Thumbnail
Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων

Στις 14 και 15 Δεκεμβρίου του 2017, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) κατέθεσε (στο πλαίσιο διήμερων κινητοποιήσεών του) στο ΑΣΕΠ, στο υπουργείο Πολιτισμού και στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, την επίσημη και τεκμηριωμένη καταγγελία του ενάντια στην παράνομη και δυνάμει φωτογραφική προκήρυξη 16Κ/2017 του ΑΣΕΠ η οποία αφορά στην πλήρωση τακτικού προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Παρά την καταγγελία του ΣΕΚΑ που ζητούσε ρητώς την απόσυρση και την «ανακοινοποίηση της προκήρυξης στο ορθόν», οι δέκτες της καταγγελίας επέλεξαν να σφυρίξουν, και συνεχίζουν να σφυρίζουν, αδιάφορα, ενώ επέτρεψαν να «τρέξει» κανονικότατα η προκήρυξη μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2018.

Ο ΣΕΚΑ παραχώρησε στις 7 Φεβρουαρίου 2018 Συνέντευξη Τύπου καταγγέλλοντας την «προκήρυξη της ντροπής» σημειώνοντας ότι το υπουργείο Πολιτισμού, 10 και πλέον χρόνια μετά την προηγούμενη προκήρυξή του για λίγες (περί τις 40) μόνιμες θέσεις αρχαιολόγων, έκρινε πως τώρα οι ανάγκες του περιορίζονται σε επιπλέον …34, λιγότερο από 0,6 μόνιμους αρχαιολόγους ανά νομό της χώρας! Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι συνολικά για τις θέσεις της προκήρυξης κατατέθηκαν περίπου 5.000 αιτήσεις, με πιθανότητες επιτυχίας για τους υποψηφίους …1 στις 80.

Παραθέτουμε κομμάτια της ανακοίνωσης των Εκτάκτων Αρχαιολόγων για την προκήρυξη 16Κ/2017.

Προφανώς, δεν ενοχλεί καθόλου το ΑΣΕΠ, τα υπουργεία και την κυβέρνηση η κατάτμηση της ειδικότητας «ΠΕ Αρχαιολόγος» σε κομμάτια, πρακτικώς η ακύρωση του πτυχίου μας, η υπόσκαψη των εργασιακών μας δικαιωμάτων και η αμφισβήτηση της προϋπηρεσίας μας. Δεν τους ενοχλεί, διότι αυτή είναι η πολιτική τους ούτως ή άλλως. Μολονότι τους είδαμε να ενοποιούν Εφορείες Αρχαιοτήτων προτάσσοντας το επιχείρημα της ενότητας του αντικειμένου της αρχαιολογίας και της ανασκαφικής μεθοδολογίας, τώρα διαπιστώνουν ότι οφείλει να υπάρχει διάκριση ανάμεσα στις ειδικεύσεις.

Προφανώς, δεν ενοχλεί καθόλου το ΑΣΕΠ, τα υπουργεία και την κυβέρνηση το «παιχνίδι» με τις ειδικές κατηγορίες και την κατανομή των θέσεων, ούτε και ο προκλητικός έως φωτογραφικός τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείται η εντοπιότητα («…προτάσσονται εντός του ιδίου πίνακα προσόντων, των λοιπών υποψηφίων ανεξάρτητα από το σύνολο των μονάδων που συγκεντρώνουν, οι υποψήφιοι που είναι μόνιμοι κάτοικοι των δήμων των αντίστοιχων νομών ή των νησιών…»). Δεν τους ενοχλεί, διότι θέλουν να εμπεδωθεί η θέλησή τους, ότι δεν λογοδοτούν και δεν απολογούνται για την καταπάτηση των κριτηρίων που οι ίδιοι άλλοτε έθεσαν. Για την ίδια αυθαιρεσία εξάλλου έχουμε γίνει δυστυχώς μάρτυρες πολλές φορές στις προκηρύξεις των Εφορειών Αρχαιοτήτων για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού.

Η πιο μεγάλη πρόκληση όμως από την πλευρά της κυβέρνησης και των λοιπών φορέων είναι ο αριθμός των …34 αρχαιολόγων της προκήρυξης. Αποτελεί αφενός έκφραση της κυβερνητικής αμφισβήτησης της -φαεινότερης του ηλίου- υποστελέχωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αφετέρου είναι η διδασκαλία της ανθρωποφαγίας, η πρόθεση καλλιέργειας αυτοματισμών και αντισυναδελφικών ενστίκτων μέσα σε έναν ακόμη κλάδο που μαστίζεται από την ανεργία. Η πιο μεγάλη επιτυχία μας απέναντι στην προκήρυξη αυτή θα είναι να μην επιτρέψουμε να αποτελέσει σπόρο διαίρεσης ανάμεσά μας! Δεν αποδεχόμαστε, δεν ασπαζόμαστε τον εργασιακό κανιβαλισμό τον οποίο διδάσκει το υπουργείο ...«Πολιτισμού»!

 

Εκφράζοντας τη βαθιά αποδοκιμασία μας στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση και τα εμπλεκόμενα υπουργεία της, αλλά και το αδιάβλητο «ΑΣΕΠ», χρησιμοποιούν τις προκηρύξεις για να αναπαράξουν, όχι να δώσουν τέλος, στην εργασιακή ομηρία, για να διαιρέσουν πτυχία και εργασιακά δικαιώματα και να διαιωνίσουν την ανεργία, συνεχίζουμε, και διεκδικούμε:

Άμεση απόσυρση της προκήρυξης 16Κ/2017 και επαναπροκήρυξη νέας με υπερπολλαπλάσιες θέσεις!

Να σταματήσει ο εμπαιγμός με τα αενάως εναλλασσόμενα κριτήρια!

Άμεσα μαζικές προσλήψεις στο υπουργείο Πολιτισμού!

Να υπηρετηθεί η προοπτική της μόνιμης και σταθερής εργασίας για όλους μας!

Κανένας φραγμός στο δικαίωμά μας στην εργασία. Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο μας!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Καθηγητές μουσικής
Μουσικά Σχολεία: Διαδικασία εισαγωγής μαθητών στην Α΄ τάξη Γυμνασίου - Δείτε λεπτομερώς
Διαδικασία εισαγωγής μαθητών στην Α΄ τάξη Γυμνασίου των Μουσικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2024-2025
Μουσικά Σχολεία: Διαδικασία εισαγωγής μαθητών στην Α΄ τάξη Γυμνασίου - Δείτε λεπτομερώς
ypaith.jpg
Τοποθέτηση σε κενές θέσεις Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης - Δείτε αναλυτικά
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τοποθέτηση σε κενές θέσεις Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης
Τοποθέτηση σε κενές θέσεις Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης - Δείτε αναλυτικά
kallitexnika_mathimata_art.jpg
Καλλιτεχνικά Σχολεία: Διαδικασία εισαγωγής των μαθητών στην Α' Γυμνασίου - Αναλυτικές πληροφορίες
Διαδικασία εισαγωγής των μαθητών στην Α΄ τάξη Γυμνασίου των Καλλιτεχνικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2024-2025
Καλλιτεχνικά Σχολεία: Διαδικασία εισαγωγής των μαθητών στην Α' Γυμνασίου - Αναλυτικές πληροφορίες