Thumbnail
Προτείνεται η αναζήτηση πειθαρχικών ευθυνών

Στη δημοσιότητα δόθηκε το τελικό πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, Μαρίας Παπασπύρου, για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα, τον Νοέμβριο του 2017.

Η δυνατή βροχόπτωση που προκάλεσε τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική κόστισε τη ζωή σε 23 ανθρώπους, ενώ οι καταστροφές που προκλήθηκαν στις περιουχίες ήταν τεράστιες.

Στο πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης προτείνεται η αναζήτηση πειθαρχικών ευθυνών για υπαλλήλους  των δημοσίων και δημοτικών υπηρεσιών, αλλά και αιρετούς του Δήμου Μάνδρας. Για τον σκοπό αυτό όμως θα πρέπει να διενεργηθεί Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση.

Αναλυτικά το πόρισμα:

Μετά το πλημμυρικό φαινόμενο της 15ης/11/2017 στη Δυτική Αττική,την εντολή της Γ.Ε.Δ.Δ. με την οποία συνεστήθη μικτό κλιμάκιο ελέγχου, την ενδιάμεση έκθεση ελέγχου του Δεκεμβρίου 2017, υπεβλήθη την Παρασκευή 29/6/2018 η τελική έκθεση ελέγχου.

Σε αυτήν προτείνεται η αναζήτηση πειθαρχικών ευθυνών για υπαλλήλους δημοσίων και δημοτικών υπηρεσιών και αιρετούς του Δήμου Μάνδρας, που θα αναγνωριστούν μετά από διενέργεια Προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης.

Από τα κυριότερα συμπεράσματα της έκθεσης επισημαίνεται ότι:

α) Οι διαδικασίες υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι σύντομες.

β) Το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας των Λεκανών Απορροής Ποταμών δεν κατέδειξε το μέγεθος του προβλήματος είτε λόγω περιορισμένων διαθέσιμων στοιχείων ή της μοναδικότητας του φαινομένου της 15η/11/2017.

γ) Υπήρξε μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ εμπλεκόμενων υπηρεσιών, αλλά δεν αξιολογήθηκε ο βαθμός του επείγοντος των αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή.

δ) Το πλημμυρικό φαινόμενο της 15η/11/2017 δημιούργησε την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης ζημιών στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας Θηβών.

ε) Διαπιστώθηκε η ανάγκη οριοθέτησης ρεμάτων στην περιοχή συλλογής αξιόπιστων υδρολογικών δεδομένων και επικαιροποίησης του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας.

στ) Υπήρχαν αυθαίρετες κατασκευές του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα σε ορισμένες περιπτώσεις μέσα στην κοίτη των ρεμάτων.

Στις κυριότερες προτάσεις της έκθεσης για την πρόληψη φαινομένων πλημμύρας περιλαμβάνονται τα εξής:

1) Οριοθέτηση των ρεμάτων της περιοχής για την διαφύλαξη της κοίτης τους και την απρόσκοπτη ροή των υδάτων.

2) Σήμανση της κοίτης ώστε να απαγορευτεί και να ελέγχεται η καθ’οιονδήποτε τρόπο παρέμβαση ή απόθεση προϊόντων εντός αυτής.

3) Μακροχρόνιες εργολαβικές συμβάσεις συντήρησης καθαρισμού ρεμάτων.

4) Έργα ορεινής υδρονομίας.

5) Άμεση αποκατάσταση των ζημιών της ΠΕΟΕΘ

6) Αναθεώρηση και επικαιροποίηση του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Αττικής.

7) Κατάρτιση Στρατηγικού Σχεδίου Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας.

8) Τοποθέτηση και λειτουργία συστημάτων ειδοποίησης του κοινού.

9) Χρήση Συστημάτων Υποστήριξης Αποφάσεων (Σ.Υ.Α.) για τηνυποβοήθηση της συμμετοχής πολιτών και πολιτικών στη λήψη αποφάσεων στο πλαίσιο διαχείρισης των πλημμυρών.

10) Επικαιροποίηση και εφαρμογή διατάξεων αστυνόμευσης των ρεμάτων.

11) Να δοθεί αρμοδιότητα αστυνόμευσης ρεμάτων και στην Αστυνομία και την Δημοτική Αστυνομία για εντός σχεδίου περιοχές.

12) Σύντμηση χρόνου εκδίκασης υποθέσεων αυθαιρέτων κατασκευών σε κοίτες ρεμάτων.

13) Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων υπαγωγής αυθαιρέτων κατασκευών στις διατάξεις του Ν.4495/2017 που βρίσκονται σε παραρεμάτιες περιοχές μη οριοθετημένων ρεμάτων.

14) Επίσπευση απαιτούμενων ενεργειών για τη δημοπράτηση και υλοποίηση του έργου εκτροπής χειμάρρου Αγ. Αικατερίνης και διευθέτησης του χειμάρρου Σούρες.

15) Μελέτη και υλοποίηση του τμήματος του έργου εντός της επέκτασης του σχεδίου πόλεως Μάνδρας του 2003 και του έργου εισόδου στον αγωγό της οδού Κοροπούλη.

16) Σύνταξη οριστικής μελέτης διευθέτησης και του υπολοίπου τμήματος του χειμάρρου Σούρες.

17) Μελέτη και υλοποίηση του έργου βελτίωσης Παλαιάς Εθνικής Οδού Ελευσίνας Θηβών με διευθέτηση του παρακείμενου χειμάρρου. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα