Thumbnail
Τα ελληνικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα να καλύψουν της έκτακτες δαπάνες τους, ακόμα και να πληρώσουν τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ στην ώρα τους. 

Τα στοιχεία αυτά, εμπεριέχονται στην ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, από τα οποία προκύπτει σημαντική φτωχοποίηση ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού ενώ παράλληλα διογκώνονται οι ανισότητες ανάμεσα στους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. 

Ειδικότερα, η έκθεση δείχνει ότι το ποσοστό των πολιτών που καθυστερούν να καταβάλλουν τις έκτακτες δαπάνες τους, σχεδόν διπλασιάζεται από το 28,2% το 2010 σε 53,4% το 2015. Επίσης, η αδυναμία πληρωμής λογαριασμών ΔΕΚΟ από 18,8% που ήταν το 2010, εκτινάχθηκε στο 42% το 2015. Επιπλέον, αυξήθηκε και το ποσοστό των νοικοκυριών που δεν καταβάλλουν εμπρόθεσμα τόκους και ενοίκια , από 10,2% το 2010, σε 14,3% το 2015. Όλα τα παραπάνω δείχνουν, σύμφωνα με τους επιστήμονες της ΓΣΕΕ, ότι τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν μειώσει σημαντικά τα διαθέσιμα εισοδήματά τους, ενώ έχει καταρρεύσει και η αποταμίευση που είχε γίνει όλα τα προηγούμενα έτη. 

Εντύπωση όμως προκαλεί και το στοιχείο που δείχνει ότι είναι σημαντικά υψηλότερο το ποσοστό των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα (51,6%) που λαμβάνει μηνιαίες αποδοχές, κάτω από 800 ευρώ, συγκριτικά με όσους εργάζονται στο δημόσιο (11%). Μάλιστα, από τα στοιχεία του ΙΝΕ ΓΣΕΕ προκύπτει ότι περισσότεροι από τους μισούς δημόσιους υπαλλήλους, εισπράττουν πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα (54,4%) 

Όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν με τα στοιχεία που δείχνουν ότι, παρά το γεγονός πως η ΕΛΣΤΑΤ τοποθετεί την ανεργία στο γ’ τρίμηνο του 2016, στο 22,6%, τα πραγματικά στοιχεία, την εκτοξεύουν στο 29,6%. Οι μακροχρόνια άνεργοι φτάνουν το 70%, ενώ οι άνεργοι ηλικίας 15 – 24 ετών φτάνουν στο 44,2% και 25 – 29 ετών στο 33,2%. 

Με βάση τα παραπάνω το ΙΝΕ ΓΣΕΕ θεωρεί ότι ενδεχόμενη περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στις ανιστότητες μεταξύ των εργαζομένων και όχι μόνο. 

Αναφορικά με τον δείκτη φτώχειας που παρουσίασε η Έκθεση, διαπιστώνεται αύξηση από το 27,7% το 2010, στο 35,7% το 2015. Την ίδια περίοδο τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 14,3% κατέγραψε η φτώχεια στους άνεργους, όπως είναι φυσικό. Εντύπωση προκαλεί και στο στοιχείο ότι πλησίασε το 18% το ποσοστό φτώχειας στους μισθωτούς εργαζόμενους.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panellinies panelladikes
Πανελλήνιες 2024: Τι ρόλο παίζει ο βαθμός του Λυκείου για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο;
Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2024: Πόσο μετράει ο βαθμός του Λυκείου για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο; Μάϊου 
Πανελλήνιες 2024: Τι ρόλο παίζει ο βαθμός του Λυκείου για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο;
foto_education_pencils_molivia.jpg
Η διδασκαλία της Έκθεσης στο νέο Λύκειο: Από την έκθεση ιδεών στις ήπιες γλωσσικές δεξιότητες της αγοραίας κουλτούρας του ΟΟΣΑ
Το παρακάτω είναι εισήγηση στην εκδήλωση της Ένωσης Φιλολόγων Ν. Ηρακλείου με θέμα «Η διδασκαλία των γλωσσικών μαθημάτων στο Λύκειο»
Η διδασκαλία της Έκθεσης στο νέο Λύκειο: Από την έκθεση ιδεών στις ήπιες γλωσσικές δεξιότητες της αγοραίας κουλτούρας του ΟΟΣΑ