Thumbnail
«Οι μετατιθέμενοι υπάλληλοι δεν δύναται υπηρεσιακά να στεγαστούν και δεν υπάρχει στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης αυτών καθώς και ότι επιδιώκεται σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς (ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές) να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για τη στέγαση του προσωπικού». 

Αυτή ήταν, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, η απάντηση του γραφείου του Πρωθυπουργού στην επιστολή τους με την οποία ζητούσε την άμεση αναστολή των μετακινήσεων υπαλλήλων προς τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Ειδικότερα η ΠΟΕΥΠΣ σημειώνει σε ανακοίνωση της ότι «επί του εγγράφου μας αυτού λάβαμε την από 19.04.2017 απάντηση του Σταύρου Παναγιωτίδη, Προϊσταμένου του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών Πρωθυπουργού με την οποία μας γνωστοποιείται το ήδη γνωστό, ότι οι μετατιθέμενοι υπάλληλοι δεν δύναται υπηρεσιακά να στεγαστούν και δεν υπάρχει στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης αυτών καθώς και ότι επιδιώκεται σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς (ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές) να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για τη στέγαση του προσωπικού. 

Τέλος, μας βεβαιώνουν ότι στο «προσεχές μέλλον» θα ληφθούν όλες οι δυνατές πρωτοβουλίες ώστε να υπάρχουν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες των εργαζομένων εκεί».

Και προσθέτει ότι στην ανακοίνωση δεν προσδιορίζονται ούτε ποιές θα είναι «όλες οι δυνατές πρωτοβουλίες», ούτε οριοθετείται χρονικά η έννοια του «προσεχούς μέλλοντος».

Μέχρι όμως να λυθεί το ζήτημα, οι πυροσβέστες σε Μύκονο-Σαντορίνη αναγκάζονται να κοιμούνται στα πατώματα, μέσα σε αυτοκίνητα, στα ξερχαβαλωμένα ασθενοφόρα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και σε φουσκωτά στρώματα από τα... «Jumbo». Τους παρέδωσαν ληγμένες αναπνευστικές συσκευές, οχήματα με λιωμένα λάστιχα και σοβαρά μηχανικά προβλήματα, ενώ οι πυροσβέστες ως άλλοι επαίτες βρέθηκαν να παρακαλούν τους εστιάτορες για ένα πιάτο φαΐ σε λογικές τιμές. 

Η Ομοσπονδία των πυροσβεστών επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «τα συμφέροντα όμως της Fraport εξυπηρετήθηκαν σε μια νύχτα» και κάλεσε τις «Πρωτοβάθμιες Ενώσεις και τους πυροσβεστικούς υπαλλήλους στο «άμεσο μέλλον» να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα και εγρήγορση».

Ζώντας σε νησιά πολυτελείας με μισθούς φτώχειας

Είναι γνωστό ότι τόσο στη Μύκονο όσο και στη Σαντορίνη υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη διαμονή των υπαλλήλων που στελεχώνουν τις διοικητικές υπηρεσίες των δασκάλων, των γιατρών και των αστυνομικών. 

Τόσο οι Μυκονιάτες όσο και οι Σαντορινιοί δεν είναι διατεθειμένοι να νοικιάσουν τα δωμάτιά τους με τον μήνα, καθώς προσδοκούν σημαντικά έσοδα από την ενοικίασή τους σε τουρίστες που τους πληρώνουν με τη βραδιά - φτάνουν να κερδίζουν έως και 200 ευρώ το βράδυ, χωρίς μάλιστα να κόβουν απόδειξη.

Οσοι δέχονται να τα νοικιάσουν με τη σεζόν ζητάνε, π.χ., 8.000 ευρώ για διαμέρισμα 30 τ.μ., ενώ απαιτούν το μεγαλύτερο ποσό μπροστά ως προκαταβολή (6.000-7.000 ευρώ), χωρίς όμως να συνάπτουν συμβόλαια. 

Μάλιστα κάποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν διστάζουν να παραδεχτούν τις παρανομίες τους διά τηλεφώνου, εξηγώντας στους ενδιαφερόμενους ενοικιαστές ότι «έχουμε ένα χωράφι μέσα στο οποίο χτίσαμε τέσσερα παράνομα δωμάτια» και ως εκ τούτου δεν μπορούν να καταθέσουν συμβόλαιο στην Εφορία. 

Ομως ο πενταετούς υποχρέωσης πυροσβέστης που λαμβάνει μισθό 750 ευρώ, αλλά και ο μόνιμος, που παίρνει μισθό 1.050 ευρώ, δεν μπορούν να διαθέσουν τα χρήματα που τους ζητούν. Ετσι κατέληξαν να κοιμούνται στο πάτωμα ή μέσα στα οχήματα που τους παραχωρήθηκαν, όπως π.χ. στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, όπου οι πυροσβέστες κοιμούνται εδώ και μία βδομάδα στο φορείο του αχρηστευμένου ασθενοφόρου της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Εκεί, λοιπόν, η κατάσταση περιγράφεται ως δραματική.

Tέλος να σημειωθεί πως ούτε ο εξοπλισμός κρίνεται επαρκής, καθώς ο αέρας στις φιάλες της φωτογραφίας έχει λήξει από το 2011!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑ
ΣΔΘΕ ΕΚΠΑ: Ένα ακόμη βήμα προς την κατάργηση της δημοκρατίας στο Πανεπιστήμιο και στη Σχολή μας
Ανακοίνωση του Συλλόγου Διδασκόντων Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ
ΣΔΘΕ ΕΚΠΑ: Ένα ακόμη βήμα προς την κατάργηση της δημοκρατίας στο Πανεπιστήμιο και στη Σχολή μας