως ο δήμος Ρεθύμνου επικαλούνται αδυναμία εξεύρεσης οποιουδήποτε κτιρίου που θα μπορούσε να φιλοξενήσει τους 44 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και 7 παιδιά. 

Πηγή: efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα