Thumbnail
Περιορίζονται τα μέτωπα της φωτιάς στην Ανατολική Αττική

Σε επιφυλακή βρίσκονται μέχρι και αυτή την ώρα Πυροσβεστική, κάτοικοι, αλλά και ο κρατικός μηχανισμός, στην Ανατολική Αττική, υπό των φόβο των αναζωπυρώσεων στο Καπανδρίτι.

"Θέλω να πιστεύω ότι με την εικόνα που παρουσιάζει αυτή την στιγμή η πυρκαγιά, είναι πολύ πιθανό μέσα στη νύχτα να μπουν οι πυροσβέστες μέσα, οπότε θα είναι πλέον πιό εύκολο να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Έχουμε την συγκρατημένη αισιοδοξία οτι αύριο θα είναι μια καλύτερη μέρα", δήλωσε νωρίτερα ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, κ. Καπάκης, για την εξέλιξη της κατάστασης.

Διευκρίνισε δε ότι πρέπει κανείς να είναι επιφυλακτικός με την συγκεκριμένη πυρκαγιά, η οποία απο την πρώτη στιγμή δημιούργησε τεράστια προβλήματα που κατέληξαν σε μεγάλη καταστροφή.

Αν οι δυνάμεις πυρόσβεσης καταφέρουν να οριοθετήσουν την πυρκαγιά τη νύχτα, τότε μειώνονται σημαντικά οι κίνδυνοι για την αυριανή μέρα, που αναμένεται και να ενισχυθούν οι ΒΑ άνεμοι.

Σε μια τέτοια περίπτωση, πιθανότατα θα αποσυρθεί και το αίτημα για βοήθεια απο την Ε.Ε., στο οποίο απάντησε ήδη αρνητικά η Γαλλία, ενώ και οι άλλες χώρες της Μεσογείου έχουν σοβαρά δικά τους προβλήματα με πυρκαγιές.

Τεράστια η οικολογική καταστροφή

Η μεγάλη φωτιά που επί τρεις ημέρες έκαιγε την Ανατολική Αττική προκάλεσε, πέρα από τα προβλήματα και τις ζημιές στους κατοίκους και ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών οι καμένες εκτάσεις θα χρειαστούν ίσως και 30 χρόνια για να αποκατασταθούν πλήρως! Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, τόνισε σήμερα ότι οι καμένες περιοχές κηρύσσονται άμεσα αναδασωτέες.

"Το δάσος είναι ένας φυσικός προστατευτικός μανδύας για την υγεία του ανθρώπου. Εάν ανατρέξετε στις μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, θα δείτε ότι υπάρχουν θάνατοι που οφείλονται στα αιωρούμενα μικροσωματίδια. Και δεν εννοούμε την κάπνα, αλλά ρύπους που απορροφούνται από τα δέντρα", υπογράμμισε ο δασολόγος - περιβαλλοντολόγος Γρηγόρης Βάρρας, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

"Είναι βέβαιο ότι το μικροκλίμα της περιοχής θα αλλάξει και μαζί του θα αλλάξει και η φυσική ισορροπία. Χωρίς τα χελιδόνια, τα κοτσύφια και τα σπουργίτια, αυτούς τους θηρευτές των εντόμων, κουνούπια και άλλα ενοχλητικά έντομα δεν θα έχουν κανέναν φυσικό περιορισμό", τονίζει από την πλευρά του ο Μιχάλης Πετράκης, περιβαλλοντολόγος και πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ένα δέντρο αναπτύσσεται σε τουλάχιστον δέκα χρόνια, ενώ για τη συνολική αποκατάσταση του οικοσυστήματος ο χρόνος που απαιτείται μπορεί να φτάσει ακόμη και τα τριάντα. Στο μεταξύ θα έχει στερηθεί η περιοχή τη φυσική της προστασία από τις βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος των καταστροφικών πλημμυρών.

Αποζημιώσεις για τους πυρόπληκτους

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η άμεση καταγραφή των ζημιών, κάτι που έχει ήδη αρχίσει με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής από τις 14 Αυγούστου, καθώς και η αποζημίωση των ιδιοκτητών κατοικιών που έχουν καταστραφεί η έχουν υποστεί βλάβες.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

eksetaseis
Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: Ορισμός Εξεταστικού Κέντρου για την εισαγωγή μαθητών στα Εκκλησιαστικά Σχολεία
Ορισμός Εξεταστικού Κέντρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης για την εισαγωγή μαθητών/τριών στα Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής...
Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: Ορισμός Εξεταστικού Κέντρου για την εισαγωγή μαθητών στα Εκκλησιαστικά Σχολεία