Thumbnail
Μια απόλαυση του καλοκαιριού (για τους «εγκλωβισμένους» στην Αθήνα)

Athens Open Air Film Festival 

Το καλοκαιρινό αδερφάκι των Νυχτών Πρεμιέρας έφτασε αισίως στην όγδοη διοργάνωσή του και περιλαμβάνει φέτος ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα που εκτείνεται στους τρεις καλοκαιρινούς μήνες, μετατρέποντας σε θερινά σινεμά πλατείες, άλση και άλλα όμορφα σημεία της πόλης. Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις προβολές και οι θεατές μοιάζουν με μεγάλη παρέα, καθώς καταλαμβάνουν κάθε φορά όλες τις διαθέσιμες καρέκλες, αλλά δεν διστάζουν να αράξουν και σε αυτοσχέδια καθίσματα, παγκάκια ή στο έδαφος με μια μπίρα ανά χείρας.

Στο φετινό πρόγραμμα ξεχωρίζουμε την προβολή του Μικρού Δραπέτη, της πρώτης ταινίας του Σταύρου Τσιώλη που συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια στο ελληνικό σινεμά (25/6, Σινέ Ριβιέρα), το Βαγόνι Δολοφόνων, το ντεμπούτο του Κώστα Γαβρά από το 1965 (6/7, Σινέ Ριβιέρα), την Οικογένεια Τένενμπαουμ του αγαπημένου στο ελληνικό κοινό Γουές Άντερσον (11/7, Τεχνόπολη), τον θρυλικό Στοιχειωμένο Πύργο (1963) του Ρόμπερτ Γουάιζ, που θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες τρόμου όλων των εποχών (13/7, Άλσος Πετραλώνων), το Γουίκεντ (1967) του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, που θα προβληθεί την ημέρα της Εθνικής Γιορτής της Γαλλίας (14/7, Τρένο στο Ρουφ), το Fight Club του Ντέιβιντ Φίντσερ, μία από τις πιο επιδραστικές ταινίες της τελευταίας εικοσαετίας (25/7, προαύλιος χώρος θεάτρου Λυκαβηττού), τις αξέχαστες Ξέφρενες Νύχτες, δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Πολ Τόμας Άντερσον (27/7, παραλία Αγίου Κοσμά), τον Άρχοντα των Μυγών (1963) του Πίτερ Μπρουκ, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του νομπελίστα Γουίλιαμ Γκόλντινγκ, και, φυσικά, την πρώτη στα χρονικά κινηματογραφική προβολή στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου της Ηλέκτρας του Μιχάλη Κακογιάννη (30/6). 

Ξαφνικά φέτος το καλοκαίρι

Στην έβδομη διοργάνωσή του φτάνει όμως και το «Ξαφνικά φέτος το καλοκαίρι», το κινηματογραφικό φεστιβάλ που επιμελείται ο κριτικός κινηματογράφου και ιδρυτής του site freecinema.gr Ηλίας Φραγκούλης. Από τις 12 Ιουλίου και για μία εβδομάδα ο θερινός κινηματογράφος Ριβιέρα στα Εξάρχεια θα προβάλλει κλασικές ταινίες από το παρελθόν, cult και σπάνιες δημιουργίες, επιλεγμένες μία προς μία με στόχο την ομαδική διασκέδαση του σινεφίλ κοινού της πόλης αλλά και μια άτυπη «εκπαίδευση» των μη μυημένων θεατών. 

Εν αναμονή της ανακοίνωσης του φετινού προγράμματος, αξίζει να αναφέρουμε ότι η έναρξη θα γίνει με μια ταινία που έχει δημιουργήσει μεγάλο word of mouth από την πρεμιέρα της στο πρόσφατο φεστιβάλ South by Southwest στο Τέξας. Η περιπέτεια φαντασίας Upgrade του Λι Γουανέλ υπόσχεται μια προβολή που θα μας μείνει αξέχαστη.   

Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου 

Έπειτα από την επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης, το θερινό Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου επιστρέφει στους κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών με τέσσερις δωρεάν προβολές που δεν θέλουμε να χάσουμε: Άγριος Πλανήτης (1973) του Ρενέ Λαλού, ένα αλληγορικό sci-fi animation που κέρδισε ειδικό βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών εκείνης της χρονιάς (19/6), Τρία Χρώματα: Η Μπλε Ταινία (1993) του Κριστόφ Κισλόφσκι, το πρώτο μέρος της κλασικής πλέον Tριλογίας των Xρωμάτων του μεγάλου Πολωνού σκηνοθέτη με πρωταγωνίστρια τη Ζιλιέτ Μπινός (4/7), Casque d' or (1952) του Ζακ Μπεκέρ με τη Σιμόν Σινιορέ, που μας μεταφέρει στην Μπελ Επόκ (19/7), και Jules & Jim (1961) του Φρανσουά Τριφό, μια υπέροχη στιγμή της Νουβέλ Βαγκ με πρωταγωνίστρια την πρόσφατα εκλιπούσα Ζαν Μορό (7/9).   

Sssh! Silent Movies  

H πρωτότυπη ιδέα του Bios είναι και φέτος εδώ και καλεί το κοινό να απολαύσει κλασικές κινηματογραφικές στιγμές στις σεζλόνγκ της ταράτσας με τη χρήση ακουστικών και την επιλογή του πρωτότυπου ήχου της ταινίας ή ενός ειδικά σχεδιασμένου γι' αυτήν DJ set.   Το φετινό πρόγραμμα, που επιμελείται ο Γιώργος Δημητρακόπουλος, είναι αφιερωμένο στις πόλεις και η επόμενη προγραμματισμένη προβολή είναι το Do the right thing (1989) του Σπάικ Λι. 

Πηγή: Lifo

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκπαιδευτικοσ
ΣΑΤΕΑ: «Αποκλεισμός των εκπαιδευτικών ΠΕ71 από την πρόσκληση του ΙΕΠ»
«Θα ήταν σοβαρή παράλειψη η μη συμμετοχή και εκπαιδευτικών ΠΕ71 οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι σε θέματα προσαρμογής αναλυτικών προγραμμάτων όλων των...
ΣΑΤΕΑ: «Αποκλεισμός των εκπαιδευτικών ΠΕ71 από την πρόσκληση του ΙΕΠ»
eidiki_agogi_4.jpg
Σχετικά με την μετακίνηση εκπαιδευτικού από τη Γενική στην Ειδική Αγωγή
«Είναι η καλύτερη απόδειξη ότι είναι και η ΔΔΕ συνυπεύθυνη για το γεγονός ότι οι μαθητές, και μάλιστα της Ειδικής Αγωγής, δε διδάσκονται όλα τα...
Σχετικά με την μετακίνηση εκπαιδευτικού από τη Γενική στην Ειδική Αγωγή
thrania-sxoleio-intime-4-768x480.jpg
Πέλλα: Μαθητής Γυμνασίου κατηγορείται ότι έβρισε και απείλησε συνομήλική του μέσα στο σχολείο
15χρονη μαθήτρια γυμνασίου κατήγγειλε στις 9 Απριλίου στο Αστυνομικό Τμήμα Σκύδρας, ότι συνομήλικός της την απείλησε και την εξύβρισε
Πέλλα: Μαθητής Γυμνασίου κατηγορείται ότι έβρισε και απείλησε συνομήλική του μέσα στο σχολείο